POGIBIJA RADNIKA U ČEPINU

DIREKTORA I POSLOVOĐU SUMNJIČE ZA TEŠKO KAZNENO DJELO 'Znali su da nemaju potrebnu opremu za silazak u okno, a ipak su im naredili da odu na teren'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja zbog smrti Marija Horvata (43), radnika Urednosti Čepin te Danijela Franjića (42) i Luke Karina (34), radnika Vodovoda Osijek, čiji su životi ugašeni u stravičnim okolnostima 19. lipnja 2018. godine u kanalizacijskoj crpnoj stanici u Čepinu, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istragu protiv 38-godišnjeg direktora Urednosti te 61-godišnjeg poslovođe u ovoj čepinskoj tvrtki.

Sumnjiči ih se za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Direktora se konkretno sumnjiči da „nije osigurao osobnu zaštitnu opremu radnicima za silazak u okno i čišćenje rešetke crpne stanice“ dok se za poslovođu navodi da je „znajući da radnici nemaju potrebnu zaštitnu opremu za silazak u okno crpne stanice, naložio trojici radnika da odu na teren i očiste začepljenu rešetku crpne stanice.“

Osumnjičena je i sama Urednost. Podsjetimo, čepinska tragedija u crno je zavila tri obitelji. Pri izvođenju radova na odštopavanju kanalizacijskog odvoda u crpnoj stanici na mjestu su preminuli Horvat i Franjić, dok je Karin bitku za život izgubio u KBC-u Osijek. Teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio je Ivan Mazur (53), radnik Urednosti, no on je uspio preživjeti ovu tragediju. Obdukcija je pokazala kako je uzrok smrti gušenje otrovnim plinovima.

Nedugo nakon što se ova tragedija dogodila svjedočili smo i međusobnom skidanju i prebacivanju odgovornosti za ovu nesreću kako od strane Vodovoda, tako i od strane Urednosti, pri čemu su i jedni i drugi, svaki sa svojim argumentima, tvrdili da održavanje crpne stanice nije bio njihov posao, odnosno da je za to bila zadužena i odgovorna druga strana. Istraga je pokazala da je prvi u okno sišao Horvat te da su mu ostali pošli pomoći kada su vidjeli da se onesvijestio, ali se isto uslijed udisanja otrovnih plinova, na žalost, dogodilo i njima. Odgovorne osobe iz Urednosti ODO sumnjiči za propust i nehajno postupanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:05