RUDOLF KRALJ

LOPOV KOJI JE VOLIO HOTELE Za penzionera koji je prodavao voće na zagrebačkoj tržnici recepcionari diljem Jadrana vjerovali su da je dragi gost...

Rudolf Kralj
 CROPIX

Zagrepčanin Rudolf Kralj (73) zvani Rudi nikakvu lekciju nije naučio nakon dugog niza godina provedenih iza zatvorskih rešetaka. Za sebe će reći da je geodet po struci, ali da je dulje vremena bio nezaposlen i bez ikakvih primanja te da ga je uzdržavala njegova obitelj, na čelu sa suprugom kojoj je mirovina 1620 eura.

No, za zaradu se ipak domišljato snalazio. Bušilice, škripe i turpije unazad nekog vremena zapravo su bila njegova sredstva za rad. I to dok je odsjedao u renomiranim hotelima na Opatijskoj rivijeri, pa sve do Poreča. Postao je bravar izrađujući, uvjereno je Državno odvjetništvo, lažne hotelske ključeve za provaljivanje. Činio je to tako što je s vrata hotelskih soba u kojima je odsjedao prvo razmontiravao uložak cilindra brave preko kojeg je potom izrađivao duplikate hotelskih ključeva. U odabrane sobe je ulazio dok su se njihovi korisnici, mahom strani državljani, kupali u moru.

Zlato, novac, biseri...

Nakon temeljitih premetačina uzimao je novac, zlatninu i srebrninu, biserne ženske ogrlice i naušnice s bijelim perlama, prstenje s biserima, rubinima, safirima i smaragdima, a bilo je tu i privjesaka od koralja, školjki bisera te jantara, kao i satova skupocjenih marki te bižuterije. Trgao je i patente na torbama koje je pronalazio kako bi se domogao i zadnje lipe, a krao je i markirane torbice, kartice raznih banaka, mobitele, fotoaparate, tablete, električne čitače knjiga... Oštetio ih je za oko 130 tisuća kuna.

Zanimljivo je da je sobe u kojima je odsjedao rezervirala na svoje ime njegova poznanica Antonija D. M., s čijim je bivšim dečkom “gulio” jednu od zatvorskih kazni.

Kralj je tako odradio “kraljevski” posao tijekom ljeta 2012. u opatijskim hotelima Ambasador, Bellevue, Istra i Palas te u hotelu u Mošćeničkoj Dragi, a posjetio je i porečke hotele Materada, Pical... Mahom je ulazio u sobe u kojima su boravili Nijemci, Austrijanci, Nizozemci, Rusi, Slovenci, Mađari, Švicarci, Česi, Talijani i Danci, a bilo je i oštećenih hrvatskih turista. Haračio je i po hotelu Zorna gdje je, osim klasičnih vrijednosti, ukrao i zdravstvenu iskaznicu jedne Talijanke te njezine crne čipkaste gaćice.

Sve to je, sumnja tužiteljstvo, učinio s još jednom nepoznatom osobom. Optužnica je Kralja, stoga, teretila za produljeno djelo teške krađe i izradu te nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih činjenju kaznenih djela. Kazna? Općinski sud ga je osudio na četiri i pol godine zatvora.

Kralj se za sve silne krađe po hotelskim sobama, a bilo ih je pretpostavlja se više od 50, ne osjeća krivim.

- Nisam kriv za krađe, nisam. No djelomično se smatram krivim za izradu ključeva - branio se Kralj, no obrana mu nije mnogo pomogla.

Antonija D. M. koja ga je vozila od hotela do hotela i na svoje ime unajmljivala hotelske sobe dobivala je po turi 100 eura.

Početak suradnje

- Upoznala sam ga u kafiću i rekao mi je da se zove Franjo. Prezimena se ne sjećam. No tek u policiji su mi rekli da je to traženi bjegunac Rudolf Kralj, i to kad su mi pokazali njegovu sliku, i da je koristio neko mađarsko prezime. Ne sjećam se točno perioda kad sam ga upoznala, ali ja sam ga trebala odvesti na nekoliko mjesta, a on mi je za to platio. Kako sam tada bila bez posla, pristala sam.

