EDITA MAJIĆ

KAKO JE RAZMIŠLJALA PRIJE OBRAĆENJA 'Proživjeti ovih nekoliko godina pa predati tijelo na gozbu crvima u hladnom grobu? Onda je bolje uopće ne biti'

 Oleg Moskaljov / HANZA media

Splićanka Edita Majić (47) prije 14 godina odrekla se glume i postala bosonoga karmelićanka u najstrožem samostanu u španjolskom gradu Ávili. Uzela je redovničko ime Edita Marija od Križa, a od prošle godine služi Bogu kao pustinjakinja.

Bivša članica zagrebačkog dramskog kazališta Gavella svojedobno je za časopis Susret objasnila kako je izgledalo njezino obraćenje, a Editine riječi prenio je i portal Bitno.net.

- Kao djevojčica uopće nisam imala pojam o Bogu, nisam ga poznavala...

A kad sam počela glumiti, shvatila sam da me ni to ne ispunjava do kraja - prva predstava, druga, treća..., i na kraju - ostaje samo praznina. Moja želja da se darujem drugima, da napravim nešto lijepo, ostala je na tome da se trud isplatio, ako se barem jednoj osobi svidjelo to što sam radila... Ali i to je bilo premalo...

Život je išao dalje, a ja sam se stalno pitala: 'Tko sam ja? Kamo idem?'... Nikad nisam tražila da budem rođena. Moje postojanje nije plod mojega htijenja, a niti mojih roditelja... U čemu je onda smisao? Ako je to samo ovo izvanjsko - ovih nekoliko godinica proživjeti što ugodnije u filozofiji 'u se, na se, poda se', a potom nestati u ništavilu, s tijelom predanim na gozbu crvima u hladnom grobu, onda je bolje uopće ne biti... - rekla je bivša glumica.

U procesu obraćenja, koji je trajao pet godina, Edita je išla u crkvu i tri puta na dan, a priznala je i kako joj se često činilo nevjerojatnim da bi Bog u svoju službu pozvao osobu poput nje.

- Od susreta s Gospodinom, sve se promijenilo - prestala sam izlaziti, zabavljati se na različite načine, prekinula sam s navikama koje mi nisu donosile nikakva dobra... - otkrila je Edita, danas bosonoga karmelićanka Edita Marija od Križa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:30