PAZITE KOME OTVARATE VRATA

Bračem hara serijski prevarant s višegodišnjim stažom, uvijek 'proda' istu priču, žrtve ostavlja u strahu: 'Svi znamo koji je, čiji je, odakle je...'

 
Ilustracija
 Shutterstock

Bračem već neko vrijeme hara serijski prevarant s višegodišnjim stažom, kojem su meta stariji žitelji iz Bola, Humca, Dračevice, Supetra, Nerežišća, praktički cijelog otoka, piše Slobodna Dalmacija.

Oko 30 mu je godina, po informacijama koje od prevarenih ima Slobodna, navodno živi u Selcima ili Sumartinu. Sumnja se da je narkoman i da u svakom mjestu ima pomagača koji mu locira žrtvu. Ima uhodani obrazac rada, nedavno je prevario i nemoćnu staricu, kojoj je lukavo izmamio dvije tisuće kuna. Priča se kotrlja otokom, ustrašila je ljude, navela ih na novi običaj zaključavanja vrata kuća, dvorova.

- Uvijek se predstavi kao mali od onog Stipe, Jure, Mate, Joze, Ive, e baš tog, i kaže "pa kako me se ne sićate, ma ja sam već kod vas ka mali dolazi". Lukav je, brzo se prilagođava reakciji ljudi. U akciju kreće tako da kaže kako mu je baš sad pukla guma na motoru i da mu triba 400 kuna da je kod mehaničara odma popravi. I da će onda ić doma uzet pare i za koji sat ih donit natrag.

Nikad se ne vrati. Već godinama to radi, krug prevarenih se povećava, ali nitko ga policiji ne prijavljuje od srama ili straha da im se ne osveti. Svi znamo koji je, čiji je, odakle je - kažu neke od žena u čijim je obiteljima našao žrtve.

Brački lukavac je klasični prevarant, s ponašanjem nalik onom iz policijskih bilješki. Iz PU splitsko-dalmatinske navode da je 2017. godine prijevara na štetu starijih osoba bilo 22, a 2018. deset. Naravno, sve žrtve, nalik bračkima, svoje slučajeve ne prijavljuju. Prevareni su, kaže policija, mahom starije osobe koje nasjedaju na lažna predstavljanja. Prevarant, vele iz policije, jedan ili više njih, primjerice, dođe do stana žrtve, predstavi se kao osoba koja nudi trgovačke ili medicinske usluge, iskoristi povjerenje žrtve te iz stana ukrade vrijedne predmete, mahom nakit i novac.

- Starije osobe često u najboljoj vjeri puštaju počinitelje takvih kaznenih djela u stan, a tek nakon što se prevaranti udalje shvate da su im ukradeni novac ili drugi predmeti. Dogodi se i da počinitelj "kao slučajno" pronađe na ulici komad nakita, uvjeri žrtvu da se radi o zlatu i ponudi joj otkup po "povoljnoj" cijeni. Žrtva mu preda novac i uzme nakit, a tek nakon procjene predmeta shvati da je prevarena. Bude i to da prevarant telefonom poziva žrtvu, predstavi joj se kao službenik banke i traži od nje osobne podatke i one o platnim karticama. Žrtve ih često bez razmišljanja ustupaju, vjerujući da se zaista radi o službenim osobama. Njihovi podaci naknadno budu zlouporabljeni - kažu u PU splitsko-dalmatinskoj.

Javnosti su već poznati slučajevi u kojima su se prevaranti predstavljali kao policajci koji provjeravaju kućne zalihe eura, tražeći krivotvorene. Nakon što od naivaca uzmu novac, prezentirajući njihovu valutu kao lažnu, nestaju. Bilo je slučajeva da su se predstavljali i kao HEP-ovci.

- Na tržištu djeluju i lažni akviziteri, ili maserke, znaju doći i u paru i dok jedna masira, druga pretražuje po stanu. Maserka žrtvu pošalje da se napije vode, ili u wc, a druga brzo posprema vrijednosti i novac. Štete mogu biti od nekoliko stotina kuna do nekoliko desetaka tisuća eura - neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija iz policijskih krugova.

Ima li ljudskoj naivnosti lijeka? Lijeka nema, ali ima načina kojima se žrtva može suprotstaviti prevarantu. PU splitsko -dalmatinska već nekoliko godina provodi edukacije i savjetovanje građana, posebno starijih osoba, te distribuira informativne materijale. I jasno kaže kako se nepoznate osobe ne smiju puštati u dom, prije nego što se prethodno pouzdano utvrdi o kome je riječ. Ako se neka osoba predstavi kao službena, od nje se treba zatražiti službena iskaznica.

- Sve osobe koje službeno postupaju dužne su je imati i dati vam je na uvid! Počinitelji prijevara obično su uporne osobe i svakako će nastojati ući u vaš dom. Koriste izlike prodaje predmeta po "povoljnim" cijenama, nude medicinske usluge, pokušat će to pod izlikom bolesti, zbog traženja milostinje... Ne puštajte ih u stan jer se time izlažete riziku da postanete žrtva prijevare - navode iz policije.

Ako već stranca pustite u dom, upamtite mu fizički izgled, visinu, boju kose, očiju, stas, naglasak i eventualne karakteristične detalje kao što su madeži, tetovaže... Dobro bi bilo zapisati i podatke o vozilu, tip, boju, marku, registraciju... Građanima se savjetuje da s ovim problemom upoznaju starije osobe iz obitelji, sa skrbi, susjede. Prevaranata ima mnogo i samo čekaju na akciju.

Savjetnik

- Nepoznatim osobama nemojte odavati svoje osobne podatke, podatke o platnim karticama tipa broj kartice, računa, PIN, CVC...

- Ako na vratima uočite sumnjivu osobu, ili vam telefonom netko traži osobne podatke, a sumnjate na prijevaru, obavijestite brzo policiju na 192

Prevareni Bračani, čujte i počujte

U Kaznenom zakonu stoji da se kazneno djelo prijevare, ako se radi o manjoj materijalnoj šteti, onoj od ispod tisuću kuna, progoni po privatnoj tužbi. Međutim, ako se radi o istom kaznenom djelu počinjenom na štetu više osoba, a time i o većoj materijalnoj šteti, oštećene osobe mogu podnijeti kaznenu prijavu u nadležnoj ili najbližoj Policijskoj postaji. Nakon toga će policijski službenici utvrditi radi li se o produljenom kaznenom djelu, i ovisno o utvrđenom poduzeti daljnje potrebne radnje.

Najčešća lažna predstavljanja

- trgovci

- prodavači medicinske opreme, raznorazni akviziteri

- maserke, medicinske sestre, medicinsko osoblje

- službenik banke

- policajac

- osobe koje se pretvaraju da su teško bolesne

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:56