LUKAVA PREVARANTICA

ISTARSKA POLICIJA OBJAVILA UPOZORENJE 'Čuvajte se ove gole žene, uzet će vam novac'

 Ilustracija

Posljedice virtualnog druženja na društvenoj mreži sa golišavom ženom stajala je živaca dvojicu Istrijana koji proteklih dana proživljavaju pravu noćnu moru jer su, zapravo, zamalo postali žrtve iznude.

Naime, početkom ožujka dvojica muškaraca su večernje sate provodili za kompjuterom. Razgovarali su na chatovima sa znanim i neznanim osobama, a u jednom trenutku zaprimili su video poziv njima nepoznate djevojke. Svidjelo im se ono što su vidjeli jer žena je bila kao od majke rođena. Ubrzo je komunikacija postajala sve pikantnija pa su se i naivni muškarci opustili te joj slali privatne fotografije ali i videosnimke.

Pritom nisu ni naslućivali da žena u toj sobi odakle chata nije sama nego da ima i pomagače koji su, očito, napravili 'screenshotove' komunikacije i videa koji su im poslužili da ucjenu. Žena je svojim virtualnim "prijateljima" počela prijetiti da će objaviti kompromitirajuće materijale ako joj se ne isplate deseci tisuća kuna.

Nakon što je dobila odbijenicu, krenula je upozorenje sprovoditi u djelo pa je tako dio neželjene snimke objavila na tuđem profilu. Žrtvi se smračilo pa je iznudu prijavio istarskoj policiji koja je ubrzo zaprimila još jedan takav vapaj u pomoć.

I dok istražitelji tragaju za perfidnom iznuđivačicom i njezinim pomagačima, ujedno se upozoravaju građani da budu oprezniji u komunikaciji sa nepoznatima.

- Ukoliko vas osoba potiče na slanje intimnih fotografija ili seksualno eksplicitno ponašanje, vodite računa da može iskoristiti vaše povjerenje. Ne znate tko je s druge strane, a čim nešto pošaljete, potpuno gubite kontrolu nad time. Čak i kada obrišete objavljenu snimku ili kada ju obriše onaj tko ju je objavio, ne možete znati da li je taj materijal netko drugi dobio. Ukoliko osoba kojoj ste poslali svoju intimu ili koja vas je navela na seksualno eksplicitno ponašanje pa snimila, prijeti da će objaviti kompromitirajući materijal, prijavite to policiji. Ne brišite sadržaj komunikacije s počiniteljem kako bi ga se lakše otkrilo - napominju u PU istarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:38