NEUOBIČAJEN DAN NA POSLU

'GRUNULO JE KAO BOMBA. PLAMEN JE IZBIO PRAKTIČKI ODMAH' Ispovijest djelatnika Ine koji je herojskom reakcijom spriječio tragediju u Milni

 
Požar na plovilu / Arhiva
 HANZA MEDIA

Ako je bilo suditi prema prvih nekoliko sati jutarnje smjene na Ininoj benzinskoj postaji u Milni na Braču, trebao je to biti uobičajeni petak.

"Petkom vam uglavnom dolaze charteri brodovi koji brod moraju vratiti s punim spremnikom goriva. Gužva je bila od samog jutra", rekao je za Jutarnji Jure Trevižan. "Naša je postaja dosta prometna. Može se lijepo pristati, a blizu Splita smo."

Onda je oko 11:30 sati petak prestao biti uobičajen. Trevižana i njegovo dvoje kolega koji su toga dana radili na postaji uzbunila je glasna eksplozija.

"Grunulo je kao bomba. Plamen je izbio praktički odmah", opisuje Trevižan eksploziju koja je izbila na četiri do pet metara dugačkom gliseru koji je tada u Milni točio gorivo. Trevižan kaže da je posada broda broajal četiri člana - tri ženske osobe i jednu mušku.

"Napunili su bili rezervoar benzinom, a onda im je, kako je rečeno tijekom očevida, akumulator bacio iskru koja je zapalila nakupljene pare i došlo je do eksplozije."

Plamen je zahvatio dio broda i dvije od članica posade. Na svu sreću, pored samog broda nije bilo drugih osoba, ali ih je bilo u blizini.

Trevižanova reakcija bila je munjevita. Zgrabio je aparat za gašenje požara te su oni i kolegica potrčali prema brodu.

"Uzeli smo aparat i 'udarili' po brodu. Plamen smo brzo ugasili. Ispraznili smo aparat. Gledajte, taj je broj plastičan. Da se plamen proširio, ne bismo mi njega uspjeli ugasiti. Plamen se, na svu sreću, nije proširio", priča nam Trevižan.

Dvije žene koje su se našle pored broda zadobile se manje opekotine i prebačene su na hitnu pomoć. Trevižan je prošao bez ozljeda.

Trevižan nam je otkrio da on i drugi djelatnici svake godine prođu tečaj kako bi u ovakvim i sličnim situacijama mogli pravovremeno reagirati. "Sekunde odlučuju i zato reakcija mora biti praktički instinktivna", dodaje.

"Uvijek se prvo gleda sigurnost. Prođemo i obuku i vježbe. Dobro dođe da se čovjek zna snaći u situaciji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:09