SPEKTAKL

VIDEO, FOTO: NIZOZEMAC DUNCAN LAURENCE POBJEDNIK EUROSONGA! Poslušajte pjesmu s kojom je slavio u Tel Avivu

 
Duncan Laurence
 REUTERS

Pobjednik 64. izbora za pjesmu Eurovizije je Duncan Laurence iz Nizozemske s pjesmom "Arcade". Nije to bilo veliko iznenađenje jer je simpatični Nizozemac ugodna glasa od početka bio favorit na kladionicama, a skloni su mu bili i zagriženi fanovi Eurosonga. Natjecanje se tako vratilo u Nizozemsku nakon 44 godine.

Finalna večer ovogodišnjeg Eurosonga, na pozornici Expoa Tel Aviv, bila je nevjerojatno raskošna, svjetlucava, glamurozna, a organizatori su se potrudili iskoristiti sva čuda moderne svjetlosne i ostale tehnike (recimo, spominjalo se 11 kilometara kablova i 6,5 km metalne konstrukcije, 232 mikrofona i 140 zvučnika,) da bi u maratonskom, tri i pol sata dugom prijenosu, zadržali pažnju oko 200 milijuna gledatelja koji su subotnju večer odlučili provesti uz televizor.

Participant Duncan Laurence of the Netherlands reacts after winning the 2019 Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel May 19, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
REUTERS
Duncan Laurence

Od početka, od "slijetanja" zrakoplova na pozornicu, kojim je upravljala Netta, pjevačica koja je veliko glazbeno događanje i dovela u Izrael svojom pobjedom u Portugalu prošle godine, pa do kraja priče, organizatori su koristili ventilatore, vatrene efekte u svim mogućima oblicima, uređaje za maglu, lasere i topove za konfete.

Bio je tu i gigantski LED monitor (širok 36 a visok 12 metara), s najvećom definicijom ikad. Sastojao se od 12 uspravnih monitora koji su se okretali za 180 stupnjeva. Ukratko, čudo tehnike. A kad znate da su tehničari mijenjali izgled pozornice tijekom samo 40 sekundi koliko su trajale video-razglednice između pjesama i izveli to besprijekorno, jasno je da su u Tel Avivu odradili doista sjajan posao.

Dobro je mjesto na kladionicama potvrdio i predstavnik Švedske, John Ludvik, koji je gledateljima poručio da je prekasno za ljubav (To late for love). Zgodni, 36-godišnji Lundvik oduševio je pravim eurovizijskim pop-hitom, a podjednako i grljenjem sa simpatičnim pratećim vokalima, grupom The Mamas.

Najveća borba na ovogodišnjem Eurosongu vodila se, barem dok nisu stigli glasovi publike, baš između Šveđanina i Makedonke Tamare Todevske. Ona je maestralno izvela baladu "Proud", no zbog samo 56 glasova publike pala je na sedmo mjesto.

Israel's Netta Barzilai, winner of last year's Eurovision Song Contest, hands the trophy to Duncan Laurence of the Netherlands, the winner of the 2019 Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel May 19, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
REUTERS
Duncan Laurence i Netta

Ruski predstavnik Sergej na kladionicama je imao dobre izglede, no i njega su glasovi publike izbacili iz utrke za prvo mjesto.

Mahmood, talijanski predstavnik čija je pjesma "Soldi" danima, sve do subotnjeg finala vodila po slušanosti na YouTubeu, završio je na drugom mjestu. On je dobio i glasove hrvatskog žirija, no zbroj glasova žirija i publike nije bio dovoljan da pretekne Nizozemca.

Voditeljski je četverac, supermodel Bar Refaeli, iskusni voditelj i producent Erez Tal, njegov mlađi i iznimno popularni kolega Assi Azar te mlada i Lucy Ayoub, jedna od najutjecajnijih YouTuberica u toj zemlji, bio sjajan, na pozornici i oko nje. Našli su vremena i za presvlačenje i posebne goste, poput slavnog modnog kreatora Jeana Paula Gaultiera koji je za ovu priliku odjenuo Madonnu.

Kako su odjevne kombinacije natjecatelja ionako već prošle strašni sud modnih kritičara sa svih strana svijeta, analitičari eurovizijske modne estetike jedva su dočekali dolazak kraljice popa posebno nakon što je dizajner koji s Madonnom surađuje još od početka 90-ih povjerio voditeljici da je ovaj put iz pjevačice želio izvući Ivanu Orleansku.

