PONOVNO OTVOREN SLUČAJ

DORH NAREDIO EKSHUMACIJU TIJELA POLICIJSKOG INSPEKTORA Sumnja se da je Viero Fiala ipak ubijen?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.11.2019. u 16:43

Nestali.hr

Viero Fiala

 

Viero Fiala (53) policajac iz Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave istarske koji je 9. kolovoza, nakon samoubojstva, pokopan na rovinjskom groblju ekshumiran je sredinom tjedna, najvjerojatnije radi ponovne obdukcije, piše Glas Istre.

Ono što nije poznato je, zašto je do toga došlo, postoji li osnovana sumnja da se ipak ne radi o samoubojstvu i tko je pokrenuo cijeli postupak. No, ono što je poznato je, da je cijeli postupak pod vodstvom pulskog Županijskog državnog odvjetništva, a Glas Istre doznaje da predmet vodi tužitelj Eddy Putigna.

Novinari Glasa Istre su pitali istarsku policiju o slučaju ekshumacije policajca, no uputili su ih na pulsko Županijsko državno odvjetništvo jer predmet nije u njihovoj nadležnosti.

Fiala je nakon gotovo osam dana potrage pronađen mrtav u moru kod Crvenog otoka u Rovinju, a njegovo beživotno tijelo pronašli su talijanski državljani koji su onuda prošli plovilom. Na mjesto pronalaska upućeni su rovinjski vatrogasci koji su tijelo izvukli i prevezli do uvale Balzamake na području Škarabe, a odmah je utvrđeno da je riječ o nestalom policajcu.

Mrtvozornica je tada utvrdila da nema tragova nasilne smrti i da njegova smrt nije posljedica kaznenog djela. Prema nalogu državnog odvjetnika tijelo je prevezeno na Odjel patologije pulske bolnice gdje je obavljena obdukcija, piše Glas Istre.

Ekshumacije iznimno rijetke

 

Ekshumacija je hitna dokazna radnja i provodi se onda kada postoji osnovana sumnja da je smrt posljedica kaznenog djela, veli odvjetnica i nekadašnja sutkinja Županijskog suda u Puli Marija Budimir.  Kada postoji određeni nivo sumnje državno odvjetništvo zatraži, a sudac istrage izdaje nalog za provođenje ekshumacije. Takvi su slučajevi vrlo, vrlo rijetki i iznimka su u slučajevima hitnih dokaznih radnji, konstatirala je Budimir.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo