TAJNE SEKSUALNOSTI

‘Demencija, moždani udar ili multipla skleroza mogu uzrokovati nimfomaniju’

U novoj knjizi ugledni evolucijski psiholog Jesse Bering tvrdi da je ljudski penis jedno od najboljih oruđa stvorenih evolucijom

Ljudski je penis impresivno oruđe koje se razvilo tijekom stotina tisuća godina evolucije čovječanstva, tvrdi dr. Jesse Bering, poznati američki evolucijski psiholog i znanstveni publicist.

Taj dinamični 37-godišnjak, koji je prije nekoliko godina napustio uspješnu akademsku karijeru kako bi se posvetio znanstvenoj publicistici, poznat je po svojim izvanrednim esejima o kontroverznim pitanjima u psihologiji. Njegova prva knjiga “The Belief Instinct: The Psyshology of Souls, Destiny and the Meaning of Life”, u kojoj se bavi evolucijom religije, postala je bestseler, a Američko udruženje knjižnica proglasilo ju je jednom od 25 top-knjiga 2011. godine.

Zatvoreno poglavlje

Bering je prije desetak dana objavio novu knjigu, provokativnog naziva “Why is the Penis Shaped Like That?”, zbirku 30 nadahnutih eseja, objavljenih uglavnom u Scientific Americanu i Slateu, u kojima se bavi provokativnim temama poput oblika penisa, stidnim dlakama, svrhom ženskog orgazma, homosekualnošću, kanibalizmom, suicidom itd.

Do Beringa sam došla postavši njegova prijateljica na Facebooku, a ubrzo se ispostavilo da imamo zajedničke poznanike. Iako u jeku turneje po Americi, gdje svaki dan u drugom gradu predstavlja svoju novu knjigu, Jesse Bering rado je pristao na intervju za Nedjeljni.

Zanimalo me zašto je napustio izvanrednu akademsku karijeru: Bering je, naime, vrlo mlad postao profesor psihologije na Sveučilištu Arizona, a zatim i direktor Instituta za spoznaju i kulturu Kraljevskog sveučilišta Belfast.

- Moja motivacija da postanem znanstvenik potekla je iz duboke osobne potrebe da tragam za odgovorom na pitanje postoji li Bog. No, spoznao sam kasnije da me ne zanima potrošiti idućih 30 godina proizvodeći studiju za studijom samo da bih stigao do istog generalnog odgovora: Bog je složena kognitivna iluzija. Stoga sam pišući svoju prvu knjigu, ‘The Belief Instinct’, naposljetku bio spreman zatvoriti to poglavlje svojeg života - rekao je Bering koji, čini se, uživa u novom zanimanju znanstvenog publicista.

Kritične točke

- Sada kao znanstveni publicist pokrivam mnogo različitih tema mimo psihologije religije. Spreman sam tragati za odgovorom na apsolutno svako pitanje o ljudskoj prirodi, a da pritom ne budem vezan uz jedno specifično područje. To mi omogućava da intelektualno putujem od jednog do drugog kraja, što je za mene jako važno - priznao je Bering, koji sebe opisuje kao nevjernika i egzistencijalista.

- Živimo vrlo prolazne i smrtne živote koji su naposljetku potpuno apsurdni i besmisleni, ali istodobno fascinantni i zabavni. To su za mene kritične točke, jer u svemu što pišem želim ljude podsjetiti da je ovo naš jedini život - dodao je Bering, koji posljednjih godina pokušava odgovoriti na neke od zagonetki ljudske seksualnosti. Jedna od njih je i tajna falusa koji su znanstvenici detaljno proučili tek u posljednjih desetak godina i spoznali da se uvelike razlikuje od penisa naših najbližih rođaka u životinjskom svijetu.

- Muškarci u prosjeku imaju mnogo veći penis od ostalih primata, uključujući i naše najbliže srodnike čimpanze. Prema evolucijskom psihologu Gordonu Gallupu, ljudski penis uistinu je jedan oblik vrlo specijaliziranog oruđa. Ovakav oblik muškog penisa isklesan je prirodnim odabiranjem kako bi se potisnula sperma svakog muškarca koji je u proteklih 48 sati, koliko u prosjeku sperma preživljava, imao seksualni odnos s njegovom partnericom - rekao je Bering.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:04