MEGA SUĐENJE

Maratonska rasprava bliži se kraju, doznali smo na što se odnosio najveći dio prigovora obrane

Županijski sud u Zagrebu je dislocirao sjednicu optužnog vijeća u predmetu Ivica Todorić i ostali
Ivica Todorić
 Marin Dešković

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je u petak zatražiti dokumente o financijsko-knjigovodstvenom vještačenju revizorske kuće KPMG kako bi provjerilo navode obrane da je riječ o nezakonitom dokazu u optužnici za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz Agrokora.

''Optužno vijeće je odlučilo iskoristiti svoju zakonsku mogućnost te je odredilo da će zatražiti pojedine dokumente od KPMG Poljska i KPMG Hrvatska kako bi provjerilo navode obrane da je riječ o nezakonitom dokazu. Nakon toga će se ponovno zakazati sjednica optužnog vijeća i odlučiti o prijedlogu obrane'', rekao je nakon sedmosatne sjednice odvjetnik Fran Olujić, branitelj Ante Todorića.

Olujić je potvrdio da se na sjednici optužnog vijeća raspravljalo isključivo o prijedlogu pojedinih obrana da se iz spisa predmeta kao nezakonit dokaz izdvoji financijsko-knjigovodstveno vještačenje ''iz čitavog niza razloga''. Odvjetnik je precizirao kako obrane smatraju to vještačenje nezakonitim stoga što ga je radilo trgovačko društvo, a ne ustanova, ali i zato što su ga radile obrani nepoznate osobe.

''Uz to, smatramo da je riječ o nezakonitom dokazu, vještačenje koje je povjereno jednom trgovačkom društvu, a ispalo je da ga je radilo drugo trgovačko društvo'', dodao je Olujić. Upitan zna li se kad bi mogla biti sazvana iduća sjednica optužnog vijeća, Olujić nije znao reći navodeći da će to ovisiti o zatraženoj međunarodnoj pravnoj pomoći.

Olujić je medijima otkrio i da je na sjednici bilo riječi i o ukidanju jamstva određenih Ivici Todoriću no taj prijedlog, prema braniteljevim, riječima ''nije prošao''.

Todorić ponovno prozvao Plenkovića za nasilno oduzimanje Agrokora

Prvookrivljeni Ivica Todorić nije komentirao tijek sjednice, već se ponovno obrušio na premijera Andreja Plenkovića za kojeg opetovano tvrdi da je na čelu skupine koja mu je nasilno oduzela Agrokor.

Obrana smatra da je KPMG-ovo financijsko vještačenje nezakonito jer prema tvrdnjama branitelja tvrtka nema status ovlaštenog sudskog vještaka, a uz to je i ranije surađivala s Agrokorom za vrijeme dok je koncernom upravljao Todorić.

KPMG je surađivao s Agrokorom i nakon osnivanja izvanredne uprave koncerna, ističe obrana koja dodaje da je sporni revizorski izvještaj potpisao Ismet Kamal koji je sudjelovao u arbitražnim postupcima koji su uključivali Vladu RH i Hrvatsku narodnu banku.

Optuženici i obrana sumnjaju u Kamalovu nepristranost budući da je on provodio financijske istrage za Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) od koje je Todorić otkupio dionice, a upravo je Agrokorovo preuzimanje osam dionica za 100 milijuna eura od EBRD-a kroz kompleksnu mrežu ugovora jedan dio optužnice. Tužiteljstvo je sporno vještačenje platilo nešto više od 1,1 milijun eura, a DORH je odabrao upravo KPMG navodeći da je riječ o međunarodno priznatoj revizorskoj kući s kompetentnim stručnjacima koji imaju iskustva u sličnim predmetima.

Todorić, koji se u petak osobno obratio sudu, smatra da ta konzultantska kuća nipošto ne može raditi nezavisno vještačenje jer je istodobno ubirala milijunske honorare u Agrokoru nakon donošenja lex Agrokora i dolaska izvanredne uprave koja je obavila pretvorbu kompanije u Fortenovu grupu.

Bivši vlasnik Agrokora, kojeg po službenoj dužnosti brani odvjetnik Željko Žganjer, prije sjednice nije komentirao slučaj koji se zbog velikog broja stranaka u postupku zbog epidemioloških razloga odvija u kongresnoj dvorani Kockice na zagrebačkom Prisavlju.

Uz Todorića još 14 suoptuženika

Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna, Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, te Ivan, nekadašnji izvršni direktor tvrtke Agrokor.

Optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji izvršni potpredsjednik Uprave za financije i kontrolu Tomislav Lučić, bivša izvršna potpredsjednica za strateške poslovne grupe Ljerka Puljić, nekadašnji izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak te bivša izvršna potpredsjednica za maloprodaju Piruška Canjuga.

Uz njih, optužnica tereti i bivšeg izvršnog potpredsjednika za strategiju Ivana Crnjca, nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za hranu Mislava Galića, bivšeg Todorićevog zeta i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za prodaju i usluge Hrvoja Balenta. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor u Sektoru financija i računovodstva Alojzije Pandžić, bivši direktor interne revizije Marijan Alagušić i nekadašnji izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Optužnica za tzv. veliki Agrokor, koja je podignuta u rujnu, ima 459 stranica, a cijeli spis oko 80.000 stranica.

