PRESTRAŠNO

FOTO: NEPOZNATI POČINITELJI VANDALIZIRALI ZAGREBAČKI BOTANIČKI VRT Ukraden kaktus star više od 50 godina, oštećene još četiri biljke

 
Kaktusarij Botaničkog vrta; u krugu: odrezani kaktus
 Davor Pongračić / CROPIX

Nepoznati počinitelji u noći s četvrtka na petak iz Botaničkog vrta zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ukrali su jedan kaktus te oštetili još četiri biljke.

"Kaktusarij u kojem je izvršena devastacija sadrži dio zbirke sukulenata (Botaničkog vrta) i uređen je ove godine. Nije neuobičajeno da imamo kršenje vrtnog reda. Na dnevnoj bazi zna doći do krađa, međutim ovo je malo veća devastacija jer se radi o biljkama koje nisu dostupne na tržištu", rekao je za Jutarnji list Vanja Stamenković, zamjenik voditeljice Botaničkog vrta.

Prema svemu sudeći, počinitelji su u Vrt ušli uz pomoć nekoliko kanti za smeće koje su približili ogradi i preskočili je. Počinitelji su potom otrgnuli nekoliko grana s tri vrste kaktusa i jedne mlječike (Myrtillocacus Geometrians, Cereus Peruvianus, Parodia Magniphyca, Euphorbia Canariensis). Vrlo rijetki meksički endem Neobuxbaumia Polylopha potpuno je odrezan. "Mi smo sanirali štetu, međutim sumnjamo da će preživjeti. Riječ je o biljci koja je uzgojena 1963. godine, nema je na tržištu. Ako se mora procijeniti vrijednost, šteta je oko 10 tisuća kuna", dodao je Stamenković.

"Ovo je tužan i nesvakidašnji događaj. Ne razumijemo zašto se ovo dogodilo. Uredili smo kaktusarij da građani u njima uživaju, ali iduće ćemo godine morati ograditi kaktusarij i staviti video nadzor."

FOTOGALERIJA: Nepoznati počinitelji vandalizirali zagrebački Botanički vrt

Botanički vrt na svojoj je Facebook stranici potvrdio da je određeni broj biljaka nestao te da su neke odrezane i ostavljene na prostoru vrta.

"Onima koji su noćas opljačkali naše zbirke želimo svaku sreću! Brinite se o našim biljčicama, samo to vas molimo...", napisali su iz vrta.

Iz Botaničkog su na Facebooku napisali da oduvijek imaju čuvare, ali da "čuvari odu doma" te da imaju sigurnosne kamere na dva žarišta. Potvrdili su i da je policija napravila zapisnik s incidenta. Prema informacijama objavljenima na Facebooku, jedna od djelatnica Botaničkog vrta svoje je radno mjesto napustila u 21 sat i rekla je da je tada još sve bilo "na mjestu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:01