MNOGI NE ZNAJU

Kako pomoći pužu da pređe put? Evo lakog načina, kojim njihov život nećemo dovesti u opasnost

Ovi maleni stvorovi potrebni su nam zbog divljih životinja koji žive u našim vrtovima
 Filippo Carlot/Imago Stock&people/Profimedia

Mnogi u puževima vide samo mrske im štetočine, no ima i onih kojima su ovi malci dragi. Često ih znaju, kada ih zateknu da prelaze kakav put, podići i prenijeti na onu stranu u čijem se smjeru kreću, kako ih netko ne bi zgazio. No, nisu svjesni činjenice da im, pomažući im, zapravo štete.

Kako su objavili iz organizacije Animal Welfare Watch, ako puževe samo dignemo od tla, bez obzira koliko smo to nježno napravili, možemo im nanijeti bol. Ne samo to, nego im naša pomoć, u nekim slučajevima, na kraju može okončati život, a to nije ono što želimo. Kako im onda pomoći? Jednostavno je: dotaknuti im kućicu i tek nakon toga je podići i odnijeti na željeno mjesto. Zašto to napraviti?

- Trebamo je vrlo, vrlo nježno dotaknuti. Na taj ćemo ih način natjerati da se povuku u nju i lako ćemo ih prenijeti. Molimo vas da to uvijek napravite i ne zaboravite da su nam ovi maleni stvorovi potrebni zbog divljih životinja koji žive u našim vrtovima - poručili su iz organizacije.

Mnogi koji su vidjeli njihovu objavu priznali su kako nisu znali da ozljeđuju malena stvorenja dok im pokušavaju pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:35