OD HVARA DO STARIGRADA

NUBE NA KRILIMA TRAMONTANE Dobrano se zakuhalo na regatnom polju drugog dana Uskršnje regate!

 Privatni album

Drugog dana Uskršnje regate dobrano se zakuhalo na regatnom polju. Po tramontani jačine 15 čvorova u hvarskom kanalu održane su tri regate u ORC skupini, te navigacijska regatta za Open skupine na ruti od Hvara do Starigrada.

Na start prve regate za ORC skupinu čekalo se zbog promjenjiva vjetra, a prva regata protekla je u uvjetima laganog vjetra koji je još uvijek mijenjao smjer i dobivao na jačini. Cijeli dan, a mogli bismo kazati i cijelu regatu obilježili su dvoboji dvije jedrilice X-41, X-Cite i Nube, koje su se pokazale najbrže u realnom vremenu. Prvu je regatu bolje otvorio X-Cite za čijim je kormilom Tonko Rameša i njegova standardna posada, međutim Mate Arapov na jedrilici Nube uspio je nadoknaditi zaostatak iz prve ‘orce’ i na privjetrinskoj bovi preteči Ramešu. Kod okreta, X-Cite je zaradio i kaznu, pa je u toj regati Arapov zabilježio i pobjedu u korigiranom vremenu, što se pokazalo izuzetno bitnim. Naime, osim borbe za pobjedu u realnom poretku, vodila se i zanimljiva bitka za pobjednika u korigiranom vremenu.

Prošlogodišnji pobjednik Karlo Kuret na jedrilici One ponovno je ozbiljan pretendent za titulu korigiranog pobjednika, njegova mala, ali odlično uštimana Salona 34 koristi svaku priliku da pomrsi račune većim konkurentima. To je najbolje pokazao u drugoj regati dana kada je ‘pojeo’ protivnike i zabilježio prvo mjesto, drugi je bio Arapov, a treći Rameša. Nakon tri regate, i dalje je Rameša bio u vodstvu, ali slijedila je još jedna regata po vjetru koji je malo pojačao i stvorio baš idealne uvjete za natjecanje.

Start kod bove bio je dovoljan da posada Nube odmagli konkurentima u prvoj privjetrinskoj stranici, niz vjetar su izgubili malo prednosti, ali su svoju prednost povećali u drugoj ‘orci’ i s relativno velikom prednošću ušli u cilj, što im je bilo dovoljno i za korigiranu pobjedu, te ulazak u zadnji dan regate s prvog mjesta u ukupnom poretku. Tonko Rameša na jedrilici X-Cite bio je i realno i korigirano drugi, pa u zadnji dan ulazi s bodom zaostatka, a na trećem mjestu je Karlo Kuret koji je ubilježio četvrto mjesto u zadnjem plovu. Ništa još nije odlučeno, ali se favoriti sigurno naziru.

Privatni album

U Open skupinama stvari su nešto izvjesnije. Nakon zanimljive regate po pretežito laganom vjetru u Open Racer skupini ponovno se neuhvatljivom pokazala posada na jedrilici Polet Furioso. U skupini Open Nauta, svjedočili smo jako zanimljivom kraju regate u kojem je jedrilica Stribor u zadnjih 300 metara pred ciljem jednostavno zaobišla konkurente i upisala svoju prvu pobjedu. Drugi je u cilj ušao Mario Kundih na jedrilici Sultan koji je prvi okrenuo Rt Pelegrin i cijelo vrijeme jedrio blizu svom najvećem konkurentu Sebastianu Levstiku na jedrilici Krka. Sultan je trenutno prvi s dva boda prednosti pred Krkom i sutra nas sigurno očekuju lijepi dvoboji te dvije jedrilice.

Zadnjeg dana regate odlučit će se o konačnom pobjedniku, uz dobru prognozu još jednom ćemo gledati uzbudljive jedriličarske okršaje.

Mario Kundih, Sultan:

‘Danas je bio izuzetno zanimljiv dan s navigacijskom regatom i dosta promjenjivih uvjeta. Očekivali tramontanu, ali puhala je bura pa smo cijelo vrijeme mijenjali taktiku, tako da je bilo dosta interesantno. Prvo mjesto smo držali do 200 metara ispred cilja, a koncentrirali smo se na Krku koja nam je izravni konkurent za prvo mjesto. Zadovoljni smo s današnjim danom, a ova regata mi je najdraža u cijeloj godini. Imamo novi brod i super posadu, nadamo se da ćemo dobro jedriti i u budućnosti, a sutra smo ponovno koncentrirani na Krku i nadamo se najboljem.’

Tonko Rameša, X-Cite:

‘I prošle godine smo regatu otvorili pobjedom i ne bih volio da se ove godine ponovi isto, da konačnu pobjedu izgubimo u zadnjoj regati. I posada i brod su odlični, posada je moja stalna ekipa, malo imamo problema s jedrima koja su stara, jer smo naručili nova koja nisu još došla. Ali zaista uživamo u jedrenju i nismo si postavili nikakav imperativ, a ako se rezultati poklope, odlično.’

Mate Arapov, Nube:

‘Ovo je prvi put da smo zapravo probali brod s novim jedrima. Jučer smo kasnili sa svim pripremama i nismo bili dovoljno koncentrirani. Danas smo naučili lekciju od jučer i bili smo ‘više u regati’, na more smo izašli dosta ranije i sve skupa naštimali jer ovu regatu koristimo i kao pripremnu za svjetsko prvenstvo u Trstu. Rameša jedri blizu nas da bi nas dobio u korigiranom vremenu, jer ovdje isprobavamo asimetrične spinakere, pa mu s obzirom na to da imamo iste brodove dajemo dosta sekundi. On je napravio veliku grešku na jednoj privjetrinskoj oznaci, ali mi smo danas odjedrili dobro. Za sutra se samo nadam da ćemo jedriti sve bolje i sigurnije, a imamo još dosta stvari za ispitati i za svjetsko prvenstvo.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:17