GORI KOD SPLITA

FOTO Požar kod Sitno Donjeg gase četiri kanadera i dva helikoptera: Vatra prijeti raketnoj bazi u Žrnovnici

Tijekom noći na ovom su požarištu bila angažirana 62 vatrogasca i 18 vozila

SPLIT - Dramatično je bilo tijekom današnjeg dana u mjestu Sitno Donje nedaleko od Splita. Požar koji je u noći sa subote na nedjelju, nešto iza 22 sata buknuo u tom mjestu, nošen jakim vjetrom proširio se te ozbiljno zaprijetio raketnoj bazi Žrnovica.

FOTO Dramatičan dan kod Trogira: Požar stavljen pod kontrolu, na terenu dežura 125 vatrogasaca

Zbog toga je proglašen prvi stupanj obrane raketne baze, a bila je alarmirana i Hrvatska ratna mornarica. Uz to, velika je opasnost prijetila i kućama. Riječ je o području guste, borove šume koja je zbog dugotrajne suše planula izuzetno brzo, a potpomognuta vjetrom, vatra je bila gotovo nezaustavljiva.

Ipak, težih posljedica nije bilo. Raketnu bazu i kuće obranila su čak četiri kanadera, koja su se odmah u zoru pojavila na požarištu. Jedan iza drugog nadlijetali su i obilno natapali opožareno područje .Pomagala su im i dva helikoptera. Još jednom se pokazalo da je uloga zračnih snaga u ovako složenim operacijama gašenja nemjerljiva, jer su već oko 11 sati požar gasili samo helikopteri budući da više nije bilo potrebe za kanaderima. Velik broj kanadera na požarište je izjutra upućen ponajprije radi obrane raketne baze, jer je riječ o strateškom objektu za nacionalnu sigurnost. Riječ je o mornaričko-tehničkoj raketnoj bazi koja je do 90-ih bila jedan od najvećih takvih objekata u Europi, s velikim zalihama streljiva.

Na opožarenom području preventivno su isključeni dalekovodi, pa tako tijekom dana nije bilo struje na cijelom području oko Sitnog Donjeg.

Požar je gasilo 85 vatrogasaca s 27 vozila. U gašenje su bili uključeni pripadnici lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, zajednos s profesionalnim gasiteljima Javne vatrogasne postrojbe Split te sezonskim vatrogascima.

Opožareno je oko 30 hektara šume i niskog raslinja. Požar koji je buknuo u noćnim satima počeo je tik uz cestu u Sitnom Donjem te se proširio uzbrdo, zbog čega mnogi mještani sumnjaju da je podmetnut. No, to će biti poznato tek kada požar bude potpuno ugašen, a policijski stručnjaci završe s očevidom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:43