POMORSKA NESREĆA

NESREĆA NA MORU, KATAMARAN NA MLJETU UDARIO U OBALU Jedna osoba hitno je helikopterom prebačena u Split

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.07.2019. u 14:33

Ministarstvo pomorstva

 

Jutros je u Nacionalnom parku Mljet došlo do pomorske nesreće u kojoj je katamaran sa inozemnim turistima udario u obalu, javlja DubrovnikNet.

Informacije javlja mljetski vatrogasac koji tvrdi da je do nesreće došlo zbog lošeg i nestručnog upravljanja.

- U pomoć unesrećenim pristigli su rendžeri Nacionalnog parka Mljet i liječnica. Zbog ozbiljnosti ozljeda jedna osoba je helikopterom hitno prebačena za Split, a ostale dvije u Opću bolnicu Dubrovnik. Trenutno na terenu očevid obavlja Lučka kapetanija i policija, a ronioci vrše sanaciju probijenog katamarana - kazao je vatrogasni zapovjednik Mario Dabelić.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj pomorskoj nesreći kod otoka Mljeta, u kojoj su ozlijeđena tri člana posade dvotrupne jedrilice (katamaran), prilikom udara u obalu otoka.

Dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su danas u 9.35 sati od Postaje pomorske policije Dubrovnik te je obavijest odmah prosljeđena u Lučku kapetaniju Dubrovnik, odakle su dalje prema mjestu nesreće angažirani službenici lučke ispostave Sobra, kao i djelatnici Nacionalnog parka Mljet.

Temeljem dostupnih podataka u okviru očevida, koji provode službenici LK Dubrovnik i LI Sobra, pomorska nesreća dogodila se kada je katamaran imena 'DREAMSEEKER', duljine 11,95 metara, koji je plovio pod francuskom zastavom, u vlasništvu charter tvrtke udario u obalu na poziciji Polača, uvala Tatinica, na otoku Mljetu te je tom prilikom došlo do ozljeđivanja troje od deset članova posade.

Ministarstvo pomorstva
 

Ozlijeđeni su R.W. (rođena 1986. godine), državljanka Sjedinjenih Američkih Država, J.R. (rođena 1986. godine), državljanka Australije i M.A., (rođen 1982. godine) državljanin Novog Zelanda. Za dvoje ozljeđenih poduzet je transport prema zdravstvenoj ustanovi na Mljetu, odnosno, brodom 'Lubenice', iz sastava Jadrolinije dvoje ozlijeđenih članova posade s otoka Mljeta iz luke Sobra u 12.25h transportirani su u luku Prapratno, na Pelješcu, odakle su ih dalje u medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, dok je za jednu ozlijeđenu osobu organiziran helikopterski transport prema KBC Firule, u Splitu.

Pregledom jedrilice službenici LI Sobra i LK Dubrovnik ustanovili su oštećenje plovila na dijelu desnog trupa, ispod morske površine, no unatoč probijanju vode ne postoji opasnost od potonuća, odnosno, katamaran i dalje samostalno pluta, a ostatak posade prodor mora u potpalublje dodatno su onemogućili postavljanjem bokobrana ispunjenih zrakom. Na poziciji pomorske nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a u komunikaciji sa vlasnikom oštećenog plovila organizirana je privremena sanacija trupa i tegalj do sigurnog veza, gdje će se nastaviti očevidne radnje i potreban remont. Ostatak posade prekrcan je na druga plovila u vlasništvu iste charter tvrtke, stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo pomorstva
 

Izdvajamo