MUČNA PRIČA IZ ŽUPANJE

ISTRAGA PROTIV ODGOVORNIH ZA SMRT 14-GODIŠNJE ENE 'Večerali smo, šalili se, a ona je rekla da će se istuširati. Izašla sam van kad me nazvao sin...'

 Privatni album

Malena Ena iz Županje danas bi imala 15 godina, a gradivo 8. razreda upijala bi kao i njezini vršnjaci trenutno putem televizije i interneta, no njezin život naprasno se ugasio 3. ožujka prošle godine u kupaonici stana kada se otrovala ugljičnim monoksidom i to zbog nepažnje osoba koje su, sudeći prema svemu, na umu imale samo uštedu. Jer bojler nije bio servisiran od 2012. godine.

Naime, godinu dana od tragedije i nakon provedenih izvida, vukovarsko tužiteljstvo je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv tri osobe i jedne tvrtke. Točnije protiv dvoje vlasnika stana u kojem se dogodila tragedija te protiv dimnjačara i dimnjačarske tvrtke za koju je radio.

Vlasnike stana stare 59 i 53 godine i 28-godišnjeg dimnjačara se sumnjiči za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, točnije za čl. 222.st. 2 u svezi st. 1 i čl. 215. st.1., dok se pravnu osobu odnosno dimnjačarsku tvrtku dovodi u vezu s kršenjem čl. 215 st. 2 a u svezi čl. 3 st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Tužiteljstvo je provodeći izvide otkrilo da su vlasnici stana u stambeno-poslovnoj zgradi u Županji od travnja 2017. pa do 3. ožujka 2019. bili odgovorni za stanje i sigurnost plinske instalacije te sukladno odredbi čl. 63. t.3. Zakona o tržištu plina održavati plinski uređaj kako ne bi predstavljao opasnost za život i zdravlje ljudi.

- Postupili su protivno navedenoj odredbi. Osnovano se sumnja da su unatoč tome što su po provjeri ispravnosti plinske instalacije koju su obavili djelatnici tvrtke distributera plina u ispitnom izvještaju od 11. travnja 2017. bili upozoreni na smanjenu sigurnost radi utvrđenih nedostataka koje je hitno trebalo otkloniti, te svjesni da plinski uređaj ugrađen u kupaonici stana nije servisiran niti redovito održavan od prosinca 2012., propustili obaviti redovno servisiranje po ovlaštenom serviseru. Time su pristali ugroziti živote i zdravlje najmoprimaca i korisnika stana - tvrde iz Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Međutim, tu nemarnosti i nebrizi nije kraj jer tužiteljstvo sumnja i da je dimnjačar 12. lipnja 2018. obavljajući poslove dimnjačara, protivno odluci o organizaciji i djelovanju dimnjačarske službe Grada Županje, propustio provjeriti dozračivanje u prostoru kupaonice iako svjestan da je u njoj ugrađen bojler koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj je, suprotno odredbama Tehničkog pravilnika o dimnjačarstvu, ugrađen odsisni ventilator.

- Osnovano se sumnja da je dimnjačar znao kako u slučaju istovremenog rada ventilatora i plinskog bojlera postoji opasnost povrata dimnih plinova uslijed čega vlasniku nije izdao upozorenje niti je obavijestio opskrbljivača plinom kako bi prekinuo isporuku dok se objekt ne dovede u ispravno stanje. Navedeni bojler u takvom je stanju bio u upotrebi do 3. ožujka 2019. kada je upravo zbog nepravilne ventilacije i neispravnosti, došlo do stvaranja po život opasne koncentracije ugljičnog monoksida koje je udisalo dijete te preminulo zbog trovanja - smatraju još iz vukovarskog Županijskog državnog odvjetništva.

Majka preminule djevojčice još uvijek vrti u mislima zadnje sekunde provedene sa svojom kćerkicom tijekom večere. Do trenutka tragedije, u tom je stanu s kćerkicom i sinom živjela nešto više od dva mjeseca i nikada nije bilo naznake da u kući imaju tihog ubojicu - plin.

- Kad je umrla Ena, moj život je stao. Večerala sam s djecom, šalili smo se, a Ena mi je rekla da će se nakon jela otići istuširati. A ja sam nakon toga na 20 minuta izašla van. Netom prije odlaska ostavila sam im čokoladu da se zaslade da bi nešto prije 21 sat, sin me nazvao da mi kaže kako je Ena zaključana u kupaonici, kako joj kuca, ali se ona ne javlja, kako se ništa ne čuje i da voda šušti. Odrezale su mi se noge. Za manje od minute dojurila sam kući, razvalila vrata kupaonice i ugledala strašan prizor. Tek se bila počela tuširati, našamponirala si je kosu... Iznijela sam je van, pokušavala ju reanimirati, sve je bilo bezuspješno. Do vinkovačke bolnice nije izdržala, bila je bez znakova života - prisjetila se za Jutarnji list dramatične večeri iz noćne more majka stradale curice.

Onaj tko je kriv, dodaje, odgovarati mora, no muči je i odgovornost Plinare koja je uočila nepravilnosti i nije obustavila isporuku plina.

- Umjesto da su obustavili isporuku plina do otklanjanja kvara, oni su navodno uručili obavijesti prethodnim podstanarima i nastavili lijepo slati račune. Često podstanari ignoriraju obavijesti za vlasnika. Ali da se kojim slučajem ne plate računi, onda se zapečati plin do podmirenja duga. Zar to nije tužno? Izgubila sam dijete zbog nečijeg nemara. Da sam kojim slučajem znala da postoje nepravilnosti s plinom ili s instalacijama, svakako bih obratila pažnju. Ne znam što reći osim da sam okrenula stotinu puta do sad broj državnog odvjetništva da vidim do kuda su došli izvidi - zaključila je Enina majka ogorčena na ljudski nemar i nebrigu.

Otac djevojčice koji je u vrijeme tragedije radio u Njemačkoj gdje i dan danas radi, potez tužiteljstva o pokrenutoj istrazi smatra hvale vrijednim unatoč tome što mu njegovu malenu ničija kaznena odgovornost neće vratiti.

- Nedavno sam dobio pisani dopis od državnog odvjetništva da su pokrenuli istragu. Lanac ljudi je u toj tragediji zakazao. Iskreno? Bojao sam se da će se sve zataškati, završiti u nekoj ladici i da za smrt moje Enice nitko neće odgovarati, a odgovornih itekako ima. Onu večer, sad već nešto više od godine dana, kad sam primio poziv da je Ena u bolnici umrla, već ujutro sam bio u Županji. A patolog mi je odmah rekao da je za smrt kriv ugljični monoksid. Cilj mi je samo istjerati pravdu, da znam zašto je moja malena umrla - rekao je kratko za Jutarnji list otac preminule 14-godišnje Županjke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:12