FIKTIVNI RAČUNI

'NA KRAJU ISPADA DA SAM JA SVIMA NJIMA BIO BANKOMAT, STALNO SU GOVORILI: DAJ MI, DAJ MI, DAJ MI' Uskok optužio 36 osoba za utaju 57 milijuna kn poreza

 Srdjan Vrančić / HANZA MEDIA

Nakon jednoipolgodišnje istrage USKOK je jučer podignuo optužnicu protiv ukupno 36 osoba predvođenih Svetislavom Josimovićem zbog izvlačenja oko 57 milijuna kuna iz niza poznatih tvrtki.

Optužnicom su također obuhvaćeni nećakinja Zdravka Mamića, Sanda Mamić, Dinamov stručnjak za digitalni marketing i oglašavanje Matej Zadro te bivši glasnogovornik RTL-a i bivši izvršni direktor korporativnih komunikacija adriatica.net grupe Kristijan Gržetić, kojima se na teret stavlja da su utajili porez na prihode zarađene od HDZ-a za usluge marketinga na društvenim mrežama tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2015. godine. S. Mamić, Zadro i Gržetić činili su, prema vlastitim riječima, jezgru tima koji je u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović 2014. te parlamentarnim izborima 2015. odrađivao kampanju na društvenim mrežama.

Na samome početku istrage, prije godinu i pol dana, za izvlačenje novca zarađenoga u kampanji HDZ-a 2015. isprva je bio osumnjičen vlasnik tvrtke Napredni modeli, Danijel Artenjak, no tijekom istrage u USKOK-u su, analizirajući e-mailove Artenjaka, vidjeli da su S. Mamić, Gržetić i Zadro tražili od Artenjaka da novac uplaćuje na Josimovićevu tvrtku Bossman tim. Josimović je tada, kako je priznao USKOK-u, novac dizao s računa svoje tvrtke te ga preko vlasnika tvrtke Usporedi, Matka Pecotića, vraćao na ruke. - Bio sam kontaktiran od Matka, prezime ne znam, ne sjećam se. S njim sam bio na kavi, rečeno je da ovi imaju ugovor s nekim - ispričao je Josimović i dodao kako su mu Matko i Matej rekli da su dobili budžet od 3-4 milijuna kuna i da bi trebali 700.000 - 800.000 kuna. “Poslije sam na podugovoru vidio da je, ovaj, oni koji jesu, za kaj je odrađivano za tu stranku”, ispričao je Josimović, koji tijekom svojeg iskaza niti jednom riječju nije imenovao HDZ. Međutim iz oduzete dokumentacije nije bilo dvojbe o kome se radilo. Dok još nisu bili osumnjičeni, S. Mamić i Gržetić su rekli da nikada nisu čuli za Josimovićevu tvrtku Bossman tim, međutim Zadro, koji je sa S. Mamić tada radio u GNK Dinamo, je rekao kako im je Josimović sa svojom tvrtkom Bossman tim pomagao u kampanji.

“Josimovića sam upoznao s time da će nam trebati pomoć oko tzv. customer supporta i prilagodbi određenih digitalnih vizuala. Josimović mi je rekao da ima odgovarajući broj djelatnika koji znaju taj posao, tako da ja njemu nisam trebao ništa podrobnije objašnjavati”, bio je ispričao Zadro. No, porezna utaja novca zarađenog u kampanji HDZ-a samo je jedan od manjih krakova slučaja za koje se tereti Josimovića i druge. Među ostalim radi se o Oktal Farmi čiji je čelnik Marijan Škiljević također obuhvaćen optužnicom, a za kojega je Josimović prema optužnici izvukao oko milijun kuna. Potom Zdravko Živković, čelnik Emporion plusa, za kojega je navodno izvukao 7,9 milijuna kuna, i drugi. - Nisam ja nikoga vukao za rukav i rekao - je l’ trebaš lovu? Na kraju ispada da su svi mene koristili za bankomat. Oni su mene molili: Daj mi, daj mi, daj mi! Nađi, nađi, nađi! - priznao je Josimović na saslušanju u USKOK-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:23