NAJZNAČAJNIJI IZBOR

IZBOR SPORTSKIH NOVOSTI Čilić i Sandra Perković najbolji hrvatski sportaši u 2014. godini

Momčad godine su svjetski veslački prvaci u dvojcu na pariće braća Valent i Martin Sinković, a najbolja ženska ekipa je reprezentacija Hrvatske u samostrelu

Najboljim sporašima u izboru Sportskih novosti u 2014. proglašeni su Sandra Perković, Marin Čilić, hrvatska samostrel reprezentacija te dvojac na pariće, koji čine braća Valent i Martin Sinković. Upravo izbor novinara, struke koja svakodnevno analizira i komentira sportska događanja trebao bi biti - i jeste - najmjerodavniji.

Tradicija je riječ koja se u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme najčešće rabi, ponekad i prostituira, no u slučaju izbora najboljih sportaša Sportskih novosti, tradicija je riječ koja najbolje odgovara. Jedini hrvatski sportski dnevnik ovaj izbor najboljih sportaša u svakoj godini organizira već pune 63 godine od prvog izbora veslačkog dvojca Gusara i Milke Babović kao prvih laureata.

Ukupno 304 sportska novinara iz svih hrvatskih medija i redakcija (50) ponovno su, treći puta zaredom titulu hrvatske “kraljice sporta” dodijelili Sandri Perković. Najbolji u muškoj konkurenciji je osvajač teniskog US Opena Marin Čilić, koji je uz pobjedu u New Yorku slavio u još tri turnira u sezoni. Argumenata za njegov izbor, jednako kao i za izbor Sandre Perković, zaista ne nedostaje. Sandra je izabrana najboljom i u izboru HOO-a, naravno, u gradu Zagrebu nije imala premca te je dobila godišnje priznanje od strane Sportskog saveza Grada Zagreba. Isto se odnosi i na ostale laureate, iako je u slučaju Marina Čilića nešto drugačiji stav imao Hrvatski olimpijski odbor. Za razliku od izbora HOO-a, Marin Čilić bio je po mišljenju novinara uspješniji od Ivice Kostelića i Luke Modrića, osvajača Lige prvaka.

No, to je neka druga priča.

ČILIĆ 'S moje strane nema gorčine prema izboru HOO-a' PERKOVIĆ 'Još uvijek želim sve osvojiti'

Samostrel reprezentacija proglašena je najboljom ekipom zbog osvojenog svjetskog zlata te izjednačavanja vlastitog svjetskog rekorda. Samostreličarke su bile najbolje i 2004. i ovo im je drugi trofej SN-a.

Branka i Valentina Pereglin i Nikolina Krivanek presretno su komentirale trofej:

- Morat ćemo doma napraviti novu vitrinu za trofeje. Svi su nam naslovi jedanko dragi, no ovaj SN-a je poseban - rekla je Branka Pereglin, koja je u najtrofejnija svjetska samostreličarka. Njezina kćerka Valentina je dodala:

- Odlično nam je u ekipi, dobro se slažem s mamom, čak i kad smo suparnice u pojedinačnim natjecanjima.

Nikolina Krivanek dodala je da će i na sljedećem SP-u u Moskvi reprezentacija ići po novo zlato.

Cibona i Primorje EB bili su najveći konkurenti dvojcu na pariće, braći Valentu i Martinu Sinkoviću, no ni tu dvojbi nije bilo. Nakon trofeja u četvercu, Sinkovići su sada najbolji kao dvojac na pariće. Najbržu utrku u povijesti odveslali su na SP-u u Amsterdamu, naravno uz osvojeno zlato. Trener Nikola Bralić bio je s njima na dodjeli.

- Trener je najzaslužniji za naše uspjehe, rekao je Valent.

Ovaj je, pocrnio u licu od vječitog boravka na suncu šaljivo komentirao:

- Dovoljno je sunca na Jarunu, tamo sam po šest sati dnevno, a bit ćemo i na Copacabani. Ciglu po ciglu već 10 godina gradimo i napravili smo veliku zgradu - metaforički se izrazio Bralić.

Martin je također pohvalio Bralića:

- Nije nas podvrgao torturi, mi sami to iniciramo i osobno smo nametnuli još malo jači ritam. I sami smo se iznenadili kad smo veslali ispod šest minuta u Amsterdamu. Ta razlika od četiri sekunde bolji od rivala, to je bilo nešto posebno...

NAGRAĐENI VESLAČI Braća Valent i Martin Sinković: 'U Rio vjerojatno idemo po zlato kao dvojac'

Dakako, decentnoj svečanosti u studiju 7 Hrvatske televizije nazočili su svi viđeniji ljudi iz sportskog miljea, od predsjednika HOO-a Mateše, resornog ministra Vedrana Mornara, Branka Tušeka, izaslanika predjednika RH Ive Josipovića.

- Godina je bila turbulentna, kriza i recesija pogodila je i sport, no treba pričati o vedrim temama, naši su sportaši napravili veike uspjehe. Novac u sport je najbolje uloženi novac sport jer je sport naš najveći promotor u svijetu - rekao je direktor SN-a J anko Goleš ispred organizatora godišnje dodjele nagrada.

I predsjednih HOO-a Zlatko Mateša pohvalio se naših sportašima rekavši da oni u prosjeku svaka tri dana osvoje neko zlato i svijet podsjete na Hrvatsku:

- To je najbolji dokaz da su sportaši najveći ambasadori Hrvatske. Dvije godine prije Rija, već imamo 100-tinjak kandidata za Rio, koji će, siguran sam, donijeti novi rekord u medaljama.

Istu priču o “ambasadorima” ponovio je i ministar Mornar u kratkom obraćanju. Nitko od njih nije htio kvariti trenutak, no u zraku je visjela činjenica da je iz nacionalnog budžeta opet ozbiljno skresan dio koji je namijenjen sportu. Nažalost, najbolji ambasador naslabije nam je plaćen. Stvarno nažalost, no - i to je neka druga priča. Neka najbolji barem na tren uživaju u zasluženim priznanjima...

Fair-play trofej Krešimiru Kranjčini

Nije sve, naravno, u pobjedama, ima nešto i u poštivanju suparnika. To su u kratkim crtama riječi Krešimira Kranjčine, hrvatskog pikadiste, repezentativca, koji je osvojio zlato i srebro na EP-u. Trofej za fair-play on je zaradio nesebičnim potezom u polufinalu pojedinačnog Prvenstva Hrvatske kad je odbio iskoristiti pogrešku elektronskog pikada i dao novu priliku svom kolegi i suparniku Antunoviću, koji je nakon toga osvojio naslov, a sam je bio tek četvrti.

- Poštivati protivnika, to je najvažnije, opet bih to napravio, nisam to nimalo zažalio. Drago mi je da sam prekršio pravilo jer je taj elektronski aparat zapravo sudac, a ja sam samo korigirao “sučevu” krivu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:33