DOLIJAO LANČIĆAR

'NISAM MOGAO NAĆI POSAO, A MORAO SAM SI NEŠTO PRIVREDITI' Mladi Zagrepčanin harao metropolom, uglednim gospođama kidao lančiće s vrata

 Profimedia, Alamy

Tko god mislio da lopovi tzv. lančićari, koji na ulicama nasrću na prolaznice te im s vrata trgaju zlatninu, prolaze blago ili ih, pak, nikad ne uhvate, griješe. Pokazuje to presuda zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda, prema kojoj je recidivist Valentino G. (23) osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora.

Njemu se stavlja na teret osam uličnih krađa počinjenih od 28. travnja do 20. svibnja prošle godine u centru Zagreba, tijekom kojih si je priskrbio zlato "teško" više od 75.000 kuna.

Val krađa, kad je ujedno zaradio i najveći dobitak, počeo je 28. travnja oko 18 sati kada je na križanju Gajeve i Berislavićeve zaskočio zagrebačku ginekologinju J. P. S. kojoj je s vrata u hodu strgnuo zlatni lančić vrijedan 60.000 kuna. Dva dana poslije, međutim, podbacio je u Palmotićevoj kad je navalio trgati lančić s vrata S. K.

Tom je prilikom lančić puknuo te joj zašao u košulju, a lopov ga je pokušavao izvući, ali nije uspio pa je pobjegao praznih ruku. U Đorđićevoj je 6. svinja oko 23 sata ukrao E. K. lančić s privjeskom s križem i vjenčanim prstenom vrijedan 6600 kuna. Dan poslije namučio se u Martićevoj kada je oko 20 sati prišao F. M. te joj potrgao lančić s privjeskom koji je, međutim, pao na tlo. No, privjesak mu je ostao u ruci i s njim je pobjegao.

Operirao je i na Trgu Republike Hrvatske gdje je bešćutno nasrnuo na S. M. koja je hodala sa slijepom kćeri. Uzeo joj je lančić vrijedan 2000 kuna.

Peh je imala i sveučilišna profesorica I. B. P. kojoj je 18. svibnja u Ulici Izidora Kršnjavog iz torbe uzeo futrolu sa sunčanim naočalama. U bijegu je futrolu odbacio. I sutradan je bio aktivan, opet u Draškovićevoj u kojoj je V. Š. strgnuo s vrata zlatni lančić s biserom. Prilikom trganja lančić je puknuo pa je biser pao na tlo gdje ga je pokupio i odjurio niz ulicu.

Bez tri privjeska na lančiću ostala je B. P. u Mislavovoj ulici 20. svibnja rano jutro.

Lisice na ruke policajci su mu stavili lanjskog 7. lipnja.

- Priznajem sve krađe iz optužnice. Žao mi je i kajem se, ali bio sam bez ikakvih sredstava za život pa mi je bio cilj privrediti si nešto. Pokušavao sam se zaposliti, ali bezuspješno. Ujedno, ne osporavam vrijednost predmeta koje sam ukrao. Sve stoji kako je napisano. I suglasan sam s predloženom kaznom - rekao je u svojoj obrani na sudu kradljivac zlata.

U obrazloženju presude je, između ostalog, naznačeno "da je kradljivac pokazao izraziti stupanj drskosti i hrabrosti dok je u hodu, s vrata oštećenih žena, trgao lančiće"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:14