Davao mi je po 100 eura da ga odvezem gdje on hoće. Bilo mi je čudno zašto ne vozi auto, ali pravdao se da nema dobre naočale. A kad bismo ostali prespavati u hotelu, on mi je plaćao smještaj i još bi mi dao novca da odem iz sobe u skitnju. Uglavnom me je tražio da ga vozim do hotela u Poreču, Opatiji te po Dalmaciji, Šibeniku. Kad sam ga pitala zašto ide po hotelima jer mi je to bilo malo sumnjivo, odgovorio mi je da se ništa ne sekiram i da neću ni za što biti kriva - ispričala je Antonija D. M., uporno tvrdeći da nije imala pojma ni o čemu. Nije znala, dodaje, da je on provalnik niti da izrađuje ključeve hotelskih soba kako bi u njih provaljivao.

Sporni svežanj ključeva

- Nisam znala ni da je bio u bijegu. Sve to mi je rekla policija kad su nas pokupili u kafiću u Poreču i kad su mi rekli da mi moraju pregledati stvari. Njega su tada zatvorili i od tada se s njim nisam čula. Nisam vidjela da igdje provaljuje, nisam znala što čini s ključevima hotelskih soba koje smo unajmljivali. Mi nismo bili ni u kakvom odnosu, ni prijateljskom ni ljubavnom. Kod njega sam vidjela neki fotoaparat i sat u omotu, ali to mi nije bilo sumnjivo. U gepeku Golfa, u kojem sam ga vozila, vidjela sam neku pilu, a kad sam ga pitala što će mu, rekao je da ne trebam sve znati.

Nisam inzistirala na pitanjima, nisam znala ni čiji je bio taj Golf koji mi je dao da vozim. Uglavnom smo pričali o mom životu, a za sebe je rekao da ima ženu ili ljubavnicu - rekla je još Antonija D. M., koja je bivša djevojka Siniše Đ. koji je s Kraljem neko vrijeme proveo u zatvoru. Za poznanstvo te dvojice zatvorskih cimera tvrdi da također nije znala, odnosno kaže da ih nikada nije vidjela da se druže. S Kraljem je komunicirala telefonski kad mu je zatrebao prijevoz.

- Policija je u mojoj torbi našla snop ključeva i mislim da ih je on ubacio u moju torbu. Ne znam od čega su bili ti ključevi, ali bilo ih je dosta - pravdala se još Antonija D. M.

Antonijin bivši dečko Siniša Đ. prisjetio se zatvorskih dana s Kraljom tijekom 2002. godine.

- Pričao mi je da služi kaznu zbog krivotvorenja čeka. Prije nekih pet, šest godina, kad je on bio u Puli u zatvoru, čuli smo se i nakratko sreli u Rijeci. Nije mi pričao čime se bavi. Antonija mi više nije bila cura kad je Kralj dolazio do mene u Rijeku i ne znam tko je njih dvoje upoznao. O provalama u hotelske sobe ništa ne znam - rekao je Siniša Đ.

Inače, Kralj je zadnji put punio novinske stupce prije dvije godine, kad je uhićen zbog prijevare sa zemljištem vrijednim 250.000 eura. Pravdao se istražiteljima da je od čitavog posla dobio samo 2000 eura, dok je ostatak predao nekom Marku kojeg je upoznao na baušteli u Francuskoj i koji mu je dao krivotvorenu putovnicu i smjernice. Kralja se osumnjičilo da je godinu prije, pomoću krivotvorene putovnice i vlasničkog lista, prodao tuđe atraktivno zemljište od 2000 kvadrata u Vodicama. Kupac i posrednik, agencija za nekretnine, prekasno su shvatili da su imali posla s varalicom.

Sumnjive banane

Daleko zanimljiviji slučaj, a u kojem je u konačnici Kralj pravomoćno oslobođen, bio je prije 19 godina, kad je uhićen zbog krijumčarenja 150 kilograma kokaina zaplijenjenog u Trstu 2000. godine. Stavljalo mu se na teret da je s nekoliko nepoznatih osoba u pošiljci banana organizirao krijumčarenje droge iz Ekvadora u Italiju.

Kralj je tada trgovao voćem i povrćem i imao je svoja dva štanda na Branimirovoj tržnici u Zagrebu, a poveznica njega s kokainom bila je ta jer je Kralj uplatio polog za transport banana od La Spezije, gdje je kokain doplovio, do tršćanske luke. Na sudu je tvrdio da je naručio 40 tona banana ne znajući da je u kontejneru i kokain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:46