PODUZETNIK NA SUDU U ZADRU

HORVATINČIĆ: 'POTPISAO SAM UGOVOR S DJECOM POGINULIH TALIJANA' Kaže da su ga tražili 8 milijuna eura: 'Toliko im ne dam' ODVJETNIK 'On priča neistine'

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Za dva do tri tjedna bit će poznata odluka žalbenog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je u srijedu iza zatvorenih vrata razmatralo žalbu na presudu Tomislavu Horvatinčiću, kojega je sudsko vijeće šibenskog Općinskoga suda pod predsjedanjem Maje Šupe oslobodilo krivnje za smrt talijanskoga bračnog para Salpietro, potvrdio je predsjednik žalbenog vijeća Hrvoje Visković.

Po izlasku iz sudnice, odvjetnik Tomislava Horvatinčića Veljko Miljević kazao je da je žalba Državnog odvjetništva bila neuobičajeno opsežna i detaljna, a takvi su bili i njihovi odgovori na žalbu.

- Danas smo učinili dodatni napor pa smo rezimirali sve odgovore na žalbu kratkim i jasnim stavovima. Uvijek sam zadovoljan sa svakom sjednicom na kojoj možemo bez ometanja iznijeti svoje stavove, a to smo danas mogli. Mislim da je sudsko vijeće moglo steći dojam o tome što je suština predmeta i čiji stavovi su ovdje utemeljeni. Nakon današnje sjednice mi smo uvjereni u potvrđujuću presudu, komentirao je Miljević.

Novinarima se ispred Županijskog suda obratio i Tomislav Horvatinčić koji je potvrdio da će djeci talijanskih supružnika Salpietro koji su poginuli u nesreći 16. kolovoza 2011. godine isplatiti odštetu. Ugovor o isplati odštete potpisao je s njihovim pravnim zastupnicima, a jedna od klauzula je tajnost isplaćenog iznosa.

- Dogovoreno je da iznos upravo zbog te djece ostane tajna, iako sam svjestan toga da nikakav novac ne može nadoknaditi gubitak roditelja, izjavio je Horvatinčić.

Rekao je da su oni od njega tražili 8 milijuna eura, ali da konačna nagodba nije tolika.

Odvjetnik demantira Horvatinčića

- Tomo Horvatinčić nije ništa dogovorio oko plaćanja obeštećenja obitelji Salpietro i Horvatinčić nije platio ništa. On i dalje govori neistine - kazao je za Jutarnji list zagrebački odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik djece stradalih Talijana.

Frangeš je dodao kako su ovakve teatralne izjave od Horvatinčića čule i tijekom njegove završne riječi na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku.

- Horvatinčić osobno nikada u ovim sedam godina nije ponudio obeštećenje obitelji koju zastupam. Riječ je o polici osiguranja. Osiguravajuća kuća njegove jahte Santa Marine dužna je isplatiti milijunu eura obeštećenja obitelji, ali tek pod uvjetom kada se Horvatinčić sudskom pravomoćnom odlukom proglasi krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su smrtno stradali Francesco i Marinella Salpietro - pojasnio je opunomoćenik talijanske obitelji, odvjetnik Ognjen Frangeš.

- Želim još jednom ponoviti kako smatram da je gospodin Horvatinčić ubio moga oca Francesca i majku Marinellu u kolovozu 20011. godine. Od Vijeća Županijskog suda u Zadru u ovom žalbenom postupku očekujem odluku kojom će ispraviti nepravda donošenjem oslobađajuće presude za ubojicu mojih roditelja na Općinskom sudu u Šibeniku sutkinje Maje Šupe.. Nakon sedam godina od nesreće u kojoj su moji roditelji izgubili život zbog neodgovornog ponašanja gospodina Horvatinčića, očekujem da će drugostupanjski sud u Zadru konačno zauzeti pravičan i pravedan stav - kazao je za Jutarnji Federico Salpietro, sin stradalih Talijana.

- Odluka zadarskog suda od krucijalne je važnosti i za hrvatsko pravosuđe u cjelini. Jer, ako se ponovno prihvati smiješna Horvatinčićeva izmišljotina sinkopa kao uzrok pomorske nesreće, koju je od do sada lukavo koristio, a prvostupanjski sud uvažio i oslobodio ga krivnje, onda će to biti nevjerojatan pravni presedan, ne samo u Hrvatskoj, nego i na svijetu. Svatko će se ubuduće sa optuženičke klupe braniti da su počinili kazneno djelo i zločin jer su imali sinkopu. Pravedna odluka zadarskog suda vratit će povjerenje u hrvatsko pravosuđe, a ona bi bila itekako važna i za hrvatski narod jer bi mogli biti opet ponosni na svoj pravosudni sustav - kazao nam je Federico Salpietro.

Odgovor na žalbu pisala tri odvjetnika

Žalbu na presudu Općinskog suda u Šibeniku podnijela je šibenska tužiteljica Irena Senečić, dok su odgovor na tužbu napisala trojica Horvatinčićevih odvjetnika. Šibenski sud Horvatinčića je oslobodio zbog sinkope i nemogućnosti izbjegavanja sudara s talijanskom jedrilicom. Državno odvjetništvo se žalio na presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tijekom sudskog postupka.

Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru, u čijem su sastavu suci Hrvoje Visković, Marijan Bitanga i Dijana Grancarić, presudu može potvrditi, preinačiti je ili, pak, slučaj vratiti na ponovno suđenje.

Zadar, 110418.
Danas je na Zupanijskom sudu u Zadru zapoceo zalbeni postupak u slucaju Tomislava Horvatincica za pomorku nesrecu iz 2011. godine
Na fotografiji: Tomislav Horvatincic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:42