SUDSKA BITKA

Dvije urednice HRT-a svjedočile u slučaju Hrvoja Zovka i izvanrednog otkaza, jedna tvrdi da je čula psovke i viku

Hrvoje Zovko
 Darko Tomaš / CROPIX

Nastavljena je sudska bitka na zagrebačkom Općinskom radnom sudu u kojoj Hrvoje Zovko, suspendirani HRT-ov novinar te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) pokušava dokazati nezakonitost odluke o otkazu. Nakon što je na zadnjem ročištu Katarina Periša Čakarun, urednica Odjela Informativnog medijskog servisa HTV-a opisala za nju dramatične trenutke od lanjskog 13. rujna kada se Zovko s njom verbalno sukobio da bi mu 12 dana kasnije uručili otkaz, u sudnici su saslušani i svjedoci.

Nika V. kao urednica deska te Anja K. kao urednica Dnevnika u vrijeme žustre svađe Zovka s Čakarun, nalazile su se u susjednoj prostoriji, a između njih u pretprostoru je bila tajnica.

I dok se iskaz Nike V. uglavnom poklapao s njezinim očitovanjem Upravi koji je pisala nakon “sukoba”, njezina kolegica Anja K. nekih se stvari nije sjećala.

- Je li tko pokušavao utjecati na vaš iskaz pred sudom? - pitala je Zovkova odvjetnica Vanja Jurić svjedokinju Anju K. koja joj je odgovorila negativno. Prethodno je, inače, Anja K. ispričala kako je netom prije svađe, bila u susjednoj prostoriji s Nikom V.

- Čula sam vikanje nekog muškarca, ali nisam razaznala što viče. Nisam znala ni tko je kod urednice sve dok se njezina vrata nisu naglo otvorila i jako udarila u knauf. Ustala sam se i došla do tajničinog dijela te vidjela Zovka nasred sobe kako neprimjereno viče na Čakarun koja je sjedila za stolom. Ušla sam u ured i rekla mu da se smiri i da izađe. Izašao je te se ponovno vratio i opsovao, ne sjećam se što točno, pa sam ga opet zamolila da se primiri i da ode. Pri odlasku je vikao nešto sam sebi - ispričala je Anja K. otkrivši da je odmah iza nje u ured stigla i Nika V.

- Urednica Čakarun me pitala: Jesi li vidjela ti ovo? Rekla sam joj da jesam i da će se sutra sve riješiti. Ne sjećam se naše konverzacije jer sam bila samo fokusirana na Zovka da ode van - dodala je još Anja K. koja se vrlo kratko još zadržala u uredu s Čakarun zbog poslovnih obveza.

Za razliku od Anje K. koja prije otvaranja vrata nije čula udarce po sobi niti je Zovka pokušavala uhvatiti za ruku i primiriti, niti je vidjela Čakarun da plače nakon svađe, a kamoli da bi čula da je tko od kolega spočitnuo zašto se nakon okršaja nije zvala policija, njezina kolegica Nika V. ustvrdila je sve suprotno.

- Zovko je bio kod Čakarun u uredu. Najednom su se čule neke psovke. Vikao je 'Izlistaj! Daj da vidim, tko, tko, pi*ka materina...' Pretpostavljam da se radilo o satinici. Nastala je gungula, čuli su se udarci o namještaj. Krenule smo prema tom uredu, no tad je Hrvoje izašao van lupivši vratima. Anja mu je rekla da se smiri pokušavajući ga uhvatiti za ruku, a on je vikao 'Pi*ka vam materina svima'. Izašao je kratko van i odmah se vratio te ponovno opsovao. Šefica Katarina je bila blijeda i u šoku te ubrzo briznula u plač rekavši: 'On je potpuno poludio, on će meni je*at majku koja je krvarila da othrani mene i brata' - prisjetila se Nika V. koja je Zovka u “takvom elementu prvi puta vidjela”.

Kako svađe u radnoj okolini nisu rijetke, Zovkovu odvjetnicu je zanimalo je li bilo još sličnih svađa s prostačkim izrazima pa se Nika V. sjetila epizode kojoj nije prisustvovala već su joj je opisali.

- Periša Čakarun mi je rekla da je Goran Rotim za mene rekao 'Nabijem Niku V. i njezino planiranje na ku*ac'. Bilo je to nakon što je jedan gost otkazao Rotimu gostovanje u emisiji. Rotim od toga dana nije više radio Studio 4, a ja to nikome dalje nisam prijavljivala - zaključila je Nika V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:25