PALEŽ NA KOZARI BOKU

FOTO: POLICIJA OTKRILA DETALJE STRAŠNOG ZLOČINA NA ISTOKU ZAGREBA Mladić zapalio kuću vlastitih roditelja, nakon majke preminuo i otac

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Deset dana nakon što je u gluho doba noći izazvao požar u obiteljskoj kući na zagrebačkom Kozari putu i kojom prilikom je izgubio oba roditelja, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 29-godišnjeg Z.B., mladića kojem to nije prvi put da se igra s vatrom.

Zbog dovođenja u opasnost sa smrtnim ishodom, tom 29-godišnjaku koji je ostao sam na svijetu, prijeti višegodišnji zatvor. No ako vještačenje, kao i u prijašnjim slučajevima pokaže da je bio neubrojiv, vratit će se na odjel u psihijatrijskoj bolnici gdje je posljednji puta proveo pet godina u kontinuitetu.

Policija je utvrdila da je 10. listopada oko 2.30 sati u obiteljskoj kući 29-godišnjak “izazvao požar pristajući time usmrtiti svoje roditelje, odnosno majku Zorku te bolesnog i potpuno nepokretnog oca Kristu, koji su spavali u spavaćoj sobi”.

Zagreb, 101018.
IV Kozari put 
Pozar kuce prilikom kojeg je jedna osoba smrtno stradala a jedna je prevezena u bolnicu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Tužiteljstvo sumnja da je Z.B. upaljačem prvo zapalio unutrašnjost garderobnog ormara točnije zapalio je svu odjeću, a kako se vatra brzo krenula širiti, zapalila se cijela kuća. Roditelji su se u jednom trenutku probudili iz sna pa je majka pokušavala iz kuće izvući supruga. Ali nije uspijevala već je podlegla ozljedama do dolaska vatrogasaca, policije i Hitne pomoći. Iz opožarene kuće, međutim, vatrogasci su uspjeli izvući njegova oca koji je, nažalost, od stravičnih ozljedica preminuo u bolnici 16. listopada.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je 29-godišnjaku jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Podsjetimo, nakon što su vatrogasci ugasili buktinju, susjedi IV. Kozari puta su poput mantre ponavljali rečenicu “On nije trebao biti na slobodi. Trebao je biti zadržan u Vrapču.”

- Prošle godine je izašao iz ludnice. A dok su vatrogasci gasili požar i izvlačili mu roditelje, on je sve to promatrao mirno i sa znatiželjom. Taj požar nas je vratio u prošlost. Tri puta je toj obitelji već gorila kuća. Jednom se čak i naš susjed Almir ozlijedio pri gašenju pa je završio u bolnici. Neki od nas su i svjedočili u postupku na sudu gdje se dečku sudilo. Žalosno je da mu pomoći nema obzirom na dijagnozu koju ima – rekla je za Jutarnji list jedna od susjeda odmah nakon požara.

Kako doznajemo, ovo je bila četvrta po redu intervencija gašenja požara na toj kući. Prvo je 18. lipnja 2008. pola sata nakon ponoći gorila šupa i krovište. Onda je 30. srpnja 2008. opet oko ponoći zapalilo se predsoblje s inventarom da bi 25. listopada 2011. oko 19 sati zapaljena spavaća soba u kući. Zbog prvog piromanskog čina tada 21-godišnjaku 2011. godine određeno je šestomjesečno liječenje na psihijatriji, a zbog drugog dovođenja u opasnost, dobio je novih šest mjeseci bolničkog liječenja koje je u kontinuitetu, temeljem liječničke procjene, potrajalo sve do 2017. godine kada je otpušten kući.

Zagreb, 101018.
IV Kozari put 
Pozar kuce prilikom kojeg je jedna osoba smrtno stradala a jedna je prevezena u bolnicu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:47