Ivica Todorić je početkom listopada tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura. (Hina)


Pratili smo kako je u petak izgledala rasprava

14:15 - Todorićev odvjetnik Željko Žganjer također je sudu predložio ukidanje jamstva od milijun eura koje je Todorić položio prije dvije godine kao zalog za puštanje iz istražnoga zatvora nakon što je Hrvatskoj izručen iz Velike Britanije.


14:00 - Sjednica optužnog vijeća u predmetu Agrokor bliži se kraju. Pet sati ukupno je trajalo izlaganje državnoga odvjetništva i dvadesetak odvjetnika okrivljenika iza zatvorenih vrata Kongresne dvorane u Kockici koja je privremeno poslužila kao sudnica.

Najveći dio prigovora obrane na optužnicu odnosio se, kako neslužbeno doznajemo na tvrdnje da su pojedini dokazi prikupljeni tijekom istrage nezakoniti. Najviše se to odnosi na veliko vještačenje koje je poljska podružnica velike revizorske tvrtke KPMG napravila o poslovanju Agrokora te iz kojega proizlazi da je tvrtka oštećena za 1,24 milijarde kuna.

Navodno će nakon završetka sjednice medijima obratiti i Ivica Todorić koji ujutro u 9 prilikom ulaska u improviziranu sudnicu nije bio raspoložen za izjave.


Ivica Todorić je oko 9 sati stigao na ročište u "Kockicu", ali nije želio davati izjave.


Na prilično neuobičajenome mjestu, u Kongresnoj dvorani zgrade "Kockica" na Prisavlju, danas u 9 sati trebala bi biti održana sjednica optužnoga vijeća u vjerojatno najvećem slučaju koji je dosad došao pred hrvatsko pravosuđe - u aferi Agrokor. Zbog epidemioloških mjera, te velikoga broja okrivljenika i njihovih odvjetnika, zagrebački Županijski sud tražio je lokaciju u kojoj bi se mogao održati postupak s brojnim prisutnih, a rješenje su našli u bivšoj zgradi Saveza komunista Hrvatske u kojoj je trenutačno smješteno Ministarstvo prometa.

Dosad je zagrebački sud samo dva puta tražio posebne kapacitete za pojedine postupke - jedno je bila sudnica u zatvoru u Remetincu tijekom trajanja postupka protiv tzv. zločinačke organizacije, a prije nekoliko godina zbog velikoga broja oštećenika, nakratko je kao sudnica poslužila kinodvorana u Studentskom centru.

Puno sudionika

Sada su, međutim, razlog za traženje veće prostorije epidemiološke mjere zbog covida-19, odnosno potreba da se drži razmak među sudionicima suđenja. Kaliko smo uspjeli izračunati, danas je na sjednicu optužnoga vijeća pozvano 39 osoba - od kojih su 15 okrivljenici na čelu s Ivicom Todorićem te 17 njihovih odvjetnika. Dvorana pak ima 460 četvornih metara pa će biti moguće održavati razmak na koji je dosad u manjim sudnicama Županijskoga suda bilo ozbiljnih primjedbi.

Nova, samostojna višekatnica u stilu visokog modernizma bila je dovršena 1968., a službeno je nazvana Zgrada društveno-političkih organizacija. Kolokvijalno se i danas naziva "Kockica". Zgrada koja odiše monumentalnošću uzdiže se nad Savskim nasipom, a sagrađena je na temelju projekta Ive Vitića. Arhitekt je zgradu osmislio na deset etaža u obliku staklene kocke postavljene na horizontalni betonski blok, koji je uzdignut na jednaku visinu kao Savski nasip. U "kocki" su uredi, a u horizontalnom bloku dvorane za sastanke, restoran i knjižnica.

Nakon što je bila dovršena, zgrada na tadašnjoj adresi Šetalište Karla Marxa 14 (danas Prisavlje 14) postaje sjedište političkih tijela u SR Hrvatskoj. Danas su u zgradi smješteni Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma, nekoliko državnih agencija, a "Kockica" ima i status zaštićenog kulturnog dobra RH, jer su u njezinoj utrobi brojna umjetnička djela u stilu lirske apstrakcije.

Umjetnička djela

U krajnje ambiciozno zamišljenom interijeru bila je okupljena skupina onodobnih najuglednijih umjetnika. Edo Murtić je izradio mozaik na limenim kvadratima i oslikao strop blagovaonice, Zlatko Prica veliki mozaik u kongresnoj dvorani, Stevan Luketić - koji je u drugoj polovici 50-ih godina bio suradnik u atelijeru Vojina Bakića - metalni reljef u istoj prostoriji, Jagoda Buić crvenu tapiseriju u hodniku, a Dušan Džamonja željeznu tapiseriju, koja je početkom 90-ih otuđena i zameo joj se trag.

Umjetničke intervencije u interijeru zgrade koordinirao je hrvatski slikar i dizajner interijera Raoul Goldoni, čiji karakteristični paravani od plavoga stakla dominiraju i atrijem zgrade.Mjesto koje je jedan od posljednjih relikata socijalističke političke moći, sada će ugostiti i jedno veliko suđenje. Okrivljenici, odvjetnici i suci bit će stiješnjeni između radova umjetnika iz prve lige onodobne lirske apstrakcije. S jedne strane dvorane Luketićev metalni reljef, a s druge, Pricin veliki apstraktni mozaik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:44