NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivšeg šefa šibenskog gradskog Kulturnog vijeća osudili na 730 sati rada za opće dobro zbog krivotvorenja i pronevjere

 
Sibenik, 160911.Iz zgrade zatvora u Sibeniku pusten je na slobodu Tomo Horvatincic na sporedni izlaz. Na slici: zgrada suda.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

U utorak na Općinskom sudu u Šibeniku, sutkinja Maja Šupe (javnosti poznata iz predmeta Horvatinčić) proglasila je krivim Daria Mikulandru zbog krivotvorenja dokumenata i pronevjere novca u Zagrebačkoj banci te ga nepravomoćno osudila na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana, koja će se zamijeniti radom za opće-društveno dobro.

Daria Mikulandru, inače bivšeg predsjednika Kulturnog vijeća grada Šibenika, tužiteljstvo je teretilo da je kao djelatnik šibenske poslovnice Zagrebačke banke krivotvorenjem dokumenata protuzakonito prisvojio 138 tisuća kuna.

- Zadovoljni smo izrečenom presudom. Sud je pokazao socijalnu osjetljivost u slučaju mog branjenika. Pri donošenju presude uzeta je u obzir činjenica, što smo potkrijepili medicinskom dokumentacijom, da je Mikulandra novac prisvojio zbog pokrivanja troškova liječenja svog teško oboljelog sinčiča po bolnicama i u toplicama, koji je bio i životno ugrožen. Ujedno, sud je uvažio i olakotnu okolnost, da je moj branjenik vratio sav prisvojeni novac banci prije otvaranja kaznenog postupka protiv njega. Dakle, ovim kaznenim djelom Zagrebačka banka nije pretrpjela materijalnu štetu - kazao nam je šibenski odvjetnik Krešimir Škarica.

Na ovu nepravomoćnu presudu sutkinje Maje Šupe, ni tužiteljstvo ni obrana nisu najavili žalbe.

Kod ovakvih presuda, jedan dan zatvora zamjenjuje se s dva sata rada za opće dobro. To znači da će Mikulandra morati odraditi oko 730 sati.

- Nakon što presuda postane pravomoćna, Ured za probacijski sustav Ministarsta pravosuđa odredit će u kojoj će ustanovi moj branjenik odraditi kaznu. To može biti, primjerice, starački dom, dječji vrtić, ili pak, bolnica - dodao je odvjetnik Škarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:37