S ONE STRANE ZAKONA

KRIMINAL U DOBA KORONE Cvate šverc cigareta u metropoli, limuzine punih prtljažnika robu dostavljaju na vrata, ali narkodileri su u problemima

Šef krim policije: 'Već radimo procjene o tome koje nam rizike donosi razdoblje nakon suzbijanja pandemije'
 CROPIX

Osim šverca cigareta koji je procvao svi su drugi poslovi stali. Lanac funkcionira ovako. Nazovete svoju "vezu" a dečki vam dolaze na kućnu adresu iz istočnog dijela metropole BMW-om. Prtljažnik je pun cigareta spakiranih u crne vreće. Potražnja je neupitna, cijena cigareta niža je nego na kioscima, a roba se uredno dostavlja. Osječka, varaždinska, policije u još nekim gradovima ovih su dana otkrili šverc stotina kilograma cigareta i duhana.

- Svi su im poslovi stali. I što su više pozicionirani na hijerarhijskoj ljestvici kriminala, u većem su problemu. Kontejneri s drogom su zapeli negdje u lukama, lanci opskrbe prekinuti su zbog poremećaja u tranzitnom prometu. Pojačane su kontrole na granicama, nema zračnog prometa. Boje se da im netko i ne "padne" na kontrolnim punktovima. Troše zalihe koje imaju i novac koji su zaradili u prijašnjim kriminalnim poslovima.

Ali, primjećujemo da su i dalje aktivni na kriptiranim telefonima. Sada uglavnom rade kvartovski dileri droge, koji još imaju neke zalihe pa to dostavljaju uglavnom poznatim kupcima. Najveći im je problem što su zatvorena neka mjesta koja su im bila zahvalna za distribuciju droge, kao što su noćni klubovi i lokali - opisuje nam tako stanje na hrvatskoj kriminalnoj sceni jedan njezin iskusni poznavatelj.

- Nema dostave, kontrole su, ljudi su kod kuće pa nema ni provala, prerizično je - kaže nam još jedan policijski operativac.

Njegove riječi potvrđuje nam i poznati zagrebački odvjetnik koji nam je rekao da su njegovi klijenti "zamrznuli" svoje aktivnosti i čekaju neka bolja vremena. U srijedu su splitski policajci kod 27-godišnjaka otkrili 200 kg "trave", jedna je od većih zapljena droge u doba korone.

Ekskluzivno za Jutarnji list kriminal u vrijeme krize zbog koronavirusa komentira Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i prvi čovjek hrvatske kriminalističke policije.

Zagreb, 231216.
Policijski inspektor Antonio Gerovac, fotografiran u Ravnateljstvu policije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Policijski inspektor Antonio Gerovac, fotografiran u Ravnateljstvu policije.

- U ovom trenutku bilježi se pad broja počinjenih kaznenih djela, pri čemu svakako treba istaknuti smanjenje broja kaznenih djela protiv imovine i onih s elementima nasilja. Na to utječe veća prisutnost policije na terenu, ali i odluke Stožera Civilne zaštite koje su na snazi. Policijski službenici su maksimalno posvećeni održavanju visokog stupnja sigurnosti, a svakako ćemo nastojati i zadržati takvo stanje nakon što se ukinu određena ograničenja.

Treba napomenuti da u posljednjih mjesec dana ne bilježimo porast kaznenih djela ni prekršaja s elementima nasilja. Posljednjih tjedana bilježimo primjetan pad teških krađa i razbojništava, ali pad traje već neko vrijeme i ne može se isključivo dovesti u vezu s mjerama koje su na snazi zbog suzbijanja širenja koronavirusa. Nismo uočili neki poseban pojavni oblik ugroze određenih vrsta objekata. Zbog izrečenih mjera kojima je cilj smanjenje socijalnih kontakata velik broj uslužnih objekata nije otvoren ili posluje uz određena ograničenja, ali smo zato, s ciljem preveniranja napada na objekte institucija koje rade, s njima stupili u kontakt. Cilj je bio uputiti ih na provođenje samozaštitnih mjera kako bi se i na taj način dodatno podigla razina sigurnosti - opisuje nam trenutačnu situaciju prvi čovjek hrvatske kriminalističke policije.

Da je tome tako, svjedoče i egzaktni pokazatelji o kriminalu u Hrvatskoj. Analizirali smo podatke u pet policijskih uprava u kojima je ujedno i najveći broj oboljelih od Covida-19 - zagrebačkoj, splitsko-dalmatinskoj, primorsko-goranskoj, osječko-baranjskoj i istarskoj - otkad je registriran prvi pacijent u Hrvatskoj pa zaključno s 31. ožujka, prateći dnevne biltene policijskih uprava.

