OMILJENO TV LICE

VODITELJICA ZLATNOG STUDIJA BARBARA KOLAR 'Večer će biti jako glamurozna, kao i voditeljice'

 
Barbara Kolar
 Neja Markičević / CROPIX

Gala večer na kojoj će se treći put do sada dodijeliti nagrade Zlatni Studio večeras će na HTV-u u izravnom televizijskom prijenosu na Prvom programu voditi po mnogima najomiljenija i najiskusnija televizijska voditeljica Barbara Kolar.

U razgovoru za Studio, Barbara, koju ćemo uskoro gledati na HTV-u kao voditeljicu showa “Zvijezde pjevaju”, otkrila je što misli o glumici Jeleni Perčin s kojom će voditi dodjelu nagrada, ispričala nam je kako odolijeva opojnom zovu slave i objasnila zbog čega nikada ne bi napisala pismo Piki Bodljiću.

Kako se pripremate za vođenje dodjele nagrade Zlatni Studio?

- Počela sam se pripremati tako da sam kao prvo i osnovno sve upisala u rokovnik (jer sam po tom pitanju silno staromodna) kako bih spriječila ‘double booking’. Poslije je sve lako… Šalim se, naravno. Ali, činjenica je da prije nego što dobijemo scenarij i počnemo s konkretnim probama uglavnom održavam voditeljsku kondiciju svojim svakodnevnim poslovima. I kako još ne znam hoće li biti nekih opakih tjelesnih izazova, usput se nadam da neću požaliti što se nisam ozbiljnije ubacila u pijem-sokiće-i-radim-vježbice ‘mode’.

Kakvu ste kreaciju odabrali za ovu prigodu?

- Odlučila sam se za ono što su mi stilisti odabrali. Volim za sebe misliti kako nisam komplicirana po tom pitanju, ali to sigurno misle i svi komplicirani likovi (smijeh). Doista volim svakome prepustiti njegov dio posla, što u slučaju odjeće znači da ću se buniti samo ako se u nečemu ne mogu kretati bez grča na licu ili me bespotrebno čini ružnijom nego što jesam. No, nemate brige - večer će biti glamurozna, pa će takve, bez sumnje, biti i voditeljice.

Imate li tremu zbog prijenosa uživo?

- Sve što radim je program uživo - i Prijepodne na Anteni Zagreb i emisija ‘Kod nas doma’ na HTV-u 1. Live je moja forma, snimanja s makar podsvjesnom idejom svih uključenih da se nešto može ponoviti uvijek su mi napornija. Tako da tremu nemam u onom klasičnom paralizirajućem smislu, nego uvijek osjećam radost i uzbuđenje jer se nešto radi ‘sad i nikad više, takvo i tu’.

FOTOGALERIJA: Generalna proba uoči dodjele najveće medijske nagrade

Jeste li već imali priliku surađivati s Jelenom Perčin?

- Jelenu poznajem gotovo isključivo kroz njezine uloge i televizijska gostovanja vezana uz glumačke joj i aktivističke angažmane. Moram spomenuti da je bila predivna elegantna natjecateljica u ‘Plesu sa zvijezdama’, tog se uvijek rado sjetim (i ona, nadam se). Lijepa je, pametna, rječita i baš se veselim ovom radnom druženju.

Kada biste nominirali Jelenu za nagradu Zlatni Studio, koje biste superlative koristili u obrazloženju nominacije?

- Sigurno bih pohvalila kako je kroz prirođenu joj gracioznost dala još jednu dojmljivu i snažnu žensku ulogu, kao i njezinu uvjerljivost neovisno o tome je li lik koji glumi netko s kim se lako poistovjetiti ili je pak na potpunoj oprečnoj strani spektra. Znam da to ne igra ulogu u nominacijama, ali trebala bi dobiti još koji nagradni bod za žongliranje obvezama svojstveno zaposlenim mamama u nemilosrdno brzoj svakodnevici.

Možete li kao dugogodišnja televizijska i radijska voditeljica ocijeniti kakvi su naši glumci u voditeljskoj ulozi?

