SAMOUBOJSTVO

FRATAR ZAPLAKAO NA MISI 'Nemojte nagađati zašto je dignuo ruku na sebe'

Fra Dominik Radić emotivno je služio prvu misu nakon smrti fra Petra. Nije mogao zaustaviti suze, kao ni vjernici u crkvi

Iznenadna smrt fra Petra Rastočića i u najmanju ruku čudne okolnosti pod kojima je sebi navodno oduzeo život i dalje su glavna tema razgovora među mještanima Igrana i Drašnica gdje je pokojni fratar djelovao posljednjih godinu i pol dana, piše Slobodna Dalmacija.

I dalje se raspredaju svakojake teorije o uzrocima njegove smrti, no nitko ništa ne zna sigurno ili, ako zna, o tome šuti. S novinarima jučer nisu bili baš spremni razgovarati, no zajednički je zaključak kako je stvarno teško povjerovati da bi jedan Božji čovjek kao što je bio fra Petar na sebe digao ruku.

Također, svi se nadaju da će se policija i istražni organi potruditi da razjasne okolnosti ove, po mnogima, misteriozne smrti, iako je prvi zaključak policije da se radi o samoubojstvu.

Nedjeljne mise u Drašnicama i Igranama jučer je predvodio fra Dominik Radić, koji je prije mirovine jedno vrijeme služio u toj župi.

- Drago mi je što sam opet ovdje, no teško mi je bilo doći zbog smrti brata svećenika i ovu svetu misu služit ćemo za njega. Bog nije pristran, upamtite, on ne gleda tko je što nego kakva su naša djela. Nemojte od mene očekivati odgovore na neka vaša pitanja zašto, zašto, zašto... Ne znam odgovore na ta pitanja, to zna samo dragi Bog. Ja samo znam da je vaš pokojni župnik ljubio Boga svoga, svakog čovjeka i posebno vas župljane.

Fra Petru je Bog rekao: Ne boj se, ja sam te otkupio, imenom pozvao, ti si moj – u emotivnom je propovijedanju na misi u Drašnicama pred oko 50-ak vjernika kazao fra Dominik. Na kraju mise zaplakao je, nekoliko starijih žena iz crkve je izišlo suznih očiju, a ostali pognute glava i sjetna pogleda.

Dva sata poslije, u 11 sati, fra Dominik je pred stotinjak vjernika predvodio i misu u Igranama. I tamo je rekao kako mu je teško govoriti zbog svih događaja koji su prošlog tjedna potresli župu.

- Nemojte pitati ni mene ni ikoga zašto se ovo dogodilo u našoj župi, nemojte nagađati, Bog je jedini koji zna odgovore. Kad jednom dođemo pred Boga, tada ćemo dobiti sve odgovore. Vašem pokojnom župniku ne treba ništa nego jednostavni drveni križ, jednostavan kakav je i on bio – kazao je okupljenima fra Dominik.

Spomenimo i da je fra Rastočić pokopan u četvrtak, dva dana nakon otkrića njegovog tijela, na groblju u Makarskoj.

Prema informacijama objavljenim na internetskim stranicama Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja, msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, služio je misu zadušnicu za redovnika-svećenika fra Petra Rastočića koji je “iznenada preminuo 7. siječnja 2014. u 62. godini života, 43. redovništva i 35. svećeništva”.

U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, u ime šibenskog biskupa bio je generalni vikar msgr. Marinko Mlakić, makarski gvardijan fra Ante Čovo i još 139 svećenika.

Na oproštaju su bili novaci, bogoslovi, rodbina, časne sestre, prijatelji i mnogi vjernici iz župa gdje je fra Petar djelovao kao franjevac-svećenik. Pjevanje je predvodio zbor franjevačkih bogoslova iz Splita.

- Draga braćo i sestre, fra Petar je bio satkan od dobrote i plemenitosti, imao je pjesničku dušu. Male stvari su ga radovale, ali i žalostile. Bio je vrlo strog prema sebi i jedino ga može suditi onaj koji poznaje dubinu srca jer je njegov sud potpun i cjelovit - rekao je msgr. Barišić.

- Ljudski je život sačinjen od bezbrojnih odluka i akcija, od trenutaka radosti, ali i razočaranja, od strahova i nadanja, od duhovnih poleta i uspona, od napasti ali i nepredvidljivih naleta sudbine, koji poput neke nabujale rijeke ponekad nepredvidljivo promijeni tok, ostavljajući iza sebe nevolju i bol.

Stanje njegove duše koja je, očito, čeznula za rješenjima gorućih unutrašnjih problema, koji su samo njemu i Bogu bili poznati, ugasili su prepoznatljivu i njemu svojstvenu vedrinu duha i radosti koju je umio prenijeti na svoju okolinu. Kao predstojnik naše redovničke zajednice, pozvao bih sve vas nazočne, da u duhu Kristove ljubavi i mira, oprostimo našem fra Petru, moguće nesporazume i nesuglasice, do kojih po ljudskoj slabosti moglo doći, jer i on svima sigurno oprašta – rekao je, među ostalim, na pogrebu provincijal fra Joško Kodžoman, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:56