I dok se statistika za ožujak tek izrađuje, za hrvatsku metropolu specifično je da se najčešće bilježe razbojstva, krađe i drske krađe. Do kuda ide drskost, svjedoči i slučaj od 17. ožujka kad je u Ružmarinki žena prišla 97-godišnjakinji i ponudila joj medicinske usluge, a kad ju je ona pustila u stan, uzela joj je karticu i s bankomata podigla nekoliko tisuća kuna. Na sličan je način 11. ožujka stradala 87-godišnjakinja u Bogišićevoj ulici na Medveščaku koja je u stan pustila nepoznate žene koje su joj uzele novac. O bezobzirnosti svjedoče i slučajevi krađe vozila medicinskom osoblju, ali u oba slučaja policija je našla ukradene automobile ispred bolnica.

Da kradljivci automobila ne staju, svjedoči i izvješće zagrebačke policije od petka 3. travnja prema kojemu je u prethodna 24 sata evidentirano dva razbojništva, jedna teška tjelesna ozljeda, četiri teške krađe provaljivanjem i četiri krađe i jedno ostalo kazneno djelo. Otuđen je jedan osobni automobil, ali je dolijao provalnik koji je krajem ožujka vatrogasnim aparatom razbijao stakla na automobilima parkiranim u garažama i iz njih krao vrijedne predmete.

Zbog obustavljanja javnog prometa i izostanka gužvi u šoping-centrima na velikom su gubitku džepari. I dok je još do sredine ožujka bila zabilježena koja džepna krađa, njihov je posao zamro. Zagrebačka policija u ovim je izvanrednim okolnostima vrlo brzo riješila i jedno ubojstvo te našla tijelo ubijenog, a policijski USKOK je otkrio kućni laboratorij "trave" i uhitio uzgajivača. Poznavatelji narkotržišta kažu nam kako će i u Hrvatskoj cijene droge otići u nebo, uz zadršku kako će to, kao i sve drugo, regulirati tržišni odnosi i platežna moć ovisnika.

I u Splitu, koji se u siječnju digao na noge nakon trostrukog ubojstva i zahtjeva da se odlučno obračuna s dilerima, prema policijskim statistikama dileri su se pritajili. Ili djeluju iz ilegale, kako kažu neki naši sugovornici. Sve se svodi uglavnom na provale, krađe i razbojstva, a najveći udarac narkomafiji u ožujku bilo je uhićenje 23-godišnjaka kod kojeg je pronađeno šest kilograma marihuane.

S teškim kradljivcima i razbojnicima uglavnom se, i to rijetko kad je u pitanju klasični kriminal, bavi i osječko-baranjska policija. I za razliku od ostalih policijskih uprava objavljuje koliko je građana prekršilo samoizolaciju. Na osječkom području kradu se i bicikli, pijesak, poljoprivredni alat, ali i nalaze zaostale mine i oružje iz rata.

Osječki su policajci početkom ožujka uhvatili kradljivca mobitela, muškarca koji je pronađenom karticom podizao novac na bankomatima. Da su propusnice za kretanje postale lukrativna roba, svjedoči primjer s riječkog područja gdje je policija 30. ožujka uhvatila suvozača u Peugeotu koji je imao krivotvorenu propusnicu kao da je zaposlenik građevinske tvrtke 29-godišnjeg vozača.

Zagreb, 231216.
Policijski inspektor Antonio Gerovac, fotografiran u Ravnateljstvu policije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Antonio Gerovac

Krivotvoritelja propusnice uhvatili su na blokadnom punktu u Dunjevcu i virovitičko-podravski policajci u suradnji s vatrogascima. Još dok pandemija nije krenula, dolijao je jedan prevarant koji se "lješkario" u lovranskim i opatijskim hotelima. Htio je odmagliti jer je već na sličan način prevario hotelijere u Dalmaciji, ali je dolijao i osigurao si smještaj u riječkom zatvoru.

Najveća enigma za istarske policajce i forenzičare je čije su ljudske kosti koje su pronađene 30. ožujka na Verudeli. Uz to, i oni su, poput riječkih kolega, "upecali" sumnjivog gosta u jednom rovinjskom hotelu početkom ožujka.

