POTRESNA ISPOVIJEST

ČUDOM PREŽIVJELA KRVAVI POHOD SVOG SUPRUGA 'Klečala sam i preklinjala ga da ne puca! A on me pogodio u glavu!

 Emica Elveđi/CROPIX

'Nemoj pucati, nemoj, nemoj!’ preklinjala sam ga klečeći na koljenima kad sam vidjela da ima pištolj u ruci. Međutim, on je hladnokrvno zapucao u mene. Bio je svega svjestan - riječi su kojima 32-godišnja Jasmina Mišković Špernoga u suzama prepričava svoj posljednji susret s bivšim suprugom, 57-godišnjim Jakobom Špernogom, u kući njezina brata u Belišću u nedjelju 23. prosinca.

Nakon što je u nju ispalio nekoliko hitaca, krenuo je za njezinim 47-godišnjim bratom Milošem Ognjenovićem. U njega je ispalio nekoliko metaka i usmrtio ga na mjestu, a potom je ubio i Jasmininu sestru Danicu Trglavčnik (45).

Kroz vrata spavaće sobe pucao je i u Jasmininu 16-godišnju kćer iz prvog braka, koja se pravila da je mrtva i to ju je spasilo, a 19-godišnja kći njezine sestre uspjela se sakriti prije početka krvavog obračuna. Hici koje je ispalio u Jasminu okrznuli su joj uho i rame, krvi je bilo posvuda, ali smogla je snage i pobjegla.

Banuo u kuću

- Ubio mi je brata i sestru. Zašto? Bolje da je ubio i mene. Kako ću živjeti s tim ožiljcima - priča nam uplakana Jasmina u bolničkoj postelji KBC-a Osijek, gdje se liječi od zadobivenih ozljeda. Brat i sestra pokopani su joj u petak na mjesnom groblju u Bistrincima. Ona im na pokop nije mogla doći.

- Sve se dogodilo brzo. On je odjednom banuo u kuću. Imao je pištolj u ruci. Stala sam pred njega i molila ga da ne puca. Kleknula sam i preklinjala ga. Pokušali smo ga nekako izgurati iz kuće, ali nismo uspjeli. Tada je počeo pucati.

Sestra ga je udarila drvenom palicom u glavu, ali ni to ga nije zaustavilo. Prvo je pucao u mene. Kako me nije ubio, vidjela sam što je učinio mojem bratu i sestri. Oko mene je bila lokva krvi, valjda je mislio da sam mrtva, pa sam uspjela pobjeći u dvorište i sakriti se. Čula sam da me traži i u jednom trenutku sam ga vidjela, ali on mene nije. Onda se okrenuo i otišao, a ja sam pobjegla kod susjeda i pozvala policiju i Hitnu - govori nam Jasmina. S Jakobom je u braku živjela dvije godine. Upoznali su se preko oglasa u novinama i ubrzo nakon toga vjenčali. Živjeli su u njegovoj kući u Starim Mikanovcima.

‘Opsjedao me i tukao’

- U početku je sve bilo lijepo. On jest stariji od mene, ali ja sam ga voljela iako nije prihvatio ni moju kćer. Mislila sam da će se to s vremenom promijeniti, no stvari su išle samo nagore. Kada bi mi kći dolazila u posjet, pravio je cirkus i divljao, a mene je sve češće maltretirao i zlostavljao. Na Veliku Gospu ove godine vezao me i tukao, nakon čega sam zvala policiju i odlučila ga napustiti. Na sudu mu je rečeno da za to može dobiti pet godina zatvora.

On mi je nakon toga poručio da će mi pobiti familiju ako ode na robiju. Vratila sam se bratu i sestri, a on me nastavio opsjedati. Stalno me zvao, slao poruke, dolazio u Belišće, molio da mu se vratim... Na kraju sam popustila. Rekao je da će kupiti kuću u obližnjim Bistrincima i da ćemo tamo živjeti. Pristala sam na to i povukla tužbe protiv njega. No nakon samo dva dana nastavio je po starom. Tada sam ga definitivno odlučila ostaviti. Optuživao me da ga želim opljačkati, da sam mu uzela pola milijuna eura i što sve ne, a to, naravno, nema veze s istinom. Točno je da smo sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju, ali on je mene izbacio iz ugovora za kuću. Nisam znala da je on i prije podnio zahtjev za razvod braka - kaže Jasmina. Zadnji incident s bivšim suprugom imala je dva dana prije nego što joj je ubio brata i sestru, a nju ranio.

Uništen život

- U petak poslijepodne pokušao je oteti moju kćer dok je na stanici čekala autobus, ali uspjela je pobjeći. Dolazio je pred našu kuću, turirao motorom i slao mi poruke. Onda smo zvali policiju i svi smo završili u postaji, a potom i na sudu. Određeno mu je da mi ne smije prilaziti bliže od 100 metara i dobio je šest mjeseci uvjetno po Obiteljskom zakonu. U nedjelju poslijepodne njegov sin i snaha slali su mi poruke da mu je pozlilo, da će ga voziti u bolnicu u Vinkovce i zvali me da dođem kod njih, ali bez policije. Kako ja to nisam htjela, on je navečer došao i dokrajčio mi život - rekla je Jasmina.

Na kraju je dodala i da joj je jasno da Jakobov sin Josip štiti svoga oca, ali i da će “policija i sud utvrditi tko laže i tko je kome što namjestio”.

- Laž je da smo ga mi potkradali. Sve se to može utvrditi i utvrdit će se - zaključila je.

Jakobov sin nije znao da otac ima pištolj

U svojoj ispovijesti medijima Jakobov sin Josip, koji je oca i dovezao u Belišće, rekao je da nije znao da njegov otac ima pištolj niti je slutio što bi se moglo dogoditi. Prema njegovim riječima, Jakob je tamo išao na pomirbu, a onda su ga, kako mu je otac prepričao, Jasmina, Danica i Miloš napali i počeli udarati. Tvrdio je da je pucao kako bi se obranio. Josip je dodao i kako je Jasmina njegova oca samo iskorištavala, da mu je uzela novac, ali da joj je on iz ljubavi sve opraštao te konačno i kupio kuću u Bistrincima i pomagao njezinoj familiji.

No, nastavio je, problemi su ponovno počeli nakon što Jasmina nije izvršavala obveze iz ugovora o doživotnom uzdržavanju. Nije slutio što će otac učiniti kad je ušao u kuću Jasminina brata, a nakon što se vratio u auto i rekao im što se dogodilo, u vožnji je iskočio iz auta. Josip i njegova supruga nastavili su dalje, a onda su u 10-ak kilometara udaljenim Ladimirevcima sletjeli s ceste, gdje ih je policija pokupila i odvela da daju izjave. ( N. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:26