PRIJAVILA GA

LUDO ZALJUBLJEN U DAMU STARIJU OD SEBE Mladić iz Zagreba u pritvoru jer je bio prenametljiv na Fejsu

Handcuffed Suspect
 © Corbis. All Rights Reserved.

ZAGREB - Zagrepčanin Josip R. (29) voli djevojke starije od sebe. Završio je u policijskim lisicama jer se nametljivo ponašao prema 37-godišnjoj nesuđenoj ljubavi. Agonija po nju trajala je od svibnja kad ju je, kako doznajemo, Josip 'zahaklao' na društvenoj mreži Facebook. Pratio je njezine statuse po zidu, pokušavao joj se dodvoriti na sve moguće načine i pridobiti njezinu pažnju. U jednom trenutku mu je, navodno, i uspjelo. Druženje se nastavilo i putem SMS poruka. Sve su učestaliji postajali i telefonski pozivi. Josip se zaljubio, ali ne i osam godina starija dama. Na kraju se virtuala pretvorila u cjeloljetno uznemiravanje.

Slao joj je na desetke poruka dnevno ne bi li s njom stupio u kontakt. Na kraju ju je, naglasila je još 37-godišnja Zagrepčanka, počeo i vrijeđati pogrdnim riječima. Upravo taj bezobrazluk koji je potrajao nepuna četiri mjeseca, djevojka je odlučila podijeliti s policijom koja je vrlo brzo 29-godišnjaku pokucala na vrata. Nakon obrade predan je u ruke pritvorskom nadzorniku. Određen mu je pritvor, a ako mu se i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu do jedne godine zatvora.

Josipova žrtva je samo jedna od 239 osoba koje su u proteklih 19 mjeseci, otkad je zaživilo u Kaznenom zakonu novo (ne)djelo nametljivog ponašanja, potražile pomoć policije. U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je porast od preko 70 posto! MUP-ove statistike bodu u oči.

Od početka godine diljem Lijepe naše, evidentirano je preko 110 kaznenih djela nametljivog ponašanja na štetu više od 113 osoba a za što će odgovarati na optuženičkoj klupi najmanje njih 66, dok je prošlu cijelu godinu tih djela bilo 151, a za zbog čega su prijavljena 74 nametljivca koji su zagorčali živote 126 svojih meta.

Najviše se gnjavilo nesuđene i bivše partnere, supružnike, poznanike, kolege ali i poznate idole na području metropole i okolice, a odmah u stopu po tim nametljivim aktivnostima su Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija. U oko 75% slučajeva proganjanja, progonitelj je muškarac, a žrtva je žena. U preostalih 25% slučajeva pojavljuju se sve kombinacije: žene koje progone muškarce, muškarci koji progone muškarce i žene koje progone žene.

Uvrštavanjem 'nametljivog ponašanja' u Kazneni zakon 'laknulo' je mnogim djevojkama i ženama koje su do tada praktički bile nezaštićene i uglavnom neshvaćene od institucija odnosno policije kad bi se i odvažile tako nešto prijaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:54