EKSTREMNI PARK

VIDEO: UKLETA STAZA U SOČIJU Slomljena kralješnica, potres mozga, potrgana koljena...

Čehinja Eva Samkova okitila se zlatom u snowboardu, u disciplini cross, srebrna je Kanađanka Dominique Maltais, a brončana Francuskinja Chloe Trespeuch.

No, natjecanje je bilo krajnje dramatično s mnogo padova na stazi, na kojoj je dan ranije kralješnicu slomila Ruskinja Marija Komisarova, koja je podvrgnuta šestosatnoj operaciji. Već u prvih šest natjecateljica bile su dvije koje su također teže stradale te su morale biti na nosilima iznesene s "terena" u Ekstremnom parku. Koji je očito i doslovce ekstreman.

Norvežanka Helene Olafsen sa startnim brojem 1 bila je prva žrtva...

- Polomila je prednji križni ligament lijevog koljena, kao i stražnji ligament te menisk na istom koljenu - izvijestili su iz medicinske službe norveške reprezentacije.

Sudeći po toj prvoj informaciji, čeka je barem šest mjeseci oporavka.

Tek što je natjecanje nastavljeno, došlo je do novog prekida zbog pružanja pomoći Amerikanki Jacqueline Hernandez. Ona je prilikom izvođenja figure glavom udarila o tlo i ostala bez svijesti. Nakon što su i nju na nosilima prebacili do ambulante, utvrđeno je da nije ništa slomila, već je zadobila potres mozga.

Ni tu, međutim, nije bio kraj nedaćama za natjecateljice u crossu jer prilikom nastupa ozlijeđena je i Michela Moioli. Talijanka je u finalnoj vožnji pala te "zaradila" rupturu ligamenta koljena pa će prijevremeno natrag kući kako bi tamo bila operirana.

Toliki broj padova i nesreća pokrenuo je priču o sigurnosti staze u Ekstremnom parku. Međutim, iz Međunarodnog olimpijskog odbora odmah je stigla poruka da su svjetske federacije odgovorne za svoje sportove, pa tako u ovoj slučaju i Snowboard federacija.

- Oni su zadovoljni objektom u Sočiju - rekao je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

- Staze za snowboard nisu ništa specijalno drukčije od onih u Vancouveru od prije četiri godine. Nije ništa krivo na njima.

Potvrdio je to i američki snowboarder Faye Gulini, koji je bio četvrti u muškom finalu.

- Ovo je sjajna staza, ali je malo zastrašujuća. Inače nemamo staze s tako velikim skokovima, ali je ovako puno zabavnije.

Indikativno je, međutim, što su u Ekstremnom parku stradale samo - žene.

- Neke djevojke očito nemaju kapacitet za ove velike skokove. Očito tu ulogu malo igra i mentalna priprema - smatra Gulini.

- Staza je sigurna, izgrađena je kako treba. Ako sve napraviš kako treba, dočekat ćeš se na noge.

No, teško će to utješiti Komisarovu sa slomljenom kralješnicom, Olafsen i Moioli s potrganim koljenima i Hernandez s potresom mozga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:44