PREBENDARSKI VRTOVI

Iz projekta izvukao pet milijuna kuna?

Tužitelji terete Romana Bindera da je platio fiktivne konzultacije i oštetio tvrtku Molteh koju je osnovao Zagorec
 EPH

Nakon skoro osmogodišnje istrage Državno je odvjetništvo nedavno podignulo optužnicu protiv Romana Bindera, bivšega direktora tvrtke Molteh, investitora projekta poslovno-stambenog centra Prebendarski vrtovi 2 na zagrebačkom Kaptolu, a zbog optužbi da je 2006. iz Molteha na osnovi lažnih poslova za sebe izvukao oko pet milijuna kuna.

Tvrtku Molteh u Hrvatskoj je osnovao umirovljeni general Vladimir Zagorec, no u vrijeme kada je Molteh sklapao sporne poslove zbog kojih se Bindera sada tereti za izvlačenje novca, vlasnik Molteha bila je tvrtka Sintra Invest Establishment iz Lihtenštajna, osnovana u odvjetničkom uredu Hoop & Hoop u Vaduzu.

Afera Hypo

Riječ je o odvjetničkom uredu koji se stalno spominjao u kontekstu afere Hypo jer je niz tvrtki koje su oni osnovali kasnije dobivao velike kredite spomenute banke. Prema optužnici, kojom su uz Bindera obuhvaćeni još Marko Polanščak, Ilija Ageljić i Albert Numanović, Binder je 26. travnja 2006. u ime Molteha, kojemu je bio na čelu, s Polanščakovom tvrtkom MPM sklopio ugovor o consultingu za projekt Prebendarski vrtovi 2 za koje je Molteh MPM-u trebao isplatiti 600.000 eura.

Na osnovi tog ugovora Molteh je MPM-u isplatio prvu tranšu od 2,68 milijuna kuna u svibnju 2006., dakle nepunih mjesec dana nakon potpisivanja ugovora. Ostatak od 2,69 milijuna kuna, tvrdi tužiteljstvo, plaćeno je na temelju ugovora o asignaciji tvrtki Rajner graditeljstvo i trgovina Stevice Rajnera. Tužiteljstvo dalje tvrdi da tvrtka MPM za Molteh te Rajner graditeljstvo i trgovina za MPM zapravo nisu obavili nikakve radove, nego je riječ isključivo o pranju novca. Tvrde također kako su Polanščak i Rajner novac koji im je uplaćen iz Molteha vratili Binderu na ruke, i to ukupno pet milijuna kuna, za što je na kraju oštećen Molteh. Tužiteljstvo ove optužbe, barem koliko je vidljivo iz optužnice, pokušava dokazati činjenicama da tvrtka MPM zapravo nije bila sposobna izvršiti kompleksne usluge na koje su se obavezali ugovorom s Moltehom za koji im je Molteh imao obvezu isplatiti pet milijuna kuna.

Sumnjive konzultacije

MPM ima samo dva-tri zaposlenika i praktično nikakav promet po računima. "Ova ugovorena lažna savjetovanja traže visokostručni kadar, stručnjake raznih profila fakultetskoga znanja, arhitekte, inženjere, financijsko-pravne stručnjake i slično", zaključuju tužitelji.

I Binder i Polanščak su na ispitivanju u istrazi porekli inkriminacije te su se odlučili na obranu šutnjom. Zanimljivo je da je istraga pokrenuta prema starom ZKP-u, dakle pred istražnim sucem u Zagrebu još 2008. godine, a broj okrivljenika se mijenjao.

Odustali od istrage

Naime, osim slučaja s Moltehom, ovom optužnicom su obuhvaćeni i Ilija Ageljić, kojega se u zasebnom slučaju tereti da je kao direktor Agro-Alfe 2006. godine iz svoje tvrtke izvukao 2,25 milijuna kuna, te Albert Numanović, direktor tvrtke Argo-gradnja, kojega se tereti da je iz te tvrtke 2006. i 2007. izvukao devet milijuna kuna. Istragom je isprva bio obuhvaćen i Domagoj Luburić iz tvrtke Hidrocommerce kojega se teretilo da je Agro-Alfi neosnovano isplaćivao novac, no postupak protiv njega na kraju je obustavljen. Zbog dugotrajne istrage spis je također promijenio i tri tužiteljstva - prvi istražni zahtjev podnijelo je tužiteljstvo u Zlataru, koje je u međuvremenu pripojeno onome u Zagrebu, a nakon što je sudska istraga trajala skoro šest godina, spis je prebačen na tužiteljstvo u Bjelovaru koje je, pak, optužnicu podiglo, ali ponovno pred sudom u Zagrebu.

Nepoznata adresa

Također je zanimljivo da su osim Bindera i Polanščaka, ostala dvojica okrivljenika trenutačno nedostupna hrvatskom pravosuđu. Naime, Numanović je od početka u bijegu te je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Ageljić je, pak, na početku bio dostupan te je ispitan kao osumnjičenik, ali u međuvremenu mu se izgubio trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:11