EPIDEMIJA STOPIRALA SVE

ANTE ZAVADLAV, OTAC MLADIĆA OPTUŽENOG ZA TROSTRUKO UBOJSTVO 'Već sam imao kartu za bus, ali su zbog korone obustavili posjete'

Ante Zavadlav (lijevo), Filip Zavadlav (desno)
 CROPIX

- Već sam imao rezerviranu autobusnu kartu za tu subotu 15. ožujka, ali su onda zabranili posjete i morao sam vratiti kartu i odustati od puta za Zagreb. A tako sam se veselio tom susretu sa sinom jer sam mislio da ću u njemu vidjeti neki optimizam, da će on to sve izdržati. Ovako i dalje se bojim i svako jutro budim se s mišlju ima li on snage da izdrži ovu situaciju u kojoj se našao i u onome što mu predstoji.

Tako počinje razgovor Ante Zavadlav, otac 25-godišnjeg Filipa Zavadlava, mladića optuženog za trostruko ubojstvo u Splitu početkom siječnja ove godine.

Zbog epidemije koronavirusa obustavljeni su posjeti zatvorenicima, a Filip ima mogućnost tjedno 15 minuta razgovora s članovima obitelji.

- Ja se čujem s njim dvije-tri minute. Čuli smo se nakon potresa u Zagrebu i rekao mi je da ga je potres jako uznemirio. On je bio odmah skočio i prvo što je primijetio je da je u toj sobi gdje su smješteni pukao zid. Bio mi je još rekao da je imao visoki tlak, da mu je u jednom trenutku puls bio 240 tako da su čak mislili da je pokvaren aparat kojim su mu mjerili puls i tlak. Išla mu je i krv na nos. Zabrinut sam i jedva čekam da ga mogu opet vidjeti, ali kad će to biti ne znam ni sam jer čekam da prođe ludilo od ove klice, kaže nam Ante Zavadlav.

Koronavirus poremetio je i tijek istrage o trostrukom ubojstvu u Splitu. Mladog pomorca tereti se da je 11. siječnja hicima iz vatrenog oružja u Splitu na predjelu Velog Varoša ubio Marina Ožića Palića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37).

Nakon uhićenja, Zavadlav je premješten u Bolnicu za osobe lišene slobode gdje je i sada smješten do daljnjega. U međuvremenu, psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da je u vrijeme počinjenja djela bio bitno smanjeno ubrojiv.

Sada mu je istražni zatvor rješenjem suca istrage produljen za još dva mjeseca do 11. lipnja. Iako se očekivalo da bi on do kraja ovog tjedna mogao iznijeti obranu to se neće dogoditi.

- S obzirom da se radi o prvom ispitivanju okrivljenika i da treba snimati obranu uz istovremeno sačinjavanje zapisnika te da ga okrivljenik mora i osobno potpisati zapisnik Filip će obranu iznijeti odmah po ukidanju mjera prouzročenih koronavirusom - izjavio nam je u utorak Branko Šerić, odvjentik Filipa Zavadlava.

- Šetam, pokušavam naći svoj mir negdje, iako stalno mislim na Filipa. Najmlađi sin vratio se iz komune u Crnoj Gori i sada je ovdje u komuni i isto čeka da ova situacija prođe pa će vidjeti hoće li se moći vratiti. Znam da dosta svita ne opravdava to što je učinija, ali pokušavaju naći razloge. I ja stalno pokušavam naći razlog i odgovor. Poklopila se pegula, kako bi rekli. On je bio pod strašnim pritiskom zadnjih 20 dana, ali on ni meni o tome nije ništa govorio. Dogodilo se to što se dogodilo. Ucviljen je on, ucviljen sam i ja kao i roditelji tih mladića - kaže Ante Zavadlav kojem teško pada što ne može vidjeti sina i koji se s njim čuje svega nekoliko minuta i nada se da će Filip sve izdržati.

S obzirom da su i posjeti zatvorima i zatvorskoj bolnici do daljnjega zabranjeni, da je rad sudova zastao, jedino što preostaje i Filipovu ocu i njegovu branitelju čekati kada će proći epidemija koronavirusa kad će se istraga nastaviti, a posjeti biti dozvoljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:58