OLIMIJSKE IGRE

Rim kandidat za domaćina 2024. I Vatikan želi natjecanja

 Getty Images

Rim će se kandidirati za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine, potvrdio je u ponedjeljak talijanski premijer Matteo Renzi.

"Previše puta je Italija potcjenjivala svoje mogućnosti. Možemo i izgubiti, ali je neprihvatljivo barem ne pokušati", kazao je Renzi prilikom objave kandidature koja će biti poslana Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO).

Italija je bila vrlo blizu dobijanja Igara 2004., ali je tada tijesno izgubila od Atene, a kandidatura za 2020. je povučena od strane tadašnjeg premijera Marija Montija zbog financijskih razloga.

Za Igre 2024. godine već su se kandidirali Berlin/Hamburg, Pariz, Budimpešta, Kijev, Doha i Istanbul, a očekuju se i nominacija jednog grada iz Sjedinjenih država.

Vatikan bi mogao biti domaćin nekih olimpijskih natjecanja 2024. l

Vatikan bi mogao biti domaćin nekih olimpijskih natjecanja 2024. ako Rim bude izabran za organizatora Olimpijskih igara, rekao je u ponedjeljak portugalski kardinal Jose Saraiva Martins.

"To mi se čini odličnom idejom, a papa Franjo mogao bi je odobriti", rekao je kardinal Saraiva Martins za list "Quotidiano nazionale" nakon službene najave kandidature koju je danas potvrdio talijanski premijer Matteo Renzi.

"Iako bi ovo bio prvi put, moram podsjetiti da je Crkva oduvijek poticala bavljenje sportom", rekao je kardinal, dodajući da bi Sveta Stolica, primjerice, mogla biti domaćin natjecanja u streličarstvu. "Ovdje imamo samo Vatikanske vrtove, no posjedujemo i velike prostore u papinskoj rezidenciji u Castelgandolfu kojima se trenutačno minimalno koristimo", dodao je.

Rim će se kandidirati za domaćina Olimpijskih igara 2024., a Italija im je vrlo blizu bila 2004., kada je tijesno izgubila od Atene. Kandidaturu za 2020. povukao je tadašnji premijer Mario Monti zbog financijskih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:14