Generalno gledajući, u dva mjeseca 2020. u usporedbi s istim razdobljem lani manje je ubojstava jer ih je zabilježeno šest, a prije godinu dana devet. Brine porast silovanja kojih je ove godine u dva mjeseca prijavljeno 30, a u dva mjeseca 2019. samo četiri. Rastu i terorizam, ekstremno nasilje i kibernetički kriminal, a u cijelosti je kriminal u prva dva mjeseca 2020. u porastu za 11,2 posto u usporedbi s istim razdobljem lani (ne računajući pritom kaznena djela iz prometa).

Ali, ono što će biti poseban izazov policiji nakon epidemije, ali i potresa u Zagrebu, je organizirani kriminal, moguće pojave zelenašenja, kamatarenja, muljanja nekretninama. To je nešto što krim policija već predviđa.

- Organizirani kriminalitet nema senzibilitet prema okolnostima u kojima se svijet trenutačno nalazi, nego se prilagođava situaciji i usmjerava prema onim djelatnostima koje u ovom trenutku smatra najranjivijima. Prilagodljivost je bitna komponenta djelovanja organiziranih kriminalnih skupina pa mi u ovom trenutku strateški procjenjujemo koje će načine i ciljeve organizirane skupine odabrati kako bi ostvarile nezakonite profite i kako bi prikrile tako nezakonito stečenu imovinu. Na taj način usmjeravamo naše djelovanje, a preko međunarodnih policijskih kanala razmjenjujemo saznanja s drugim policijama o novim modalitetima koje te skupine koriste. Već radimo procjene o tome koje nam rizike donosi razdoblje nakon suzbijanja pandemije. Kriminal će se vratiti nekadašnjem životnom režimu i djelovanju, a pojavit će se i neki novi oblici kriminala koje već sada moramo prevenirati - kaže Gerovac.

Njegove riječi potvrđuje i general Giuseppe Governale, čelnik talijanske protumafijaške agencije DIA-e. Kako bi opisao stanje u kojem su se našli talijanski mafijaši od sjevera do juga te zemlje, citira staru sicilijansku poslovicu: "Pritaji se pseto dok poplava ne prođe".

DIA

"Ne bismo trebali misliti da su mafijaši nadljudi, oni žive u istom svijetu kao i mi i ako su naši životi ugroženi, i njihovi su", napisao je za La Repubblicu slavni talijanski pisac Roberto Saviano koji već 12 godina živi u izolaciji zbog prijetnji mafije smrću tako da ga, osim u videoporuci, nisam niti imao prilike upoznati 2009. godine na dodjeli nagrade u Leipzigu.

No, da su se mafijaši brzo prilagodili novim okolnostima i novim biznisima, svjedoče i sljedeći talijanski slučajevi. U rimskom priobalnom području Ostiji član lokalne mafijaške obitelji Fasciani uhićen je kako na crnom tržištu prodaje zaštitne maske. No, pojačani policijski nadzor doveo je i do nedavnog uhićenja kalabreškog mafijaškog bossa Cesarea Antonija Cordija. Policija je pratila dostavljača hrane koji nije poštivao naredbe o ostanku kod kuće te su tako došli do tajnog skrovišta šefa mafije.

I prije pandemije bili smo svjedoci kako su posebno starije osobe bile izložene raznim lažnim bankarima i policajcima, Hrvatski Crveni križ u nekoliko je navrata javno upozorio na pojavu osoba koje se lažno predstavljaju kao njihovi volonteri, a u Zagrebu je nakon potresa zabilježena pojava lažnih humanitaraca koji su pokušali provaliti u napuštene stanove.

Na uništenim automobilima po centru osvanule su ponude mešetara vozilima za otkup. Da starije osobe posebno trebaju biti oprezne, potvrđuje i Gerovac.

- Osobe starije životne dobi spadaju u najranjiviju skupinu stanovništva i u značajnom postotku sudjeluju u ukupnom broju žrtava prijevara. Takve prijevare uključuju razne verzije lažnih predstavljanja i prikazivanja činjenica kako putem telefona tako i ulascima u njihov stan. Policija u posljednjih pet godina provodi i preventivni program 'Dan kao san'. Cilj je senzibilizirati osobe zlatne životne dobi o važnosti samozaštitnog ponašanja kako ne bi postale mete raznih prevaranata, a time i žrtve kaznenih djela - ističe Gerovac.

U doba "rada od doma" na meti su i tvrtke.

- Kibernetički kriminalitet u stalnom je porastu. Tijekom pandemije koronavirusa uočeni su određeni učestali pojavni oblici kibernetičkog kriminaliteta koji su s njom u direktnoj vezi. Tako bilježimo značajan broj kaznenih djela prijetnji koje nepoznate osobe dostavljaju putem elektroničke pošte na službene adrese elektroničke pošte organizacijskih jedinica policije i/ili Civilne zaštite.

