PRAVOVREMENA INTERVENCIJA

'BILI SU NAORUŽANI PALICAMA, CIJEVIMA, BENGALKAMA, LETVAMA...' Policija objavila kronologiju nedjeljnih sukoba s Torcidom

 
Ilustracija
 PUZ / HANZA MEDIA

Prije, za vrijeme i nakon nogometnog sraza NK Lokomotive i HNK Hajduka jučer u Zagrebu, policija je privela 14 navijača od kojih su 13 bili gostujući. Sreća u nesreći je da nitko nije ozlijeđen, zahvaljujući pravovaljanim dojavama o sukobu navijačkih skupina, spriječeni su neredi većih razmjera, ali je zato zaplijenjena pozamašna količina predmeta za obračun poput vodovodnih cijevi, drvenih palica, bengalki, teleskopskih palica ...

Načelnik Sektora policije PU zagrebačke Davor Posilović na tiskovnoj konferenciji PU zagrebačke je istaknuo da je policija imala informacije o dolasku veće skupine gostujućih navijača u Zagreb i da se očekuje korištenje pirotehnike u većoj mjeri s ciljem prekida nogometnog susreta. Huliganima je bio cilj izazivanje nereda, izvikivanja poruka neprimjerenog sadržaja te izazivanja situacija koje bi rezultirale napadima na policijske službenike ili zaštitare.

Marko Kesić, voditelj Odjela za javni red iz PU karlovačke kazao je da su zaprimili dojavu da se na Županijskoj cesti Grabrk-Malik u Općini Bosiljevo nalazi više desetaka vozila s navijačima.

-Kada su na mjesto događaja došle pojačane policijske snage zatekle su 18 navijača i dva vozila te su pronašli i oduzeli vodovodne cijevi, drvene palice, bengalke, teleskopsku palicu i drugo, a čime je spriječen mogući sukob između dviju navijačkih skupina. Također, utvrđeno je da je počinjeno kazneno djelo oštećenja tuđe stvar odnosno da je presječena zaštitna žičana ograda autoceste A1 u dužini od 8 metara, a sve kako bi se napravio prolaz radi ulaska na autocestu i napada na gostujuće navijače koji su krenuli u Zagreb, pojasnio je Kesić.

Načelnik Posilović dodao je, pak, da su na području stadiona Maksimir policijski službenici u 16.17 sati, na tribini gdje je bilo smješteno oko 800-tinjak gostujućih navijača koji su uporabili pirotehniku u velikoj mjeri prema zaštitarima, vatrogascima i policijskim službenicima, izdali upozorenje i zapovijed navijačima da prestanu s ugrožavanjem sigurnosti na tribini. No na te su se policijske zapovjedi navijači oglušili, pa su policajci bili primorani uporabiti sredstva prisile (od tjelesne snage, službene palice do raspršivača) nad šest osoba, a u cilju sprječavanja daljnjeg paljenja pirotehnike i ugrožavanja ljudskih života, vrijeđanja i uvredljivih skandiranja...

Nije bilo mirno ni nakon završetka utakmice u Krešićevoj ulici kada je dio gostujućih navijača, njih oko 150, napao policijske službenike a koji su potom uporabili sredstva prisile te spriječili daljnje napade.

Iz PU zagrebačke još ističu kako je tijekom osiguranja snimljen videomaterijal navijačkih nereda čija je obrada u tijeku pa se po okončanju kriminalističkog istraživanja, kako to obično uvijek biva, mogu očekivati kaznene prijave i optužni prijedlozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:07