PROVALA

NAPAD NA PRAVOSLAVNU CRKVU U SISKU Netko ušao kroz prozor i porazbijao predmete za bogoslužje

Ilustracija
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Mitroplija zagrebačko-ljubljanska izvijestila je u srijedu o provali u sisačku crkvu sv. Petke, pri čemu je počinjena veća šteta, te je upozorila da se ona dogodila nakon nekoliko slučajeva upadanja u posjed i prijetnja tamošnjem parohu, a od sisačko-moslavačke policije doznaje se da intenzivno traga za počiniteljima.

Kako je priopćeno iz ureda mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, nakon nekoliko slučajeva upada u posjed, vrijeđanja, verbalnog terora i prijetnja upućenih sisačkom parohu Veselinu Ristiću i članovima njegove obitelji, u noći s ponedjeljka na utorak, između 4. i 5. srpnja, nepoznati su lopovi provalili u sisačku crkvu sv. Petke u Ulici Franje Lovrića i počinili veću štetu.

Vandali su obili prozor i ušli u crkvu, gdje su uništili i razbacali crkveno posuđe i druge predmete za bogoslužje. Nakon toga, navodi se u priopćenju, popeli su se na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata i oštetili sobe, a u uredu crkvene općine razbacali su dokumente u arhivu i uništili kasu.

U priopćenju se ističe kako to što su počinitelji znali da svećenička obitelj neće biti u Sisku te noći govori da je riječ o "dobro pripremljenoj i ostvarenoj namjeri da se još jedanput uputi otvorena prijetnja Srpskoj pravoslavoj Crkvi (SPC), njezinu svećenstvu i vjernom narodu u Sisku i Hrvatskoj".

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska pita se što je sljedeće ako policija u Sisku, kojoj su redovito prijavljivani svi slučajevi prijetnja, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovaj put ne pronađe počinitelje i kakvom teroru treba biti izložena Srpska pravoslavna crkva, njezini hramovi i svećenici da bi dobili zakonsku zaštitu.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i kršćansku pomoć Katoličke crkve u Sisku, ali će, navodi se u priopćenju, o tom i sličnim slučajevima izvijestiti sveti Arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve i druge mjerodavne "domaće i međunarodne ličnosti i institucije".

Sisačko-moslavačka Policijska uprava potvrdila je kako je u vjerskom objektu i stambenim prostorijama počinjena teška provalna krađa. Očevidom je utvrđeno da je iz vjerskog objekta ukradena manja svota novca, a iz stambenih prostorija ukradeno je prijenosno računalo i nakit. Od odgovorne osobe zaprimljena je kaznena prijava zbog teške provalne krađe, a policija i dalje intenzivno traga za počiniteljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:46