Također, policija od početka pandemije koronavirusa kontinuirano prima dojave građana kojima se prosljeđuju i dostavljaju vijesti iz neprovjerenih izvora, poput različitih novoosnovanih Facebook, WhatsApp i Viber grupa. Te grupe dijele nepouzdane i često potpuno netočne vijesti, a osnivaju ih i administriraju osobe koje imaju za cilj uznemiriti građane te usporiti i onemogućiti napore zdravstvenih djelatnika i žurnih službi u suzbijanju pandemije.

Bilježimo i phishing kampanje koje, koristeći situaciju nastalu pandemijom, lažnim prikazivanjem svrhe pokušavaju putem elektroničke pošte prikupiti osobne podatke građana i/ili podatke o njihovu elektroničkom identitetu i pripadajućim lozinkama. Ističemo da policija postupa po svakoj prijavi i provodi kriminalistička istraživanja radi utvrđivanja identiteta počinitelja. Zato smo u suradnji s Europolom izradili i objavili infografike sa savjetima kako se zaštititi od tih oblika kriminala - komentira Gerovac stanje u cyber okruženju.

Policijske statistike već pokazuju da kako sve dulje traju mjere ograničenog kretanja, ima i sve više prijava za obiteljsko nasilje. Kolika je tamna brojka tog i drugih oblika kriminala, nitko s preciznošću ne može reći.

Sve, međutim, pokazuje da se zločinci vrlo brzo prilagode kako bi iskoristili mogućnosti koje im pruža kriza i prilagodili svoje načine rada ili razvili nove aktivnosti, pa moramo biti budni i spremni. Ustvrdila je to Catherine de Bolle, izvršna direktorica Europola.

EUROPOL

- Glavni udari kriminalaca sada su usmjereni na računalne prijevare zbog činjenice da mnogo ljudi kupuje online ili radi od kuće, prijevare u trgovini medicinskom opremom, cyber napade, ilegalnu prodaju droge i medicinske opreme na dark webu. Tako su cyber kriminalci 12. ožujka izveli napad na Sveučilišnu bolnicu u Brnu, a pojavio se i pravi boom online prodaje lažnih medicinskih preparata za suzbijanje koronavirusa.

U operaciji 'Pangea' provedenoj od 3. do 10. ožujka, u kojoj su sudjelovalo 90 zemalja, uhićena je 121 osoba, zaplijenjeno je 13 milijuna eura opasnih farmatika te identificirano 37 organiziranih kriminalnih organizacija koje su koristile krizu izazvanu koronavirusom za kriminalne poslove - istaknula je Catherine de Bolle.

Statistika kriminalnih radnji u prva tri mjeseca 2020.

Za trećinu više ubojstava, ukupno 12, u prva tri mjeseca 2020. godine u usporedbi s devet s istim razdovljem lani. Veliki porast silovanja čak 39 u usporedbi s 14 u istom lanjskom razdoblju, ali drastični pad razbojništava - 171 u odnosu na 236, kao i teških krađa, ali i za petinu je pala krađa automobila - 139 u tromjesečju 2020. u usporedbi s 189 u istom lanjskom razdoblju, samo su neki od pokazatelja statistike kretanja kriminaliteta u prva tri mjeseca ove u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

MUP je objavio statistiku, a kako je nedavno rekao i ministar Davor Božinović u porastu su i organizirani kriminal, te gospoarski a posebno korupcijska kaznena djela. Tako je primjerice zabilježeno 521 kazneno djelo organiziranog kriminaliteta u odnosu na 472 u istom lanjskom tromjesečju, a gotovo su sva razriješena.

Prijavljeno je 1.641. kazneno djelo gospodarskog kriminaliteta (1.121 lani), a korupcijskih kaznenih djela prijavljeno je 178 što je porast od čak 67,9 posto (lani 106) i sva su razriješena.

Narko kriminal je u padu pa je tako prijavljeno 759 kaznenih djela, a lani 905 i razriješenost je gotovo stopostostna (99,9). Međutim, stvarno je pitanje kolika je tamna brojka i koliko droge i dilera je prošlo ispod radara policije.

I šverceri ljudi, iako je posao naizgled stao bili aktivniji jer je prijavljeno 210 kaznenih djela prebacivanja preko granice u odnosu na 187 u istom razdoblju lani što je porast od deset postotaka, ali su isto također sva prijavljena kaznena djela i razriješena.

Kriminalitet u prva tri mjeseca 2020. u RH by Jutarnjiredakcija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:08