POSTROJAVANJE HOS-ovaca

JUTARNJI DOZNAJE Policija neće slati prijavu protiv Skeje zbog pokliča 'Za dom spremni' u Splitu

 
Marko Skejo
 Ante Čizmić / CROPIX

Poklič “Za dom spremni” u razgovore oko Jasenovca vratio se zahvaljujući postrojavanju IX. bojne HOS-a u Splitu koja je, kao i ranijih godina, održana 10. travnja. Za razliku od 2017. kada su protiv njega zbog izvikivanja pozdrava “Za dom” podnijeli optužni prijedlog zbog remećenja javnoga reda i mira, dvije godine kasnije, splitska policija je ove godine protiv zapovjednika IX. bojne HOS-a, Marka Skeje, podnijela samo tzv. posebno izvješće.

Dakle, ovoga puta Skeju policija nije osumnjičila ni za što, već je prikupila sve materijale te lopticu prebacila dalje - na splitsko Općinsko državno odvjetništvo. Iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su nam, naime, da su dovršeni izvidi koje je policija provodila zbog izvikivanja “Za dom spremni” na obilježavanju osnivanja IX. bojne “Rafael vitez Boban”, te da su svi podaci proslijeđeni na odluku nadležnom tužiteljstvu.

Priča iz 2017., odnosno prekršajni postupak protiv Skeje i Damira Banića koji je tada s njime bio optužen, u međuvremenu je završila na splitskome Prekršajnome sudu, koji je krajem veljače nepravomoćno oslobodio Skeju i Banića, no nije poznato je li se policija žalila na ovu nepravomoćnu presudu.

U nepravomoćnoj presudi koju je splitski prekršajni sud donio u veljači prošle godine, Skejo i Banić su oslobođeni optužbi zato što je sud zaključio kako su Skejo i Banić sporni pozdrav uzvikivali u kontekstu koji je taj pozdrav imao u Domovinskome ratu, a ne kao fašistički pozdrav ustaša iz Drugog svjetskog rata.

“Sud je mišljenja da su okrivljenici navedeni pozdrav izgovorili u konotaciji sjećanja na njihove poginule suborce te njihovo legalno sudjelovanje u Domovinskome ratu koji prije svega ima obrambeni karakter pa se stoga izgovaranje navedenoga pozdrava u konkretnom slučaju ni s čim ne može dovesti u vezu s fašističkim pozdravom koji se koristio tijekom Drugoga svjetskoga rata”, navedeno je u obrazloženju oslobađajuće presude. Sada, dvije godine kasnije, policija je odluku o tome je li izvikivanje pozdrava “Za dom” kazneno djelo ili prekršaj, prepustila Državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:25