KRAJ SUĐENJA

HORVATINČIĆ 'Svakom se može dogoditi nesreća. I Talijani rade velike probleme na moru, pregaze jedrilicu i nikom ništa, samo ih se kazni s 20.000 kn'

 
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Na zadnjem ročištu ponovljenog sudskog postupka održanom u srijedu na Općinskom sudu u Šibeniku, tužiteljica Irena Senečić zatražila je zatvorsku kaznu za zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića (70), optuženog da je 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju motornom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Piacenza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro.

Tužiteljica Senečić je ponovno ustvrdila da je Horvatinčić počinio kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama neizravnom namjerom te zatražila zatvorsku kaznu, koja se za ovo kazneno djelo kreće od tri do deset godina.

- Okrivljenik je glisirao jahtom velikom brzinom od 26 čvorova i nije vodio računa da takvom vožnjom može ugroziti druge sudionike u prometu. Premda je uočio talijansku jedrilicu na razdaljini od gotovo dva kilometara, nije poduzeo radnje da smanji brzinu, nije promijenio kurs, ni smjer plovidbe ni na udaljenosti od 200 metara da izbjegne talijansku jedrilicu – obrazložila je tužiteljica Senečić.

Ona je istaknula kako postoji osnovana sumnja u vjerodostojnost iskaza okrivljenika kako je kod njega u trenutku udara došlo do gubitka svijesti.

- Da je okrivljenik imao sinkopu baš u trenutku nesreće, to svojim iskazima nisu dokazale ni sudske vještakinje. Tijekom istražnog postupka on se branio tezom da je na brodu zakazao upravljački mehanizam, da bi tijekom sudskog postupka promijenio obranu te se vadio na navodnu sinkopu. To dovoljno govori o njegovoj vjerodostojnosti. Da je kod njega nastupila sinkopa, kako tvrdi, ne bi bio u stanju istražnom inspektoru nacrtati skicu pomorske nesreće nakon nje, a ne bi bio u stanju ni nakon nesreće svjesno nasukati svoju jahtu da ne dođe do njezinog potonuća – kazala je tužiteljica Senečić, dodajući da vjeruje kako tri puta izrečena laž ne može na sudu postati istina, već da će se pri izricanju presude Sudsko vijeće voditi dokazima, logikom i pameću.

Tužiteljica je od Sudskog vijeća zatražila da se Horvatinčiću izrekne i mjera dugotrajne zabrane upravljanja svim motornim vozilima.

- Prema podacima iz policije, u razdoblju od 2009. do 2011. godine, Horvatinčić je prekršajno kažnjen zbog počinjenih 30 prometnih prekršaja, a tijekom ovog sudskog postupka još je pet puta kažnjen zbog prekršaja u prometu, kazala je tužiteljica, dodajući kako se radi osobi opasnoj za ostale sudionike u prometu, opasnoj za okolinu.

- U njegovoj vozačkoj dozvoli nema liječničkih ograničenja i nitko od liječnika nije osporio njegovu sposobnost upravljanja vozilima. On i njegova obrana koriste sinkopu samo zbog ovog kaznenog postupka, a ona zapravo ne postoji. On je u trenutku nesreće bio ubrojiv i funkionirao je normalno, a to dokazuju i njegovi pozivi mobitelom prema prijateljima odmah nakon nesreće – zaključila je Irena Senečić.

Braniteljski tim optuženog Horvatinčića ustvrdio je kako ni tijekom ovog ponovljenog sudskog postupka tužiteljstvo nije dokazalo počinjenje kaznenog djela kojim se njihov branjenik teretio, a to je izazivanje pomorske nesreće neizravnom namjerom.

- Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja, a tijekom ovog sudskog postupka tužiteljstvo ničim nije dokazalo navode optužnice. Optužbe su temeljene i izrečene na pretpostavkama, a ne na dokazima iz sudskog spisa. Dva pomorska vještačenja vrsnih stručnjaka s Pomorskog fakulteta u Rijeci i s Brodarskog instituta u Zagrebu pokazala su da su se oba plovila gledala sa svoje desne strane i da ne bi došlo do sudarne situacije da talijanske jedrilica nije nepropisnim manevrom skrenula udesno – kazao je odvjetnik Branko Baica i zatražio oslobađajuću presudu za svog klijenta, dodajući kako sinkopa nije izmišljena već je mogućnost njezina postojanja kod Horvatinčića u trenutku nesreće dokazana tijekom suđenja.

Oslobađajuću presudu zatražio je i odvjetnik Velimir Došen, ističući kako ni u ovom ponovljenom sudskom postupku ničim nije dokazano kazneno djelo iz optužnice.

- Štoviše, u ovom drugom suđenju dokazano je s još većom sigurnošću da je Horvatinčić u kritičnom trenutku bio u stanju sinkope, a time i u stanju neubrojivosti. Ovi elementi, prema zakonu, isključuju mogućnost da se optuženik proglasi krivim za kazneno djelo kojim ga tužiteljstvo tereti.

Presuda Tomi Horvatinčiću, najavila je sutkinja Maja Šupe, bit će izrečena već ovog petka, 13. listopada, s početkom u 12 sati.

Horvatinčić: 'Nisam kriv, ne želim odgovarati na dodatna pitanja, spreman sam na dogovor oko obeštećenja obitelji poginulih'

Nakon što je sutkinja Maja Šupe dala riječ optuženiku, Horvatinčić je izjavio da ostaje pri obrani iznesenoj na prvom suđenju, a kada je ustvrdio da je prije udara u jedrilicu doživo blackout.

- Još jednom želim izraziti sućut i žaljenje djeci pokojnika. Više puta sam pokušavao ublažiti posljedice tog nesretnog događaja, nudeći nadoknadu šteti obigtelji, no do toga nije došlo. I dalje sam spreman na dogovor oko obeštećanja s opunomoćenikom obitelji i osiguravateljem - rekao je Horvatinčić.

Replicirao mu je zastupnik talijanske obitelji Ognjen Frangeš kazavši kako je i do sada Horvatinčić davao teatralne izjave o nuđenju obitelji milijun eura za obeštećenje. A tu se zapravo radi o polici osiguranja, koju je osiguravajuća kuća dužna isplatiti tek kada se Horvatinčić proglasi pravomoćno krivim, a to se još nije dogodilo.

Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen u vezi ove teme izjavio je kako je obitelj stradalih Talijana zatražila nerealnu odštetu u iznosu od čak osam milijuna eura. Za Došenove tvrdnje, Frangeš je uzvratio da je riječ o neistinama, te da zatražena odšteta iznosi oko 4,5 milijuna eura, te da je Horvatinčiću ostavljena mogućnost da sam odlući o iznosu koji će uplatiti na račun obitelji, a koji mu je dostavljen. (Ante Talijaš)

Horvatinčić: Svakome se može dogoditi prometna nesreća

"Smatram da sigurno nisam kriv, svakome se može dogoditi prometna nesreća. I sami Talijani rade velike probleme na moru i velika krivična djela, pregaze jedrilicu i nikom ništa, samo ih se kazni sa 20.000 kuna. Pošto se ovdje radi o Tomi Horvatinčiću, kojeg mediji ne vole, od mene i moje osobnosti napravljen je monstrum, tako da sam već debelo iskažnjavan u ovoj već sedmoj godini procesa", kazao je Horvatinčić, koji i dalje tvrdi da je spreman platiti djeci stradalih Talijana odštetu i predlaže da se odvjetnici okupe za stolom i vide kao će nadoknaditi tu štetu.

Sudsko vijeće šibenskog Općinskog suda kojim predsjeda sutkinja Maja Šupe, i koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine osudilo na godinu i osam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, svoju će novu presudu izreći u petak, 13. liistopada, u podne. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:21