A kad se napokon pojavila prvo u prostoru za izvođače, s povezom na oku i kose spletene u pletenice, dojam je bio više "Igra prijestolja", nego francuska srednjovjekovna heroina. Madonna je poručila da su svi u dvorani pobjednici te kako glazba spaja ljude. Njezin nastup podijelio je gledatelje više no i jedna pjesma koja se mogla čuti te večeri u dvorani - od oduševljenja zagriženih fanova, do konsternacije među onima koji su zamijetili da kraljica popa nije baš bila u formi, štoviše, da je njezin nastup bio lošiji od barem polovice natjecatelja.

U nastavku možete pročitati kako je tekao prijenos uživo.

-------------------------------

01:00 Gotovo je! Najbolju pjesmu Europe ima Nizozemska! Duncan Laurence (25) iz grada Spijkenissea trijumfirao je s pjesmom "Arcade".

Makedonija je, nažalost, dobila samo 58 glasova gledatelja.

-------------------------------

00:57 Glasovi gledatelja napravili su nevjerojatan preokret na 64. Eurosongu - Italija je na prvom mjestu! Druga je Rusija, a treća Švicarska!

-------------------------------

00:48 Švedska je trenutačno prva na ljestvici!

-------------------------------

00:45 Vodi se tijesna borba između Makedonije i Švedske!

Slovenija je 12 bodova upravo dala - Češkoj!

-------------------------------

00:37 Hrvatska je 12 glasova dala Italiji, ali Makedonija i dalje vodi!

Srbija je najveći broj bodova dodijelila - Makedoniji.

-------------------------------

00:16 Prebrojavaju se glasovi - trenutačno vodi Rusija, druga je Italija, a treća Nizozemska.

Napeto je, Makedonija je preuzela vodstvo!

-------------------------------

23:55 Lanjska pobjednica Netta predstavila je novi singl "Nana Banana".

Najveća svjetska glazbena zvijezda, Madonna, napokon se pojavila na pozornici u Tel Avivu! Američka pjevačica prije 30 godina objavila je kultni album "Like a Prayer", a istoimenu pjesmu izvodi i na ovogodišnjem Eurosongu. Prati je zbor od 35 pjevača. Predstavila je i novi singl.

No njezin nastup ni ovaj put nije prošao bez kontroverze - naime, jedan od Madonninih plesača na pozornici u izraelskom Tel Avivu pojavio se u jakni s printom palestinske zastave.

-------------------------------

23:25 Conchita Wurst bila je posebna gošća ovogodišnjeg izbora za najbolju pjesmu Europe. Ovaj drag queen iz Austrije trijumfirao je na Eurosongu 2014., a sad je u Izraelu otpjevao hit "Heroes" Månsa Zelmerlöwa, švedskog pobjednika iz 2015.

Conchita Wurst performs during the Grand Final of the 2019 Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel May 18, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
Conchita Wurst

I sam Zelmerlöw nastupio je u subotnjem posebnom programu u Tel Avivu.

U mini-showu posvećenom prijašnjim natjecateljima Eurosonga Elena Paparizou iz Grčke pjevala je "Dancing Lasha Tumbai" Ukrajinke Verke Serduchke, koja je pak izvela megahit "Toy" lanjske pobjednice, Izraelke Nette Barzilai.

Najveću euforiju u dvorani izazvalo je pojavljivanje Gali Atari, izraelske glumice i pjevačice koja je trijumfirala na Eurosongu davne 1979. godine, kad je kao članica benda Milk and Honey otpjevala hit "Hallelujah".

Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Gali Atari, Eleni Foureira and Verka Serduchka perform during the Grand Final of the 2019 Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel May 18, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
REUTERS
Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Gali Atari, Elena Foureira i Verka Serduchka

-------------------------------

23:10 Vrijeme je za posljednja tri izvođača na 64. Eurosongu - Luca Hänni predstavio je Švicarsku otpjevavši "She Got Me".

Australska natjecateljica Kate Miller-Heidke i u velikom finalu reprizirala je atraktivan scenski nastup koji prati njezinu pjesmu "Zero Gravity".

Glazbeni spektakl u Izraelu zatvara Miki iz Španjolske, koji izvodi "La Venda".

Natjecateljski dio Eurosonga je završen, vrijeme je za glasovanje!

-------------------------------

22:55 Mahmood je otpjevao "Soldi" za Italiju, a Nevena Božović iz susjedne nam Srbije nastupila je 23. s "Krunom".

View this post on Instagram

Tonight Vote for #23

A post shared by Nevena Ivanović (@nevenabozovicofficial) on

-------------------------------

22:45 Victor Crone iz Estonije izveo je pjesmu "Storm", a ZENA je Bjelorusiju predstavila s "Like It".

Chingiz iz Azerbajdžana nastupio je 20. Otpjevao je "Truth".

