PRESUDA

IVANU ĐAKIĆU UNIŠTIT ĆE iPHONE Sin moćnog HDZ-ovca ostat će bez mobitela s kojeg je objavio gnjusnu objavu na Facebooku

 
Ivan Đakić
 FACEBOOK

Zbog poticanja na nasilje i mržnju na pravoslavni Božić početkom godine te lanjskih prijetnji RTL-ovu novinaru Ivanu Žadi, na Općinskom sudu u Virovitici s presudom se suočio Ivan Đakić (24), sin HDZ-ova saborskog zastupnika i čelnika Hvidre Josipa Đakića.

Prema nepravomoćnoj presudi, Đakić je osuđen na 11 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje te mora platiti 300 kuna sudskih troškova. U roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude mora uplatiti i 20.000 kuna u korist udruge SOS dječje selo Hrvatska, a sporni Iphone s kojeg je objavio gnjusnu objavu će po nalogu suda biti uništen. Sud je uvjeren i da će sve gore navedeno, s obzirom na Đakićevu dosadašnju neosuđivanost, biti dostatno za ostvarivanje svrhe.

Sram

Đakića optužnica tereti da je na svom Facebook profilu objavio fotografiju i tekst s namjerom da izazove, smatra tužiteljstvo, netrpeljivost i nasilje prema pripadnicima srpske nacionalnosti. Točnije, početkom siječnja, na pravoslavni Božić, objavio je zastrašujuću fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj osoba s ustaškim znakovljem u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. A fotografiju je Đakić “začinio” i opisom ispod nje, napisavši neumjesnu čestitku: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić”.

Nije dugo trebalo da sin saborskog zastupnika završi na stupu srama pa je spornu objavu brzo obrisao i ispričao se svima koje je uvrijedio. Zbog tog poteza u sudnici se tijekom suđenja također “posuo pepelom” ističući da mu nije bila namjera pozivati na mržnju i nasilje.

- Bio je to čin moje brzopletosti. Napravio sam to jer sam htio nasmijati ljude i našaliti se, a kad sam shvatio što sam napravio već je bilo prekasno. Obrisat ću svoj Facebook profil jer ne želim da me stalno netko prati. Nikada to više neću napraviti i stvarno mi je žao. Ne poričem to jer sam ja to objavio. Žao mi je i spreman sam odgovarati za to kazneno djelo - pravdao se pred sucem Ivan Đakić, otkrivši i da je spornu fotografiju pronašao na Google pretraživaču i da je samo desetak minuta bila na njegovom Facebook zidu.

Prijetio novinaru

Osim te neprimjerene “čestitke”, koja je izazvala zgražanje i cijele Vlade RH, Đakić je lanjskog 10. listopada za šankom jednog kafića u Virovitici i neprimjereno komunicirao.

Poručio je tada pred svjedocima da će “pretući Žadu čim ga vidi, vući ga za kosu ili platiti nekome 500 eura u Zagrebu da mu polomi kosti”. Prijetnje su čuli svjedoci, slučaj je prijavljen policiji i državnom odvjetništvu, pa je i u tom slučaju došlo do podizanja optužnice.

Što se, pak, tiče optužbi da je prijetio smrću televizijskom novinaru Ivanu Žadi, Đakić ih odbacuje napominjući da su novinari sve krivo shvatili jer je on samo htio zaštititi svog oca, a i prijeteće riječi, koje mu se stavljaju na teret, ističe, nisu njegove.

Đakić je pritom pojasnio da novinara Žadu ne poznaje te da se uzrujao kad je vidio njegove objave na Facebooku o njegovu ocu.

- Prijetnji nije bilo nikakvih. Niti sam ga ikad upoznao ni vidio. Samo sam rekao da to što piše nije istina i da ću ga tužiti. I to nije bila prijetnja, a ja volim svog oca - objasnio je još Đakić junior.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:40