RAZBIJEN LANAC

Hrvat šef bande koja je u Austriji švercala oružje

 Jure Mišković / CROPIX

U akciji austrijske policije razbijen je lanac trgovaca oružjem kojemu je na čelu bio 61-godišnji hrvatski državljanin.

Tamošnja novinska agencija APA izvijestila je, a prenosi Der Standard, da je neimenovani hrvatski državljanin upao u policijsku klopku, simuliranu kupoprodaju oružja. Naime, istražitelji su koristili tzv. prikrivene agente koji su se osumnjičenom muškarcu predstavili kao zainteresirani kupci, a on se, ne sumnjajući da se radi o policajcima, upustio u pregovore i na koncu su dogovorili kupoprodaju. No, kada se posao trebao realizirati, umjesto dogovorenog iznosa novca dobio je lisice na ruke.

Tajnim policijskim istražiteljima pokušao je prodati dvije jurišne puške, pištolj, dvije automatske puške te dvije pumperice. Sumnjiči ga se da je ilegalno dopremao oružje u Austriju i nudio ga na prodaju zainteresiranim kupcima, ali i posrednicima. Tereti ga se i za varanje države vezano uz socijalna prava, jer je u Austriji imao fiktivno prijavljeno prebivalište.

Uz prvoosumnjičeni Hrvata, uhićeno je i kazneno prijavljeno još šest Austrijanaca koji su sudjelovali u trgovini oružjem. Kod jednog od njih, osumnjičenog za kupnju tri komada oružja, u pretresu su pronađeni i elektrošoker, palica s integriranim bokserom i sprejem suzavcem te materijali nacionalsocijalističkog sadržaja. Istražitelji su neko vrijeme tajno nadzirali osobe za koje se sumnjalo da sudjeluju u preprodaji oružja, pratili su ih i prisluškivali te su im na koncu pretresli domove. Tako su na kraju prikupili materijale na temelju kojih su procesuirali više osoba.

Jedan 35-godišnjak iz Štajerske tako je, primjerice, osumnjičen da je kupio i preprodao tri pištolja jednom ovisniku o narkoticima. Njegova vršnjaka iz gornje Austrije tereti se, pak, da je od provoosumnjičenog Hrvata nabavljao oružje i streljivo, a kod njega su u pretresu zaplijenjene četiri jurišne puške, po jedna automatska puška i pumperica, te pištolj i streljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:18