TEŠKA BITKA

FOTO: PRIZORI UŽASA S KORČULE Spaljeno je čak 500 hektara terena, buktinja i dalje izvan kontrole

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.07.2015. u 20:21

Andjela Scepanovic / CROPIX

Vatrogasci na Korčuli i dalje vode veliku bitku s buktinjom koja je u ponedjeljak izmaknula kontroli

Požari koji su buknuli u subotu kasno popodne na otoku Korčuli, gdje je spaljeno oko petstotinjak hektara šume i u ponedjeljak navečer na Pelješcu gdje je izgorjelo više od 400 hektara površine još su aktivni i nisu pod nadzorom.

Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Davorko Obuljen izjavio je Hini u utorak da na nekoliko lokaliteta na Pelješcu još bukte vatrene stihije. Po njegovim riječima ugrožene su Ponikve, Janjina, Dingač Borak koji se nalazi na istoimenim padinama s južne strane Pelješca, te Pijavičino i Trstenik na kojem se požar stišava.

"Dalekovod je oštećen, a požar u tom predjelu ne dozvoljava nikakve aktivnosti, te struja još nije puštena" kazao je Obuljen, navodeći kako je u pomoć došla vojska koja odlazi na Korčulu gdje su se pojavili novi problemi.

Napominje da požari još nisu pod kontrolom, no dosta vatrogasnih udruga došlo je pomoći, primjerice iz Splita, Zadra, Karlovca, a vojska je raspoređena po terenu.

"Pojedinim vinarima izgorjeli su vinogradi ponajviše na ulazu u Trstenik. Izgorjeli su predjeli gdje je Dingač, a vinarija Grgić nije izgorjela nego je oštećena", potvrdio je Obuljen.

Uz vatrogasce požar gase zrakoplovi i helikopteri

Zrakoplovi i helikopteri Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovali su u gašenju požara na otoku Korčuli i na lokaciji Potomje na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zračne snage su se tijekom dana sukladno razvoju situacije na požarištu dopunjavale i izmjenjivale radi učinkovitijeg gašenja požara i djelovanja na najugroženijim žarištima, rekao je pukovnik Goran Tomasov iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva priobalja u Divuljama.

"Snage su bile koncentrirane na gašenje požara na Pelješcu, dok su na Smokvici 'natapali' opožareni prostor kako se požar ne bi opet aktivirao i poprimio ogromne razmjere kao jučer", jutros je priopćio MORH.

Naime, požar na području Smokvice na otoku Korčuli u ponedjeljak popodne izmaknuo je nadzoru gasitelja, nakon što su vatrogasci u nedjelju privremeno lokalizirali sjeveroistočnu stranu požarišta. Najveća borba s vatrenom stihijom bila je u obrani područja prema mjestu Brna, a izgorjelo oko 500 hektara guste borove šume.

Na Pelješcu je izgorjelo više od 400 hektara površine. Oko 21 sat planuo je požar kod Trstenika, dok je drugi na predjelu Ponikava počeo gorjeti oko 23 sata.

Šumski požar koji je zahvatio Pelješac uzrokovao je veliku štetu na dalekovodu Pijavičino-Janjina pa su bez struje ostala područja od Orebića do Janjine i zapadni dio otoka Mljeta, a postoje poteškoće i u telekomunikacijskom prometu.

Hrvatski telekom (HT) priopćio je kako zbog požara koji su izbili na Korčuli gdje je oštećen svjetlovodni kabel u prekidu telekomunikacijski promet na području Lastova.

Na teren je izašlo više od 100 pripadnika brojnih DVD-ova i Javnih vatrogasnih postrojbi, kao i kanaderi Oružanih snaga RH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su dosad angažirane na 38 požarišta, od čega 12 u Zadarskoj, 9 u Šibensko-kninskoj, 7 u Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 4 u Istarskoj županiji.

Izdvajamo