SIGURNOST U GRADU

Evo gdje ima najviše kriminala, najveći alarm upalio se kod spolnih zlostavljanja

 
Ilustracija
 Jakov Prkić / CROPIX / CROPIX

Prošla godina u Zagrebu, što se tiče kriminalnih radnji, izgleda otprilike ovako. Najviše kaznenih djela dogodilo se u samom centru grada, gdje svaki 30. stanovnik prijavi neki kazneni delikt.

Najveći porast zabilježen je u broju kaznenih djela protiv spolnosti, kojih je čak 38,8 posto više, a počinjeno je čak deset ubojstava, što je osam više nego prije dvije godine. Gospodarski kriminal je skočio za 39,8 posto, a što se tiče droge, policija je od Zagrepčana najviše zaplijenila marihuane te amfetamin.

Ubojstva

Ovo su samo neki podaci iz Izvješća o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagreba u 2016. godini. Broj kaznenih djela se nije pretjerano povećao u odnosu na 2015. godinu te i dalje iznosi oko 13.660. Ipak, kako se smanjio broj krađa, razbojništva te slučajeva remećenja javnog reda i mira, tako se povećao broj težih kriminalnih slučajeva. U odnosu na 2015. godinu dogodilo se čak osam više ubojstva te sedam dodatnih pokušaja ubojstva, a broj kaznenih djela protiv spolnosti je za 46 djela ili 38,3 posto. Što se tiče gospodarskog kriminala prijavljene su 652 računalne prijevare, što je za 34,4 posto više nego godinu ranije, dok se broj slučajeva zlouporabe osiguranja popeo s jednog na 50 prijava.

Najveći alarm upalio se kod kaznenih djela spolnosti, odnosno kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja iskorištavanja djeteta kojih je prošle godine zabilježeno čak 166 djela.

Ipak, dr. sc. Maja Mamula, psihologinja i koordinatorica Ženske sobe, kaže kako ovdje nije nije nužno riječ o porastu kaznenih djela, nego o porastu prijava.

Porast prijava

- Seksualno nasilje spada u kaznena djela koja se najmanje prijavljuju u svijetu. Posljednjih nekoliko godina žrtve su počele prijavljivati svoje napadače, tako da iz godine u godine bilježimo porast prijava. Ipak, velik broj žrtava i dalje ne podnese prijava, zbog čega apeliramo na žrtve i njihove obitelji da ne dopuste da seksualno nasilje prođe nekažnjeno - kaže Mamula. Što se tiče Zagreba, Mamula ističe kako se najviše radi o bludnim radnjama, ali i o kaznenim djelima spolnog zlostavljanja djece mlađe od 15 godina. Jedina dobra vijest jest da je u 97 posto slučajeva pronađen krivac te odmah priveden. Što se tiče rasprostranjenosti kriminala po Zagrebu, prvo mjesto uvjerljivo drži gradska četvrt Donji Grad u kojoj je prijavljeno čak 1590 kaznenih djela, što je rast od 12,5 posto.

Kada tu još dodamo 659 kaznenih djela iz Gornjeg grada Medveščak, koji osim toga bilježi i najveći rast od 32,6 posto, ispada da je najviše prijava kriminalnih radnji, njih 2249, došlo iz samog centra grada. Kada se uzme u obzir da Donji i Gornji Grad zajedno broje 67.986 stanovnika, ispada da je svaki 30. stanovnik centra prijavio neko kazneno djelo. Ako usporedimo ove brojke s drugim četvrtima, stanje se još više pogoršava. Naime, cijela Trešnjevka broji više od 120.000 stanovnika, a zabilježeno je 2313 kaznenih djela.

Ovdje svaki 52. stanovnik prijavi kazneno djelo. Isti slučaj je i u Novom Zagrebu. Taj dio grada ima više od 110.000 stanovnika, a prijavljeno je 2016 kaznenih djela. Tu pak svaki 54. stanovnik prijavi kriminalnu radnju. Nije teško zaključiti da je centar grada postao i središte kriminalnih djela. Od 13.660 kaznenih djela razriješeno je tek pola, odnosno 52,4 posto, što pokazuje nastavak trenda da svako drugo kazneno djelo završi nekažnjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:57