ŽRTVU DOSLOVNO UNAKAZIO

NATJERAO GA JE DA KLEKNE, A ONDA GA IZREŠETAO S 14 HITACA Podignuta optužnica protiv Berishe zbog ubojstva, izneseni stravični detalji smaknuća

Ante Prnjak (lijevo), Liridon B. (gore i dolje desno)

Pola godine nakon što je otvorena istraga protiv Liridona Berishe, 27-godišnjeg Albanca zbog sumnje da je ubio bivšeg profesionalnog vojnika Antu Prnjaka (34) iz Knina, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu danas je podiglo optužnicu u kojoj ga terete za teško ubojstvo na podmukao i okrutan način te za sprječavanje dokazivanja, piše Slobodna Dalmacija.

ŽDO ga optužnicom tereti da se 21. kolovoza prošle godine između 22.37 i 22.48 sati dovezao s Prnjakom u njegovom osobnom vozilu "BMW" šibenskih registarskih oznaka na napušteno i mračno mjesto na predjelu Kamen na TTTS-u.

- Iskorištavajući poznanstvo i povjerenje Ante Prnjaka, svjestan da u blizini nema ljudi i da je mračno, zatražio je od Prnjaka da klekne ispred njega na koljena držeći ga tako u strahu. Potom je, u nakani da ga liši života, u njega iz neposredne blizine ispalio najmanje četrnaest hitaca iz automatske puške kalibra 7,62 mm - stoji u optužnici ŽDO-a.

Šest metaka je bivšem vojniku "sprašio" u glavu od čega ga je dva puta upucao u zatiljak, a četiri metka završila su u desnom sljepoočnom području. Od siline rafala Prnjaku je oštećen mozak, vrat, te su mu slomljene kosti glave i vratne kralježnice. Četiri hica pogodila su ga u leđa i prsa, a ostali hici u jednoj i drugoj ruci te natkoljenici.

Nadalje, nakon što ga je tako izrešetao doslovno ga unakazivši, Berisha je dan poslije, 22. kolovoza, došao s Prnjakovim BMW-om u mjesto Srinjine i kanistrom benzina polio automobil i zapalio ga, a sve kako bi prikrio dokaze odnosno uništio tragove.

Za teško ubojstvo predviđena je kazna dugotrajnog zatvora odnosno od 10 pa do 40 godina, a za sprječavanje dokazivanja propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetimo još da je Berisha tijekom istrage praktično priznao da je ubio Prnjaka, no ne na način na koji mu to na teret stavlja ŽDO već je u svojoj obrani, koju vodi odvjetnik Željko Gulišija, priznao kazneno djelo usmrćenja odnosno ubojstva na mah.

Tada je, kako smo već pisali, kazao da ga je pokojni Prnjak zlostavljao i maltretirao više od dvije godine, a sve je počelo kad mu je dao drogu u vrijednosti oko dvije tisuće eura koju mu on nije odmah platio.

Dug je navodno vrlo brzo, zahvaljujući visokim lihvarskim kamatama, "skočio" na oko 50 tisuća eura, a 27-godišnjak je vraćao koliko je mogao, no to nije bilo dovoljno. Pokojni Prnjak je navodno išao toliko daleko u zastrašivanju da ga je i fizički maltretirao pred članovima obitelji.

Na dan ubojstva on i Prnjak su se našli i vozili Prnjakovim automobilom konzumirajući kokain. Kad su nešto iza 22.30 sati došli na TTTS, ispričao je Berisha, Prnjak je iz automobila izvadio svoju automatsku pušku kalibra 7,62 mm i zatražio od njega da likvidira jednog muškarca, a zauzvrat da će mu on oprostiti dug.

Berisha je u svojoj obrani negirao da je od Prnjaka uzeo bilo kakav novac, a priznao je i kako je dan nakon ubojstva zapalio njegov BMW kako bi prikrio tragove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:44