DRAMA U MALINSKOJ

HRABRI ŽUPNIK SPRIJEČIO PLJAČKU NA KRKU 'Oduzeo sam mu nož iz ruke. A onda mu dao 50 kuna'

 
Riva u Malinskoj (arhiva)
 Karmen Mrkić / HANZA MEDIA

Na godinu i pol dana zatvora osuđen je Marko Katalinić (36) iz Zagreba koji je uz prijetnju skalpelom pokušao izvesti razbojništvo u prodavaonici u Malinskoj na otoku Krku prije godinu dana, a pljačku je spriječio – lokalni župnik.

Kako piše Novi list, te nedjelje 15. travnja oko 8 sati dotrčala je župniku prodavačica iz susjedne prodavaonice, uplašeno vičeći: "Mulac nam prijeti nožem! Pljačkaju nas!" Župnik je odmah otišao do trgovine Krk i u njoj uočio napadača sa skalpelom u ruci, uperenim prema drugoj prodavačici. Vidio je mladog muškarca koji se tresao, dok je prodavačica stajala nepomično pored blagajne, a razmak među njima mjerio se centimetrima. Muškarac sa skalpelom nije pak ništa govorio, već je samo držao hladno oružje s oštricom usmjerenom prema prodavačici.

Župnik se razbojniku obratio riječima da pusti nož, da će mu dati 50 kuna, ako mu treba novac. Ponovo je od pljačkaša zatražio da pusti nož, a potom ga uhvatio za ruke i – sam mu uzeo skalpel. Razbojnik ga nije napadao kada mu je uhvatio ruku u kojoj je držao skalpel, ali je hladno oružje čvrsto držao u ruci.

Župnik je ispričao da je nakon oduzimanja skalpela mladog muškarca izveo iz prodavaonice i s njime otišao u – župni ured, koji se nalazi odmah nasuprot trgovine. Po riječima svjedoka, u župnom uredu je s razbojnikom proveo 10-15 minuta u razgovoru. Saznao je od razbojnika da je ovisnik o drogama, da je već bio u zatvoru. Zatražio je od njega i da mu predoči osobnu iskaznicu, pa je shvatio da se radi o Marku Kataliniću, rođenom 1983. godine. Župnik je obrazložio da je, prije no što je počinitelj kojeg je spriječio u svom naumu otišao, a on pozvao policiju, razbojniku – dao 50 kuna. Učinio je to, jer mu je u prvom kontaktu s njime obećao dati taj novac. Kada su stigli policajci, župnik im je predao skalpel, dužine 15 centimetara.

Županijski sud u Rijeci osudio ga je na godinu i pol dana zatvora temeljem nagodbe koju je pred početak suđenja optuženi Marko Katalinić sklopio sa zastupnikom optužbe. Naime, optuženi je potpisao izjavu da prihvaća krivnju i ponuđenu zatvorsku kaznu. Produžen mu je pritvor u koji je smješten prije tjedan dana, a to vrijeme uračunava mu se u izrečenu kaznu. Katalinić i njegov odvjetnik napomenuli su sudu da okrivljeni pledira za to da se što prije uputi na izdržavanje zatvorske kazne. Na sud su jučer stigli i župnik i još dvije svjedokinje, ali na koncu nije bilo potrebe za njihovom saslušavanjem i svjedočenjem, jer je kazneni postupak zaključen nagodbom.

Vještakinja je tijekom istrage zaključila da se radi o osobi s "disocijalnim poremećajem osobnosti", uz ovisnost o opijatima, a trenutno u apstinenciji, na redovitoj metadonskoj terapiji, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:42