KRAJ SAPUNICE

KONAČNO PRONAĐEN GOLUŽIN NASLJEDNIK Željko Babić novi izbornik rukometne reprezentacije

 Marko Todorov / CROPIX

Željko Babić (43), sadašnji trener bjeloruskog Meškova iz Bresta novi je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije! Prije no što je otišao u Bjelorusiju, Babić je bio pomoćnik Slavku Goluži u reprezentaciji te u PPD Zagrebu i to mu je bila osnovna referenca za izbor na vruću klupu reprezentacije poslije odstupanja Slavka Goluže, koji je dao ostavku nakon lošeg nastupa i izborenog šestog mjesta na SP-u u Kataru.

Kao što se i pretpostavljalo poslije konzultacija s budućim koordinatorom za mušku rukomet Ivanom Balićem, Babićev izbor bio je logičan kao i imenovanje Petra Metličića Babićevim pomoćnikom. Nastavila se tako tradicija ustoličavanja novog izbornika nakon što bi dotični bio pomoćnik izborniku. Tako je bilo i u slučaju Slavka Goluže, koji je bio preuzeo funkciju glavnokomandujećeg nakon što je bio pomoćnik Lini Čerrvaru.

Kao što se i nagađalo u posljednje vrijeme, Babić je dobio prednost pred užim krugom ostalih kandidata u kojem su bili Ivica Obrvan i Goran Perkovac.

Kojim će izborničkim tragom Babić ići kad i formalno preuzme funkciju, najbolje će opisati detalj iz 2014. kad je njegov Brest pobijedio Metalurg Line Červara i time izborio Final Four SEHA lige. Tada se rasplakao pred kamerama uz riječi:

- Kad Lino jednog dana ode shvatit ćemo koliko je veliko njegovo djelo i koliko je on velik trener i čovjek...

Nakon što je i formalno od strane UO-a potvrđeno, nakon što je iz Metalčeve “pušten bijeli dim”, Babić je kratko komentirao:

-

Prvi Babićev zadatak bit će vrlo lagan, slijedi nastavak kvalifikacija za EP 2016. u Poljskoj koje je uspješno započeo Goluža. Hrvatska ima dvije pobjede nad Nizozemskom i Turskom, na rasporedu su Norvežani 29. travnja:

Babiću u Meškovu istječe ugovor nakon ove sezone, nije ga želio produžiti. Prije angažmana u Bjelorusiju, vodio je Split, Krško i Metković...

Goran Mrđen na kormilu ženske reprezentacije

Upravni odbor HRS-a imao je u petak pune ruke posla, osim muškog izbornika izabran je i izbornik ženske reprezentacije, to je trener Podravke Goran Mrđen. Nakon neuspjeha na domaćem EP-u u prosincu odstupio je Vladimir Canjuga, kao kandidati su se spominjali Irfan Smajlagić, Slavko Goluža, Boris Dvoršek i Adrijana Prosenjak. Mrđen će dužnost ženskog izbornika vršiti do kraja kvalifikacija za SP. Naše cure čekaju europske doprvakinje Šveđanke, Mrđenova će zadaća biti prolaz, ne uspije li, možda će se opet tražiti novi izbornik.

Dosadašnji izbornici muške reprezentacije

Josip Milković 1990.-1991. (s Ivicom Horvatom)

2000.-2002. (samostalno)

Zdravko Zovko 1991.-1995. i 1999.-2000.

Abas Arslanagić 1995.-1996.

Velimir Kljaić 1996. i 1998.

Josip Glavaš 1997.

Ilija Puljević 1997.-1998.

Lino Červar 2002.-2010.

Slavko Goluža 2010.-2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:15