Spektakl se nastavio uz taktove pjesme "Roi" Bilala Hassanija, predstavnika Francuske.

-------------------------------

22:30 Norveški bend KEiiNO nastupio je 15., a izveli su pjesmu "Spirit in the Sky".

Uslijedila je Velika Britanija i njihov Michael Rice s "Bigger Than Us".

Jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg Eurosonga definitivno su Islanđani. Njihov techno/punk/rock bend Hatari i pjesma "Hatrið mun sigra", što u prijevodu na hrvatski znači "mržnja će prevladati", na pozornicu u Tel Avivu donijeli su potpuno drugačiji zvuk od onoga što inače slušamo na natjecanju za najbolju pjesmu Europe. Zanimljivo je kako među članovima Hatarija ima djece islandskih diplomata, pravnika i političara.

-------------------------------

Duncan Laurence za Nizozemsku je otpjevao baladu "Arcade", a Katerine Duska iz Grčke izvela je "Better Love".

Kobi Marimi, predstavnik Izraela, atmosferu u dvorani doveo je do usijanja. Pred mnogobrojnom domaćom publikom otpjevao je svoj hit "Home".

-------------------------------

22:00 Naši susjedi iz Slovenije, Zala Kralj & Gašper Šantl, osvojili su simpatije Europe izvevši pjesmu "Sebi". Inače, ovaj sanjivi electro-pop duo već je donekle poznat jednom dijelu hrvatske publike - naime, Zala i Gašper prošlo ljeto u Novigradu su gostovali na "zagrijavanju" za Indirekt festival koji se i ovoga lipnja održava u Istri.

A Tamta, 11. natjecateljica u velikom finalu, Cipar je predstavila pjesmom "Replay".

-------------------------------

21:55 Makedonska predstavnica Tamara Todevska i njezina moćna balada "Proud" dobili su gromoglasan pljesak u prepunoj dvorani u Tel Avivu.

Poslije nje, na pozornicu je izišao John Lundvik iz Švedske otpjevavši "Too Late For Love".

-------------------------------

21:40 U Tel Avivu je i legendarni francuski modni dizajner Jean Paul Gaultier, koji je, otkrio je, radio kostim za Madonnu, ali i Danu International, za čiji je styling bio zadužen i 1998. godine.

Slijedili su nastupi Leonore, koja je s pjesmom "Love Is Forever" predstavila Dansku, a Serhat i "Say Na Na Na" nastupili su za San Marino.

-------------------------------

21:25 Bend Lake Malawi iz Češke zaraznom pop pjesmom "Friend of a Friend" nastupili su treći.

Uslijedile su S!sters iz Njemačke sa svojom "Sister" i Rus Sergey Lazarev sa "Scream".

Participants Lake Malawi of Czech Republic perform during the Grand Final of the 2019 Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel May 18, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
REUTERS
Češka

-------------------------------

21:15 Michela (18) iz Malte, jedna od najmlađih na ovogodišnjem Eurosongu, prva je otpjevala svoj "Chameleon", a druga koja se pojavila na pozornici, Albanka Jonida Maliqi, u baladi "Ktheju tokës" dotakla se vrlo aktualne teme - iseljavanja.

---------------------------------------

Veliko finale 64. Eurosonga počelo je u subotu navečer, a održava se u spektakularnoj dvorani Expo Tel Aviv u izraelskom Tel Avivu.

Participant Jonida Maliqi of Albania performs during the Grand Final of the 2019 Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel May 18, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
REUTERS

Hrvatski predstavnik Roko Blažević u četvrtak se, nažalost, u drugoj polufinalnoj večeri nije izborio za prolazak u završnicu izbora za najbolju pjesmu Europe, ali naši susjedi iz regije - Slovenija, Makedonija i Srbija - dobili su tu priliku.

Voditelji programa su slavna manekenka Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar i Lucy Ayoub.

Hosts of the 2019 Eurovision Song Contest, Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar and Lucy Ayoub stand on stage during the Grand Final of the contest in Tel Aviv, Israel May 18, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
REUTERS
Voditelji Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar i Lucy Ayoub

Posebna gošća glazbenog spektakla bit će i kraljica popa Madonna, koja će izvesti dvije pjesme - kako je najavljeno, to će biti hit "Like a Prayer" i novi singl "Future".

Prošlogodišnja pobjednica Netta Barzilai prva se pojavila na pozornici, a zatim su predstavljeni svi natjecatelji - njih 26.

Atmosferu je odmah na početku prijenosa "zapalila" Dana International, izraelska pop zvijezda koja je 1998. trijumfirala na Eurosongu s pjesmom "Diva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:43