NAJSTARIJI ZANAT

'MI SMO SE OTUŠIRALE I SPREMNE SMO' Kako hrvatski policajci odolijevaju kušnjama kada razbijaju lance prostitucije

Ilustracija
 CROPIX

Zamislite da ste muškarac i da se bavite poslom u kojem se gotovo svakodnevno susrećete sa zgodnim djevojkama, koje vas čekaju gole, ili odjevene u donje rublje, i spremne za seks.

Malo tko bi, vjerujemo, odolio iskušenju, no ne i požrtvovni policajci Službe organiziranog kriminaliteta splitske policije, koji se s ovakvim prizorima susreću gotovo svakodnevno pri razbijanju lanaca prostitucije i koji, ne podliježući niskim strastima, bez milosti uhićuju prostitutke i prijavljuju ih, piše Slobodna Dalmacija.

O njihovu radu i onome s čim se susreću, zorno svjedoče i dvije presude Prekršajnog suda u Splitu. Prema prvoj, sa 750 kuna kažnjena je K. B. (32) iz Zagreba, koja je od 21. do 27. lipnja 2017. godine u stanu u Splitu pružala seksualne usluge oralnog i klasičnog seksa za 500 kuna za pola sata i 900 kuna za sat vremena.

Na vratima u čipkastom rublju

A "pala" je tako što je policajac D.Z. nazvao oglašeni broj mobitela na koji mu se, kako je napisao u bilješci, "javila ženska osoba, po boji glasa starosti cca 30 godina, kontinentalnog naglaska", a koja mu je, na njegov upit o kakvom se točno oglasu radi, pojasnila da se radi o "druženju koje uključuje oralni i klasični seks te da je cijena 500 kuna".

Naručila ga je u 17 sati tog 21. lipnja, kazavši da joj je tad slobodan termin u stanu kod Žnjanskih blizanaca. Policajac je stigao u dogovoreno vrijeme s dvoje kolega, opet nazvao te se popeo u stan. Vrata mu je otvorila, stoji u bilješci, "ženska osoba stara oko 30 godina, visoka oko 160 cm, smeđe poluduge kose, odjevena u čipkasti jednodijelni veš", te ga je pozvala u stan.

Kad je ušao, opet ju je pitao o čemu se točno radi u njezinu oglasu, a ona mu je rekla da "radi" oralni i klasični seks i da je cijena 500 kuna za pola sata te da treba novac dati unaprijed. Tad je on izvadio službenu značku, a dok joj je uzimao podatke, iz spavaće sobe izišla je njezina prijateljica, odjevena u kupaći kostim ružičaste boje, pa je i nju legitimirao.

Vikend-gaža

Ona je, pak, u svom iskazu policiji rekla da je tada bila nezaposlena, da nije mogla naći posao pa da je odlučila zarađivati prostituirajući se. Rekla je i da je njezina prijateljica isto bez posla pa su odlučile to raditi u paru. U Split da je došla otprilike prije tri godine te je unajmljivala stanove na kraće vrijeme. U stanu u kojem je uhićena obradila je četiri klijenta, i to svakoga pola sata, a rekla je i da se "ovim poslom ne bavi stalno, već povremeno, i to većinom vikendima". Već je prije osuđivana prekršajno za ista djela, a ovom prilikom oduzet joj je mobitel i prezervativ.

Druga presuda odnosi se na I. Š. (38) iz Zagreba, koja je osuđena na 600 kuna jer je od 5. do 13. rujna 2017. pružala seksualne usluge oralnog i klasičnog seksa za 700 kuna pola sata do tisuću kuna za sat vremena. U svojoj je obrani kazala da je samohrana majka dvoje maloljetne djece o kojima se skrbi, a ne može naći posao.

I ona je bila uhićena s prijateljicom koja je bila, kazala je, u istoj situaciji pa su odlučile zajedno raditi. U stan u kojem su uhićene došle su 5. rujna, a do 13. rujna, kada su uhićene, imale su oko dvadesetak klijenata te su zaradile oko 14 tisuća kuna.

Sastanak na Pazdigradu

Uhićene su po istom principu kao i cure iz prvog slučaja. Policajac Z.P. je nazvao, ona mu dogovorila sastanak u 16 sati na Pazdigradu rekavši mu da se zove Maja. Kad je on stigao s kolegicom na adresu, sam je neustrašivo ušao u stan.

"Dočekale su me dvije nepoznate ženske osobe starosti oko tridesetak godina obučene u donji veš te su mi u glas rekle 'mi smo se otuširale i spremne smo'", napisao je policajac u bilješci. No, usprkos lascivnom pozivu djevojaka, pozvao je kolegicu te su ih legitimirali i uhitili zbog prostitucije.

Vidite i sami, dragi čitatelji, navodi novinar Slobodne Dalmacije, da posao policajca Službe organiziranog kriminaliteta nije nimalo lagan i lagodan i da treba uložiti puno truda da se "razbiju" organizirani lanci prostitucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:30