- Nemoguće je generalizirati! Niti su svi voditelji dobri u onome što rade, niti su svi glumci dostojni Oscara, pa je logično da uspjeh ili neuspjeh ovog crossovera, nazovimo to tako, ovisi o konkretnoj osobi. Meni je lakše raditi s onima koji su bili dobri na satovima improvizacije. No, kako je suradnja na sceni dvosmjerna ulica, tako i glumac koji isključivo izgovara naučeni tekst sigurno poželi nabiti me u top kad u nastupu izmijenim redoslijed riječi u rečenici jer mi je tako u danom trenutku bolje leglo.

Koliko je, kada se neki događaj vodi u paru, važno biti siguran u sposobnosti svog voditeljskog partnera?

- Mislim da je najvažnije sam biti maksimalno spreman i siguran u sebe, a ako imaš i partnera na kojeg se možeš osloniti, onda to ulazi u domenu ‘neprocjenjivo’. Taj osjećaj da je uz tebe ‘vitez’ koji svaku potencijalnu nevolju može pretvoriti u trijumf ne ostvaruje se sa svakim, bez obzira na staž. A usto i ne ovisi samo o nečijoj profesionalnoj vještini nego možda i više o tome koliko si odgovarate kao osobe.

Koji vam je voditeljski zadatak dosad bio najzahtjevniji u vašoj karijeri?

- Uh, ne znam vam odgovoriti na to pitanje. Činjenica je da volim izazove i ako se pojavi nešto novo u okviru mog posla što moram svladati, to me dodatno veseli i motivira. Nekad je zahtjevno nešto naoko banalno, primjerice fizički izdržati dugotrajan angažman, drugi je put to sugovornik koji je manipulator ili onaj iz kojeg moraš čupati riječi. Zabavno je baš to što - nikad ne znaš.

Zagreb, 190819.
Televizijska i radijska voditeljica Barbara Kolar.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Barbara Kolar

Televizijska ste zvijezda. Je li vas slava ikada opila?

- Kako da ne! (smijeh) Moji najbolji prijatelji imaju omiljenu zafrkanciju - kad me predstavljaju nekome, to je uvijek uz isti tekst: ‘Ovo je Barbica, ona je medijska zvijezda’. Bilo je urnebesno smiješno prije dvadeset godina kad su počeli s tim, nije ništa manje apsurdno ni danas.

Na kojim sve radijskim i televizijskim projektima trenutačno radite?

- Veslam u svojem standardnom ritmu - radnim danom od 9 do 13 sati na Anteni Zagreb i svaki drugi tjedan od ponedjeljka do četvrtka ‘Kod nas doma’ na HRT-u. Jako se veselim što s prvim danom proljeća kreće novo izdanje showa ‘Zvijezde pjevaju’, a i što će Zlatni Studio dva tjedna ranije biti uvod u ‘moju sezonu glamura’. Sad kad se Hollywood ispucao, spremno preuzimam (smijeh).

Tko čuva vašu ljubimicu Lolu dok vi radite?

- Rekla bih da ona odobrava isključivo moje projekte u kojima je i njoj dopušteno sudjelovati. Kad nije tako, a u pitanju bude neki dugotrajni zadatak, onda se druži s mojom obitelji na opće zadovoljstvo svih uključenih. Odlično je društvo i nije pretjerano zahtjevna - dovoljno je puno ju maziti i što češće joj govoriti koliko je lijepa i pametna! Da mi je znati na koga je…

Koje je osobine Lola preuzela od svoje vlasnice?

- Sumnjam da to ima ikakve veze sa mnom, ali dlakavo čudovište ima nevjerojatan osjećaj za kameru! I bez sugestije zna da netko snima upravo nju, a ako dobije zadatak pokazati nešto iz vrlo ograničenog dijapazona trikova koje sam se potrudila naučiti ju, entuzijazam je neusporediv kad vidi da će to ostati zabilježeno! Ona je pak meni čudesan poticaj na opuštanje - kad ju vidim kako bezbrižno drijema na kauču, odmah poželim pridružiti joj se.

Da ste u prilici pisati Studijevoj maskoti Piki Bodljiću, što biste ga pitali ili zamolili u svojem pismu?

- S obzirom na vrstu posla, vjerujem da relativno lako mogu doći do informacija kakve ljudi obično od njega traže. Stoga ga ne bih gnjavila. Mislim da sam ionako više slučaj za ‘Dragi Lastane’ (smijeh).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:18