POSTUPAK ZA NAKNADU ŠTETE

JEDINI VATROGASAC KOJI JE PREŽIVIO KORNATSKU TRAGEDIJU 'Lučićeva njega može koštati 25 kuna na sat, ali kreme su preskupe'

Svjedočili su i Dražen Slavica te Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH
Frane Lučić
 Nikša Stipaničev / CROPIX / CROPIX

Ponovljeni postupak na zagrebačkome Općinskom radnome sudu za naknadu štete Frani Lučiću, koji je kao pripadnik dobrovoljne vatrogasne postrojbe iz Tisnoga jedini od 13 vatrogasaca preživio tragediju na Kornatima koja se dogodila 30. kolovoza 2007., bliži se kraju.

Nepoznati iznosi

Podsjetimo, Lučić je tužio i Republiku Hrvatsku i Grad Šibenik zbog pretrpljenih teških ozljeda od požara na Kornatima, a prvo je Općinski radni sud njegovu tužbu odbio, smatrajući da za Lučićevu tragediju ne mogu odgovarati država i Šibenik. No, drugostupanjski sud ukinuo je tu presudu i naložio ponovljeni postupak. Na posljednjem ročištu i zastupnici Grada Šibenika i države suglasili su se s tvrdnjama da je cijena sata njege koju Lučić treba primati 25 kuna, no sporna im je još cijena medikamenata koje Lučiću trebaju za njegu teških opeklina.

Zbog toga će se na raspravu 5. prosinca pozvati liječnici vještaci koji bi decidirano trebali reći o kojim bi iznosima bila riječ. Inače, na raspravi su saslušani i bivši zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika i županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, protiv kojega se na sudu u Šibeniku zbog kornatske tragedije godinama vodi kazneni postupak, te Tomislav Vuko, pomoćnik glavnoga vatrogasnog zapovjednika RH i zapovjednik Državnih interventnih vatrogasnih postrojbi. Lučićeva odvjetnika Šimu Savića prije svega je zanimala ustrojstvena shema, odnosno zapovjedni lanac vatrogasaca u trenutku kada je njegov klijent stradao.

Naime, kako proizlazi iz iskaza svjedoka, Lučić i njegovi tragično stradali kolege na dan tragedije nalazili su se zapravo pod dvostrukom linijom zapovijedanja. Kao pripadnici DVD-a Tisno bili su podređeni šibenskim vatrogascima, međutim u slučaju slanja postrojbi helikopterom odluka se donosi na državnoj razini, odnosno u Vatrogasnom operativnom središtu (VOS) u Divuljama.

Slavica je tako ispričao da su nakon izbijanja požara na Kornatima aktivirane dobrovoljne vatrogasne postrojbe iz Tisna, Vodica i Zablaća te profesionalna postrojba iz Šibenika, te da je od VOS-a zatražio helikoptere za transport vatrogasaca, helikoptere za gašenje i kanadere, međutim zbog velikoga požara na Hvaru koji je tada buktio VOS je odobrio jedino transportni helikopter. Slavica je također rekao kako je akcijom, od trenutka kada su upućeni na Kornate, operativno zapovijedao Dino Klarić, koji je također smrtno stradao na Kornatima.

- Dino Klarić bio je potpuno autonoman u vođenju akcije na terenu, mogao je odlučiti i da se akcija obustavi i da se vatrogasci vrate na kopno - rekao je Slavica.

Poslali kanader

Vuko je pak ispričao da je kad je izbio požar na Kornatima bio na Hvaru, gdje je rukovodio akcijom gašenja velikog požara. - Tada su na Hvaru bila angažirana dva helikoptera i kanader. Radilo se o velikom požaru koji je prijetio kućama i ljudima kod Gdinja. Pa smo na početku odlučili poslati helikopter za transport. Kasnije su nam javili da stanje na Kornatima nije dobro te je upućen i kanader - rekao je Vuko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:58