NEPAŽLJIVI ČUVARI

Limari pokrali kabele i bušilice iz vojarne Croatia

 CROPIX

Iako bi vojarne trebale biti među najbolje čuvanim objektima u zemlji, krađa koja se dogodila u novozagrebačkoj vojarni “1. gardijska brigada Tigrovi - Croatia” na Sarajevskoj cesti krajem prošle godine baca u vodu inicijalne pretpostavke.

Policijski znanci

Autolimar Vladimir K. (37) i njegov prijatelj Vladimir Š. (35), obojica stari policijski znanci, iz zaključanog skladišta hangara broj 40 u sklopu vojarne između 18. listopada i 3. studenoga prošle godine ukrali su 18 koluta trožilnog kabela PGP, od kojih je svaki bio dugačak 100 metara. Prisvojili su i jedan kolut finožičanog kabela, a nisu odoljeli ni dvjema pokvarenim akumulatorskim bušilicama Bosch.

Odnijeli su i devet paketa laminata od 17,86 četvornih metara. Koliko su bili uporni u namjeri da stvari uspješno odnesu u tajnosti, pokazuje i činjenica da je sporni hangar bio zaključan pa su ušli kroz otvor na krovu s visine od gotovo pet metara. Kroz taj krovni otvor stvari “teške” 10.554 kune su provukli i izvukli na krov odakle su ih spustili na tlo uz hangar i utovarili u Alfu Romeo i kombi VW Transporter.

Sa stvarima u vlasništvu Republike Hrvatske, koje su krali na sitno iz dana u dan, dvojica Vladimira udaljila su se u nepoznatom smjeru. Tužiteljstvo optužnicom za obojicu traži deset mjeseci zatvora koji bi im se zamijenio radom za opće dobro, i to sa 600 sati dobrotvornog rada.

Kroz prozor

Za razliku od Vladimira starijeg koji je šutio, njegov mlađi imenjak negirao je lopovluk. Njihov poznanik Tomislav M., koji je nekoliko dana s njima skidao salonitne ploče s krova MORH-ova hangara, policiji je ispričao aktivnosti vrijednih Vladimira.

- Krov je bio na visini od četiri metra i na njega smo se penjali ljestvama. Bio je djelomično razotkriven, a skladište u hangaru zapečaćeno. Vladimir K. spuštao se niz otvor krova u hangar, a penjao se preko prozora koji je dužinom cijelog hangara, na pola metra udaljenosti od krova do poda. Kroz otvor je prvo podigao dva kofera u kojima su bile bušilice koje je Vladimir Š. odnio u svoj kombi.

Pred kraj radnog vremena u prtljažniku automobila Vladimira K. bila su i dva zapakirana koluta kabela. Nekoliko dana kasnije Vladimir K. je opet sišao kroz otvor u hangar te uzeo monitor i odnio ga u automobil.

Na isti su način izvučene i druge stvari u danima koji su uslijedili - priznao je Tomislav M. Otkrio je također da je Vladimiru K. laminat trebao kako bi ga postavio u svojoj kući, te da je tražio električara kojemu bi prodao ukradene kabele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:18