OPASNA PIROTEHNIKA

CRNA STRANA SLAVLJADjevojčici petarda ozlijedilaoko, velik broj manjih požara

Zagreb, 311214. Docek Nove 2015. godine uz vatromet u centru grada.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Ulazak Zagrepčana u Novu godinu protekao je relativno mirno, a zbog neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima teže su ozlijeđena dvojica muškaraca, jedan u Dubravi, a drugi u Novom Zagrebu, izvijestila je zagrebačka policija.

U Dubravi je oko 19,30 sati na adresi I. Čulinec, zbog neopreznog rukovanja petardom, 38-godišnjak zadobio teže ozljede ruke i prevezen je u KBC Dubravu.

U Novom Zagrebu je oko 21,15 sati u Ulici Savski Gaj prilikom ispaljivanja petardi teže ozljede ruke zadobio 49-godišnjak. On je prevezen u KBC Zagreb.

Prilikom aktiviranja petardi tijekom Silvestarske noći u Splitu ozlijeđena su trojica maloljetnika, od kojih jedan teško, i dvojica muškarca, izvijestila je splitska policija.

Teško ozlijeđenom maloljetniku utvrđene su opekline i oštećenja prstiju ruke; jedan je zadobio lakše ozljede to jest opekline šake, a jednome se još u bolnici utvrđuju ozljede. I dvojica odraslih muškaraca su novogodišnjom pirotehnikom ozlijedili ruke.

Policija navodi da su tijekom noći zbog eksplozija petardi popucala stakla na obiteljskoj kući u Kaštelima i na poslovnom prostoru u Splitu, te da su petardama oštećena dva automobila.

Vatrogasci su intervenirali 20 puta, najviše zbog malih požara u Solinu, Kaštelima, Omišu, Kučićima, Podstrani i Šolti, a dio ih je, pretpostavlaju, izazvala pirotehnika.

U novogodišnjoj noći, koja je inače u Osiječko-baranjskoj županiji prošla mirno, jedna je osoba teže ozlijeđena pirotehničkim sredstvima, izvijestila je u četvrtak policija.

U Ivanovcu kod Čepina 32-godišnjak je zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim sredstvom zadobio teške ozljede šake i prevezen je u Klinički bolnički centar Osijek.

Od petarde bačene s balkona zgrade u Naselju Andrije Hebranga u Slavonskom Brodu , noćas, oko 02:00 sati, teško je ozlijeđena dvanaestgodišnja djevojčica, kjavlja SBplus.

Incident se dogodio u središtu naselja, na 'Korzu' kako stanovnici Hebranga zovu taj dio naselja.

Još uvijek neutvrđeni počinitelj zapaljenu petardu bacio je među skupinu, a petarda je, pri eksploziji, teško ozlijedila djevojčicu koja je operirana i hospitalizirana u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević".

Za SBplus , stanje djevojčice liječnici ocjenjuju vrlo ozbiljnim, a prognoze za ozlijeđeno oko nisu nimalo optimistične.

U srijedu prijepodne je zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima lakše ozlijeđen 14-godišnjak iz okolice Donjega Miholjca.

Jedno dijete u Šibeniku teže je ozlijeđeno, a drugo lakše ozlijeđeno, zbog nepravilnog rukovanja s pirotehnikom, dok je i u Vodicama jedno dijete lakše ozlijeđeno s time da mu se stanje može i pogoršati.

Novogodišnje slavlje u Istarskoj županiji proteklo je bez većih izgreda, policija je izvijestila o dvije ozljede, a posla su imali vatrogasci, koji su na području Barbana gasili sijeno zapaljeno priotehničkim sredstvima.

Po riječima glasnogovornice istarske policije Nataše Rogić Jukopila policija je tijekom noći u Puli evidentirala tri slučaja narušavanja javnog reda i mira, među kojima i jedan zbog kojega 23-godišnjaku slijedi optužni prijedlog.

On je na parkiralištu Karolina na pulskoj rivi oko dva sata bacio staklenu bocu koja je ogrebotine u predjelu glave zadala 24-godišnjakinji. Izmjereno mu je koncentracija 2,72 g/kg alkohola.

Druga ozljeda zabilježena je u Dolenjoj Vasi kod Lupoglava, gdje je prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvom ozljede ruke zadobio 37-godišnjak, kojem je pomoć pružena u riječkom KBC-u.

- Većina građana Vukovarsko-srijemske županije Novu godinu dočekala je u svojim domovima, a unatoč velikoj hladnoći dio građana novu 2015. godinu u veselom raspoloženju dočekao je na trgovima u Vinkovcima, Vukovaru i Otoku na kojima su svirali brojni izvođači zabavne i tamburaške glazbe.

Novogodišnja noć u toj je županiji protekla je mirno i bez zabilježenih incindenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:37