OKRUTNO UBOJSTVO U ŠPANSKOM: VELIKI OBRAT

FOTO Pušten iz pritvora: Policija nema čvrste dokaze da je Tomislav Turibak ubio brata Hrvoja!

Snimke nadzornih kamera potvrđuju njegov iskaz, a analiza bioloških tragova mogućeg počinitelja koje je policija izuzela ispod žrtvinih noktiju, nije dala željene rezultate: nije postojala dovoljna količina biološkoga materijala da se može izolirati uzorak za DNK analizu
 Bruno Konjević / CROPIX

Nakon četiri dana kriminalističke istrage tijekom kojih je obavljeno niz vještačenja, saslušano više desetaka osoba, provjeravani izlisti mobitela, skidane slike s nadzornih kamera, Tomislav Turibak (22), kojega je policija kazneno prijavila za teško ubojstvo brata Hrvoja (24), večeras je pušten na slobodu.

Prema stavu Županijskoga državnoga odvjetništva u Zagrebu, dokazi koje je policija prikupila protiv Turibaka nisu dovoljni da bi se pokrenuo kazneni progon, te da bi se od suda za njega zatražio istražni zatvor.

Policija, pak, još uvijek smatra da je upravo Turibak osoba koje je ubila svojega brata, te se istraga ovoga slučaja još uvijek nastavlja s Turibakom kao glavnim osumnjičenikom . No, kako neslužbeno doznajemo, policija je svoj zaključak o krivnji donijela najviše na osnovi tzv. negativnih dokaza, točnije argumentima koji pobijaju Turibakov alibi. S druge strane, državnome odvjetništvu, pak, trebaju dokazi o krivnji s kojima bi izašli pred sud, a s takvim dokazima se oskudjevalo.

Naime, policija nije uspjela dobiti mladićevo priznanje, budući se on branio šutnjom i nije pristao na poligrafsko vještačenje, no tijekom obavijesnog razgovora je djelovao prilično neuvjerljivo, što je za policiju, uz činjenicu da je upravo on pronašao tijelo, bio signal kako bi on mogao biti ubojica. Turibak je ispričao kako je toga dana išao na rolanje do Jaruna i nazad te je kada se vratio u stan našao bratovo tijelo u lokvi krvi. Na Jarunu se, tvrdio je, odmorio na tribini pored jezera te krenuo nazad prema stanu u Španskom. Policija je ove navode odmah krenula provjeravati, tražeći snimke nadzornih kamera sa objekata koji su se nalazili na putu kojim se mladić rolao.

Takve snimke su nakon dvodnevne potrage i pronađene, a kako neslužbeno doznajemo, u razmaku od samo 17 minuta snimljen je najprije na Vrbanima kako se rola u smjeru Jaruna, a zatim kod hotela Antunović kako se vraća u smjeru Španskog. Premda je policija i dalje uvjerena kako se u tako kratkome vremenu nije mogao odvesti do jezera i vratiti nazad, ove snimke ipak su u velikom djelu potkrijepile Turibakov alibi. Oružje kojim je ubojstvo počinjeno, a prema nalazu vještaka radilo se o oštrome poredmetu, najvjerojatnije nožu, nije pronađeno.

Premda je Turibak u utorak već bio kazneno prijavljen i prepraćen pritvorskom nadzorniku, policija je još tražila moguće oružje ubojstva, izuzevši noževe iz stana . Također uz snimke nadzornih kamera, bilo je još slijepih ulica.

Analiza bioloških tragova mogućeg počinitelja koje je policija izuzela ispod žrtvinih noktiju, nije dala željene rezultate: nije postojala dovoljna količina biološkoga materijala da se može izolirati uzorak za DNK analizu. Još jedno DNK vještačenje nije potvrdilo policijske sumnje, a riječ je o tragovima krvi pronađenim na rolama Tomislava Turibaka. Premda se policija nadala da bi ti tragovi mogli pripadati žrtvi, ispostavilo se krv pripada Tomislavu Turibaku.

Teorija o ubojici ljevaku koje je policija imala zbog specifične rane na vratu žrtve, a koja bi ukazivala da je ubojica Turibak, također je u srijedu poljuljana mišljenjima medicinskih vještaka, koji su ustvrdili kako jeste moguće da je ubojica ljevak, no da to ovisi i o nizu drugi elemenata: visini ubojice, međusobnom položaju tijela i slično. Zaključno - ubojica može biti i dešnjak.

Na kraju, najznakovitiji trag, misteriozni krvavi otisak kućne papuče koji je pronađen pored tijela također istražitelje nije odveo nigdje. Nisu sa sigurnošću mogli utvrditi da je riječ o papuči iz kućanstva Turibakovih, no sasvim je sigurno da je ubojica tu paopuču odnio sa sobom, budući niti na jednoj od pronađenih papuča u kući nisu pronađeni tragovi krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:36