CRO COP ZA JUTARNJI

'Nemam više motiva, zaželio sam se civilnog života'

'Siguran sam da će mi cijeli taj svijet slobodne borbe nedostajati, kao što će mi posebno nedostajati moji navijači'
Mirko "Cro Cop" Filipovic, of Croatia, celebrates his win over Pat Barry, of New Orleans, Louisiana, during UFC 115 in Vancouver, British Columbia, Canada, on Saturday June 12, 2010. Rothwell won in a decision. (AP Photo/The Canadian Press,Darryl Dyck)
 AP

ZAGREB - Nakon punih 20 godina borilačke karijere i točno 60 profesionalnih dvoboja hrvatski gladijator Mirko Filipović najavio je odlazak u sportsku mirovinu. Pobijedivši Amerikanca Patricka Barryja gušenjem 30 sekundi prije kraja borbe na turniru UFC 115 u olimpijskom Vancouveru, Cro Cop je ispunio ugovornu obvezu s američkom organizacijom i potom objavio da se vjerojatno radi o njegovu posljednjem meču.

- Upravo sam odradio najdraži nastup u karijeri. Mislim da je to bio i moj zadnji ulazak u oktogon. Ove godine više sigurno neću nastupiti, a vjerojatno će se to pretvoriti i u moje konačno zbogom borilačkim sportovima - rekao je 36-godišnji Mirko Filipović za Jutarnji list nekoliko minuta nakon blistave vancouverske pobjede i dodao:

- Dana White kaže da je UFC spreman za novu rundu razgovora, ali psihički sam zasićen sportom. Nemam više motiva i zaželio sam se civilnog života.

Mirkova posljednja borba pod okriljem američke organizacije bila je ujedno i njegova najbolja u UFC-ovu dresu. Protiv težeg i sporijeg suparnika pokazao je agresivnost, želju za pobjedom i otpornost na udarce, dakle sve ono za što smo mislili da je izgubio još tamo u Dreamovu ringu.

U prvoj minuti meča pet godina mlađi i kudikamo neiskusniji Barry dvaput ga je rušio desnim krošeima, no Cro Cop se vraćao u borbu impresivnom brzinom i već potkraj prve runde potpuno kontrolirao borbu.

Pogrešan način pripreme

- Cijelog života pripremao sam se na pogrešan način, da bih na kraju karijere to napokon ispravio. Kondicijski nikad nisam bio spremniji, a sjećate se da sam u prošlim dvobojima u UFC-u nakon prve runde jedva disao. Ma, dosad nisam koristio ni 30 posto svojih tjelesnih potencijala. Sad konačno znam da se ne treba pripremati uz boksačku vreću, nego uz što opasnije sparing-partnere - rekao je Mirko.

- Pitao sam Barryja zašto me nije pokušao dokrajčiti nakon prvog ili drugog rušenja, a on mi je rekao: ‘Pa vidio sam u tvojim očima da ti nije ništa i da je bolje da ti ne prilazim’. Držao se na distanci, no na kraju nije mogao pobjeći od gušenja - dodao je Mirko.

Zaradio pet operacija

Taj pobjednički zahvat Filipoviću je, osim otprilike milijun dolara zajamčene plaće, donio i poseban bonus od 85.000 dolara za najbolji submission na turniru UFC 115. Izvori bliski Mirkovu stožeru tvrde da milijunske gaže nisu bile rijetkost u njegovoj karijeri, pa se slobodne procjene o njegovoj ukupnoj zaradi kreću i do 12 milijuna dolara. Cro Cop, kao i obično, nije želio otkriti svoju zaradu.

- Zaradio sam pet operacija i veliko životno iskustvo. Imao sam prekrasnu karijeru, kako u japanskom ringu tako i kasnije, u UFC-u. Siguran sam da će mi cijeli taj svijet slobodne borbe nedostajati, kao što će mi posebno nedostajati moji navijači, kojima zahvaljujem na dugogodišnjoj potpori. Bez njihove podrške nikad ne bih postao ovo što jesam - zaključio je hrvatski majstor slobodne borbe, da bi na posljednje pitanje - namjerava li uistinu zauvijek napustiti natjecateljski sport - rekao sljedeće:

- Nikad ne reci nikad!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:44