OPASNE VEZE

'DRUKERU JEDAN, OSTAT ĆEŠ BEZ KUĆE, ALI TAKO I TAKO SI MRTAV' Veliki obračun u Zagrebu nakon uhićenja u Beču zbog kupoprodaje kokaina!

 
Goran Jungić zvani Jungas (lijevo) tijekom svjedočenja na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji i Ranko Rapajić (u krugu) na suđenju u postupku protiv tzv. Maglovljeve skupine
 Saša Burić/Davor Pongračić

“Akcija razbijanja krijumčarskog lanca provedena je u suradnji sa austrijskim Saveznim kriminalističkim uredom i hrvatskom policijom. Istražitelji su slijedili operativna saznanja da se u Beču planira realizacija značajnije kupoprodaje droge, koja se organizira iz Hrvatske.

Te su se informacije pokazale točne. Nakon što su poduzeli sve potrebne korake istražitelji su ulovili švercere droge na djelu. Spomenuti dan, 16. kolovoza 2016., oko 11.30 sati tri muškarca dovezla su se automobilom hrvatskih registarskih oznaka u III. bečki okrug Landstrasse gdje se trebala odigrati kupoprodaja droge. Policija je osumnjičene ulovila u trenutku pokušaja prodaje više paketa kokaina, ukupne težine 5,562 kilograma. Uhićeni muškarci su hrvatski državljani u dobi od 51, 54 i 55 godina.”

Uhićenje u Austriji

Kada je u rujnu prošle godine austrijska kriminalistička policija izdala ovo priopćenje, prenijeli su ga gotovo svi hrvatski mediji, no nitko nije uspio doznati identitete trojice uhićenih hrvatskih državljana za koje će se sada ispostaviti da nisu nepoznati hrvatskoj javnosti. Naime, trojica uhićenih Hrvata bili su Goran Jungić Jungas, kojega čitatelji crne kronike pamte kao svjedoka tužiteljstva u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije, Ozren Klindić i Ranko Rapajić, poznat kao član tzv. Maglovljeve skupine koja se u devedesetima pod zaštitom Vojne policije bavila krijumčarenjem ukradenih automobila. Rapajić se u tom slučaju nagodio s tužiteljstvom i dobio simboličnu kaznu dok je pukovnik Željko Maglov, zapovjednik 73. bojne Vojne policije, izbjegao zatvor jer je nastupila zastara.

Punih 15 mjeseci poslije, dakle prije dvadesetak dana, hrvatski kriminalisti rješavaju slučaj iznude čiji je povod, prema riječima prijavitelja, bila upravo zapljena tih 5,5 kilograma kokaina u Beču. Naime, zagrebačka je policija prije nekoliko dana podnijela kaznenu prijavu zbog pokušaja iznude protiv Jungasa, zatim Ozrena Klindića, Mladena Š. (57) i Marka B. (49). Za iznudu ih je, pak, prijavio Ranko Rapajić.

Rapajić je ispričao policiji kako ga Jungić i Klindić već skoro godinu dana progone, tražeći od njega da im nadoknadi 170.000 eura - protuvrijednost 5,5 kilograma kokaina koji im je austrijska policija oduzela u kolovozu prošle godine.

Kuća na prodaju

“Otkad smo se u veljači prošle godine vratili iz pritvora u Beču, Jungas me nazivao i govorio mi kako se novac mora vratiti ljudima od kojih smo uzeli drogu, inače neće biti dobro za mene. Novca nisam imao, pa sam čak i na Njuškalu oglasio prodaju svoje kuće kako bih im mogao vratiti novac, no nije uspjelo”, ispričao je Rapajić policajcima. Sve se, kaže, intenziviralo kada je u studenome ove godine iz Beča došla i pravomoćna presuda - Rapajić je dobio četiri godine zatvora, Klindić tri i pol, a Jungić je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Kako smo uspjeli doznati, Jungić nije uhićen zajedno s Rapajićem i Klindićem, nego se nalazio u jednom bifeu.

Premda je utvrđeno da su u Beč došli zajedno, nije bilo gotovo nikakvih dokaza da je Jungić znao za kokain. Cijeli kasniji zaplet oko iznude mogao bi imati smisla i kada se u obzir uzme da je, prema svemu sudeći, upravo Rapajić dogovarao kupoprodaju kokaina, i to, kako će se poslije pokazati, s prikrivenim istražiteljem austrijske policije. Austrijanac je najprije dogovarao s Rapajićem kupnju deset kilograma heroina, vabeći Rapajića i pregovarajući s njim godinu dana. Nakon niza razgovora istražitelj je rekao da je zainteresiran za kokain, a Rapajić je odgovorio da mogu isporučiti 5,5 kilograma.

Međutim, nakon primopredaje uslijedilo je uhićenje. Rapajić i Klindić su uhićeni zajedno, a Jungića su pronašli u lokalu te mu na suđenju nisu uspjeli ništa dokazati. U veljači ove godine, nakon šest mjeseci provedenih u zatvoru Josefstadt, sva su trojica puštena na slobodu do pravomoćnosti presude koju su, pak, dobili 15. studenoga. Tada je, prema Rapajićevim tvrdnjama, Jungićev pritisak da nađe novac “eskalirao”. “Pozvali su me u jedan lokal na Malešnici, a tamo su uz Jungasa i Klindića bila još dvojica muškaraca.

Jungas je rekao: ‘Drukeru jedan, što si me drukao. Cijeli život ćeš mi biti dužan i ostat ćeš bez kuće. Tako i tako si mrtav. Sad si mi dužan 200.000 eura, ali ni milijun ti neće biti dosta da preživiš’”, ispričao je Rapajić koji kaže da ga je Jungić tada počeo nemilosrdno tući šakama po glavi, a ostala trojica su ga držala. Ipak je u jednome trenutku uspio napustiti lokal te je otišao u bolnicu gdje su mu sanirali ozljede.

Nije bilo sukoba

Nedugo zatim prijavio je sve policiji, a prije nekoliko dana policajci su krenuli s uhićenjima. Klindića nisu uspjeli pronaći, a Jungić i Mladen Š. završili su u Remetincu. Marko B. je, pak, pušten da se brani sa slobode. Jungić je na ispitivanju poricao da je bilo ikakve iznude te tvrdio da je od Rapajića tražio samo da mu vrati manji iznos koji mu je posudio u zatvoru u Beču. To nam je potvrdio i njegov odvjetnik.

“Već na prvome ispitivanju Goran Jungić je uvjerljivo demantirao sve navode kaznene prijave. On je u Austriji pravomoćno oslobođen i jedino što je potraživao od Rapajića je 1400 kuna i 60 eura. Nikakvoga fizičkog sukoba po tom pitanju nije bilo, a posljednji kontakt su on i oštećeni imali 17. studenoga”, rekao nam je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kojega smo zamolili za izjavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:28